Nasze Miśki - Czarny jaszczomp Czarnucha
kartomaniak gti - 03-11-2009, 09:23
rzuć fote głowicy w gsr rozrząd jest z lewej strony a w gieteju z prawej... jak chcesz to pogodzić
czarnuch23 - 03-11-2009, 09:37
rozrzad mam po tej samej stronie co w GTI ;D spokojnie to rocznikowo ta sama czesc zreszta powinienes juz to widziec po dolocie
Silniki te montowane byly tez w Libero GT tak wiec jest ich kilka sztuk do zdobycia.
sama glowica fizycznie (na oko) rozni sie wyjsciem linii olejowej na turbo i podobno walkami ale tu rozne opienie slyszalem a jeszcze nie porownywalem swoich walkow tak wiec ciezko to stwierdzic
kartomaniak gti - 03-11-2009, 10:46
moje niedopatrzenie wzorowałem sie na młodszej wersji lancera GSR
K4G3 - 03-11-2009, 16:40
mkm napisał/a: | Ja tez trzymam kciuki.
Jak Cie fantazja nie poniesie to moze „Czarny jaszczomp” bardzo fajnie jezdzic. |
ja myślę ze 200 hp bez 4x4 będzie też fajnie jeździć
Jogurt - 03-11-2009, 17:09
czarnuch23 napisał/a: | jzu jestem w trakcie zalatwiania ECU do 4g93T z NZ | z uk nie bedziesz prościej/szybciej ?
trzymam kciuki za powodzenie i szybką realizację projektu.
mkm - 03-11-2009, 18:30
Ja obstawiam, ze problemow być nie powinno, pod warunkiem, ze wlasciciel zapomni o:
czarnuch23 napisał/a: | znam przypadek jednego takowego z satrii gti pgdzie dopiero przy 350km pekla korba i zmasakrowala blok i glowice |
ale jeżeli w serii było 215KM to sadze, ze za jakis czas Misiek będzie nosil nazwe „Jaszczomp 222” , będzie się w pelni nadawal do jazdy i nie padnie po tygodniu.
Swoja droga uwazam, ze „okolice 200KM” to maksymalna moc nad która się da „jako tako” zapanowac bez drugiej osi pednej…
Anonymous - 03-11-2009, 19:36
Gratuluje projektu,a jesli mowimy o KM to 300 koni to juz bardzo duzo w colciku,na mokrym ciezko z trakcja a na suchym dopiero na drugim zczyna nabierac predkosci,to moje doswiaczenia.Tak ze nie ma co z kuniami przesadzac,ja przesadzilem, chyba
czarnuch23 - 03-11-2009, 20:08
puki co nie mam kasy na mocny silnik.. jestem po wypadku i moje dochody sa znikome a wiec wstrzymuje sie z projektem zeby nie miec miska 200hp i zero kasy na benzyne bo bym chyba sobie zyly podcial z zalu.. a wiec powolutku zbieram flote i byc moze na wiosne uda mi sie zlozyc wszytko do kupy i wystroic... pierwsze co padnie to bedzie moja skrzynia jako ze juz 140 koni dalo znac o sobie i synchronizator 2 troszke szwankuje i lubi sobie skrzypnac... ale to sa pierdoly....
yiabol - 03-11-2009, 21:12
Zapowiada się grubo.
Nie zapomnij o swapie tarczy na przód (coś okolce 280mm)
i obspawanie budy bo juz CA5A ma problemy ze sztywniością a co dopiero przy 200hp +
Jak wymieniasz wtryski to przydała by się też PP (jakieś walbro)
czarnuch23 - 04-11-2009, 12:44
Spokojnie pompa na poczatku spokojnie wytrzyma (nie ma wielkiej roznicy) a pozniej pewnie kupie walbro 250l
co do spawania budy nie widze takiej potrzeby beda zrobione rozporki zawieszenia gora i dol
(moze plyta pod silnik)
Co do hebli harpagan zamiescil zdjecie moich zaciskow na misku 276mm 2 tloczkowe. czekaja ze wzgledu na brak finansow (tarcze + regulator wilwooda to drobne koszty)
cns80 - 04-11-2009, 12:57
Cytat: | co do spawania budy nie widze takiej potrzeby beda zrobione rozporki zawieszenia gora i dol | Mogę Ci pokazać w którym stawie leży buda malucha, który miał 88 KM i jego właściciel też uważał że nie musi go spawać. Później jak już zgubiła wymiary to nie było co do czego spawać Lepiej poważnie się zastanów nad tą budą.
