To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Złącze elastyczne (plecionka, łącznik) układu wydecho

brodzky - 29-01-2010, 10:36

Tylko ile za taka rure w calosci? Mysle ze pod koniec lata bede juz mial dziure wiec trzeba sie przygoowac :)
Wydawalo mi sie ze jak bylem pod autem to widzialem co najmniej dwa laczniki jeden krociotki a drui dluzszy. Dobrze pamietam?

pablo diablo - 29-01-2010, 11:42

rurka z plecionka zrobiona na wymiar + uszczelki jedna oryginalna komplet 90 fontów
będę montował niebawem gdyż czekam jeszcze tylko na taśmę ceramiczna obwinę ja pierwszy element tak zwany ''front pipe'' wraz z kolektorem. powinna spaść wtedy temperatura silnika no i cały element wytrzyma dłużej. ja na siatce mam przedmuchy i cały ten element dość wyeksploatowany wiec opcja kapitalna

Bartuś - 29-01-2010, 11:51

Ja wymieniałem w V6 obydwie siatki. Problem polega na spawaniu.
Trzeba znaleść dobrego kola od spawania.
Cały element to koszt około 1700 zł i trzeba go sprowadzać bo w Polsce brak...
Za dwie siatki i robocizne zapłaciłem 150 zł...
Jeden minus kolo spaprał robote i brzytko wygląda, ale przynajmiej nie dmucha :)

robertdg - 29-01-2010, 17:37

pablo diablo, nierdzewka :?:
pablo diablo - 30-01-2010, 00:54

ps robertdg ale jak cena nierdzewki jutro pewno duza
Jutro wymieniam rurkę wiec zrobię foty możne sie komuś przydadzą do wymiany

robertdg - 30-01-2010, 16:11

pablo diablo, ja się pytałem czy ta dwururka z plecionka jest z nierdzewki czy ze zwyklej rury stalowej aluminiowanej :?:
pablo diablo - 30-01-2010, 17:33

rura ze zwyklej stali
Nawet niezłe wykonanie jak na angoli pasowało wszystko idealnie
miałem męczarnie ze starymi śrubami bo były zjedzone i topione od gorąca ale udało sie wszystko poskręcać pierwszy element owinąłem tasmá ceramiczna wraz z kolektorem i już nic sie nie grzeje .... ale co najważniejsze cisza jak makiem zasiał
rurę poskręcałem w stare kołnierze by izolacja była dobra przy okazji zbadalem stan katalizatora w dobrym stanie.

marexi - 15-01-2011, 19:27

A jakie rozmiar ma ta krotsza plecionka w V6?
Bo dluzsza rozumiem ze 60x250 a krotsza?

Uploaded with ImageShack.us

boogie uk - 17-01-2011, 13:13

Właśnie jestem po wymianie całej rurki z dwoma plecionkami, mniejsza sie wypierdziała dziura była na palec, poszło szybko ale koszt hmmmm, troszke grubo 160 funtów z nową.trzeba było zacisnąć zeby i zapłacić wymiana poszła szybko 40 minut i po robocie, szybciej by było na kanale ale jak sie niema dojścia trzeba kombinowąć, lewarek dwa koziołki i poszło.
marexi - 18-02-2011, 01:29

to wie ktos jaki rozmiar ma tak krotsza?
winnipool - 18-02-2011, 12:52

marexi wymieniali mi krótszą w zeszłym tygodniu w warsztacie i chyba mam na karcie gwarancyjnej wpisany rozmiar. Jak wrócę z pracy to sprawdzę i ewentualnie napiszę.
Torp12 - 18-02-2011, 13:34

Pablo Diablo a gdzie zamowiles caly ten element??

pozdr.

winnipool - 18-02-2011, 18:53

marexi w karcie gwarancyjnej mam wpisane 55x100.
Kalitus - 07-03-2011, 15:39

Witam, a co myślicie o czymś takim

http://allegro.pl/zlacze-...1488643307.html

bez wspawywania, czy jest sens podejmować się samemu interwencji ?

Czy ktoś zaobserwował spadek mocy, przez zużycie się tej złączki elastycznej ?

Bartek - 07-03-2011, 16:09

Kalitus napisał/a:
Czy ktoś zaobserwował spadek mocy, przez zużycie się tej złączki elastycznej

Zdecydowany - powietrze przez otwór w złączu leci na sondę i przelewa silnik.

Kalitus napisał/a:
bez wspawywania, czy jest sens podejmować się samemu interwencji ?

Po 1. musiałbyś mieć miejsce na złączki - nie pamiętam jak wygląda to w EA2, ale w EA3 i EC5 złącze po jednej ze stron nie ma prostego odcinka, na którym można by połączyć z tą złączką rurową.

Po 2. obcięcie rur nie jest trywialnym tematem tak, żeby nie obciąć ich jak kiełbasy, czyli pod kątem zbliżonym do 90 st. - najłatwiej wymontować rurę i zrobić to na stole, a jak wymontujesz, to migomatem obspawasz jak fabryka każe ;)