To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - atak zimy

mkm - 15-10-2009, 13:23

Bez wzgledu na zimowki, abs-y itp. ustrojstwa łamagi jezdzic nie potrafia i tyle.
Jak ktos sie nie czuje na silach, zeby jezdzic w zimie to komunikacja miejska, albo taksowki... Ale nie. Wyjedzie taka łajza i bedzie jechac 15km/h, hamujac co dwa metry, „bo slisko”...
Ja mam dosc.
To co od wczoraj obserwuje na ulicach (mimo, ze sniegu niewiele) to juz sie naprawde w glowie nie miesci.
Bez wzgledu na plec kierujacego, rodzaj opon, klase auta... Masakra.
Dlaczego jak ktos nie umie plywac to do wody nie wchodzi, ale jak nie umie jezdzic to do auta wsiada? Nie rozumiem.

krzychu - 15-10-2009, 13:35

Poniekąd racje ale nie jest to spowodowane ABS-em i spółką. Aut przybyło i teraz każdy chce samochodem jechać nie patrząc że się blokuje innych.
costa brawa - 16-10-2009, 22:38

mkm,
masz calkowita racje - jak ten snieg pierwszys spadl Iveco jechalem ( na agilisach M+S czyli bardziej letnie jak zimowe caly rok na nich jezdze :D i nigdy nie mialem problemow z hamowaniem i ruszaniem oraz sama jazda) jechalem sobie spokojnie i na swiatlach hamuje a tu slizga no to delikatnie skrecam na pas do skretu w lewo(w razie gdybym nie wyhamowal) a gosc za mna co jechal (nie wiem co robil) ale zatrzymal sie bokiem do mojego tylu - na szczescie nie uderzyl ale niewiele braklo a tego typu podobnych sutuacji tego dnia widzialem kilkanascie
niektorzy tak jezdza ze poprostu plakac sie chce a szczegolnie Ci co panikuja przy najmniejszym nawet delikatnym poslizgu/uslizgu itp juz o braku jakiejkolwiek plynnosci jazdy w zlych warunkach nie mowiac (chodzi mi o jazde zima )
a zimowki jak najbardziej przydaja sie bardzo tak jak i abs - ale bez tego tez da sie jezdzic

Paweł_BB - 17-10-2009, 07:42

Odnośnie jazdy zgadzam się z Wami - ludzie niestety mają bardzo mało doświadczenia, jeździć nie umieją, jak tylko pada lekki śnieg to już średnia prędkość maleje do 20 km/h.

Natomiast odnośnie opon zwróćcie uwagę jakie kiedyś były opony, taki sobie bieżnik w Maluchu faktycznie dawał radę a o tylnym obciążonym napędzie nie wspominają co czyniło z Malucha czołg :D Ale teraz są zupełnie inne opony, teraz opony letnie są ECO czyli żeby miały małe opory toczenia (mniejsze zużycie paliwa, wydzielanie CO2 itp.) i były trwałe (troska o odpady), są więc praktycznie gładkie na środku opony a na bokach mają troszkę kanałów odprowadzających wodę a dodatkowo są robione z bardziej twardych mieszanek - na takich oponach teraz nie da się moim zdaniem jeździć po śniegu, z kolei zimówki pięknie sobie radzą na śniegu i w niskich temperaturach (są bardziej miękkie). Wszystko się pozmieniało więc proszę mi nie mówić jak to było 10 lat temu jak wtedy wszyscy potrafili jeździć w zimie na letnich a teraz nikt choć oczywiście zgodzę się że 10-15 lat temu kierowcy wywodzili się jednak z rodzin posiadającyh auta i chyba nie powiecie mi że Wy mający np. teraz w okolicy 30 lat przed kursem na prawko nie siedzieliście w ogóle za kierownicą bo nie uwierzę :p Mój tata był instruktorem i jak już miałem 11-12 lat to za piątkę w szkole jeździłem sobie na wsi gdzieś po lesie Maluszkiem oczywiście pod opieką ojca (w Maluszku były oczywiście pedał hamulca i inne instruktorskie gadżety). A teraz kto idzie na prawko??? KAŻDY !!! bo musi, bo chce, bo potrzebuje itp. :roll: cóż, takie są czasy i jak pisałem kiedyś w innym temacie nikt nie zabroni ludziom dostępu do prawka ale moim zdaniem kurs powinien być dużo bardziej rozbudowany, gdyby kurs kosztował kilka tysięcy PLN (w UE kosztuje kilka tysięcy EURO) to spokojnie powstałyby tory, autodromy itp. Kurs mógłby np. trwać tyle co 2 semestry w szkole i wtedy każdy kursant miałby możliwość pojeździć o każdej porze dnia i roku, niech prawko będzie przywilejem i wejściem w prawdziwą dorosłość a nie tylko przyzwoleniem na poruszanie się po drogach na których tyle ludzie ginie i zostaje rannych...