czarnuch23 - 04-11-2009, 17:37
tyl bedzie przespawany ale to bedzie wynik przerobek w podlodze bagaznika. Przod bedzie na 2 rozporkach (chyba ze dolna zastapie plyta pod silnik... wszytko zalezy od kasy...)
Rozumiem ze wszyscy pisza czarne scenariusze ale jakos i 4x4 jest mocne i 1.6 na turbo juz 2 lata jezdzi... nie moze byc tak zle wkoncu obciazenia nie wzrosna tak gigantycznie. Przy zakladaniu 4x4 napewno bede myslal o wzmocnieniu karoseri ale to jest tak odlegla przyszlosc ze puki co nie zawracam sobie glowy:)
pyjte - 06-11-2009, 16:31
czarnuch23, powodzenia z projektem . i nie przejmuj się czarnymi scenariuszami
czarnuch23 - 07-11-2009, 16:40
Dzis zbadane zostaly luzy na panewkach korbowych i ogledziny dolnych polowek panewek glownych. To co zobaczylem nie jest przerazajace wrecz nie wiele odbiega od standardu:
1 cylinder - 0,05mm; 0,05mm
2 cylinder - 0,055mm; 0,055mm
3 cylinder - 0,055mm; 0,055 mm
4 cylinder - 0,063mm; 0,063mm
1 pomiar w dolnym polozeniu tloka 2 w polowie sowu zeby sprawdzic czy wal sie nie zowalizowal. Uzywalem specjalnego polimeru do pomiaru luzu miedzy panewkami a walem.
Dla niewtajemniczonych standardowe luzy dla 4g93 to 0,02-0,05 a graniczny to 0,1 mm.
Z tego co widze po panewkach nie sa to oryginaly, a jakies TDC STD (pewnie oznaczenie standardu).
Teraz probuje dodzwonic sie do Guru czy wymieniac wsyztkie na oryginaly czy nie warto pchac ponad 400zl.
Zdjatka sa 2 slabiutkie ze wzgledu na swiatlo.
Bez miski:
1 Cylinder
W poniedzialek zamawiam panewki oryginaly po tym jak dojde czemu mam wybite oznaczenia na 4 przeciwwadze a nie na 1 i nie w ciagu tylko jedno pod drogim....
(moze carisma ma inaczej...)
czarnuch23 - 05-12-2009, 18:47
Oto i mis brudny ale obuty juz w nowe kola.
Od tygodnia jest po wymianie panewek (zrobione jakies 600KM) i sprawuje sie wzorowo.
Usmiech od ucha do ucha przy kazdym dodaniu gazu.
Wydech co prawda zrobil mi psikusa i po wymianie panewek (troszke nadwyrezalem lacznik elestyczny machajac wydechem) musialem podjechac do panow z palnikami zeby wymienili mi uszkodzony lacznik i uciszyli troszeczke ryk silnika.
Pomoglo chodz nie tak jak sie spodziewalem .
Przy 3kRPM niejest zle ale powyzej 4K robi seie glosno... a nawet przy koncu bardzo glosno:)
Opony zimowe pierwszy test przeszly spiewajaco, ladnie sie trzymaja troszke chucza ale nie sa uciazliwe (silnik je zaglusza ) jako ze nie mam radia nie wiem jak bardzo bedzie to odczowalne na codzien.
Mis zostaje w domu do uzytku mamy.
Ze wzgledow ekonomicznych bede sie poruszal przez zime puntem na GAZ w ktorym przy okazji mam zrobic remont gory silnika i doprowadzic instalacje LPG do stanu uzywalnosci.
|
|
|