JCH - 17-10-2009, 17:29

Cytat:
moim zdaniem kurs powinien być dużo bardziej rozbudowany, gdyby kurs kosztował kilka tysięcy PLN (w UE kosztuje kilka tysięcy EURO) to spokojnie powstałyby tory, autodromy itp. Kurs mógłby np. trwać tyle co 2 semestry w szkole i wtedy każdy kursant miałby możliwość pojeździć o każdej porze dnia i roku, niech prawko będzie przywilejem i wejściem w prawdziwą dorosłość a nie tylko przyzwoleniem na poruszanie się po drogach na których tyle ludzie ginie i zostaje rannych...
Wczoraj słyszałem jak wygląda uzyskanie prawa jazdy w Stanach - może ktoś zna sprawę z autopsji więc nie będę wychodził przed szereg i opowiadał ale kompletnie odwrotnie niż proponujesz. Koszt - 10 $ - :shock:

Trochę odbiegliśmy od tematu ale komu to przeszkadza... :) :roll: 8)

[ Dodano: 19-10-2009, 15:45 ]
Tak wyglądało we czwartek u kumpla w chatce w górach:

Zdjęcie słabe bo robione komórką ale toto w lewym dolnym rogu to ławka i stół a na nim ok. 50 cm śniegu.

Paweł_BB - 11-11-2009, 14:19

I znowu atak zimy w górach :D fotka zrobiona godzinę temu na Przegibku - przełęcz pomiędzy Bielska-Białą a Międzybrodziem Bialskim :wink:

http://img405.imageshack.us/i/przegibek.jpg/

JCH - 11-11-2009, 15:57

Paweł_BB napisał/a:
I znowu atak zimy w górach :D fotka zrobiona godzinę temu na Przegibku
Ale się masz .... fajowo :) U nas na nizinach, tfu... Wyżynie Śląskiej leje od kilku dni. Temp. +5°C więc nie ma szans aby się zbieliło :(
Kany86 - 11-11-2009, 18:34

taaa, pogoda nas nie rozpieszcza. Lepiej chyba nie będzie więc założyłem dzisiaj zimówki.
Anonymous - 11-11-2009, 18:42

Ja dopiero w sobote założe,chociaz nie wiem po co :D
Paweł_BB - 11-11-2009, 19:36

Na razie zimy nie będzie więc moim zdaniem nie macie po co zmieniać opon na zimowe :wink:
Anonymous - 11-11-2009, 19:42

Wole zmienic jak bedzie ciepły dzien,przynajmniej sie nie przeziebie,a i tak niedługo musi przyjsc zima.
Pexu - 11-11-2009, 20:24

Ja planuję może w przyszłym tygodniu, póki co dzisiaj leje deszcz przez cały dzień...
Anonymous - 11-11-2009, 20:54

Podejrzewam,że moje 2-letnie letnie Yokohamy są lepsze na zime od moich 10-letnich zimowych Kormoranów :D
krzychu - 12-11-2009, 12:39

adamovicius napisał/a:
Podejrzewam,że moje 2-letnie letnie Yokohamy

O żebyś się nie przejechał ja tylko raz wpadłem na śnieg Yokohamą A460 i naprawdę zero przyczepności przy nich np. Fuldy Eco Control (letnie) to się na lodzie lepiej trzymają.

Anonymous - 12-11-2009, 12:46

Yokohama Yokohamie nie równa :D
Nie chodzi mi o sama marke opony,a raczej o jej wiek.Mysle ,że 10-letnie zimówki sa juz na tyle twarde,że nowe letnie moga byc od nich lepsze.