To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kominki i ogrzewanie

Krzyzak - 04-11-2009, 13:32

eeee - solary - dopoki nie bedzie solidnych doplat do nich (jak np. w Dzierzgoniu, gdzie doplaty siegaly 85% ceny kompleksowej) to jest nieoplacalne
moze za 20 lat wyjdzie sie na zero...

btw - drewno u mnie ok. 100 zl/m3 (glownie buk, troche brzozy, buku i ciut grabu)
mam kominek z przepustnica na czopuchu i deflektorem (plyta, ktora powoduje ze spaliny nie ida prosto w komin) - 1 polano starcza przy min. parametrach spalania nawet na 3 godziny :)

[ Dodano: 04-11-2009, 13:35 ]
cns80 napisał/a:
będę podążał w kierunku pomp ciepła

totalnie i kompletnie nieoplacalna inwestycja - sensowne ogrzanie domu to koszt instalacji od 80 000 zl - na zero wyjdziesz za 30 lat

ponadto co wazne w tych naszych wszystkich systemach grzania - kominek jako jedyny nie musi miec nic wiecej poza drewnem i powietrzem do dzialania
pozostale - czy to gaz czy inne ekogroszki to potrzebuja pradu do dzialania pomp i automatyki dlatego warto miec cos niezaleznego (jak chociazby na wypadek problemow sprzed 3 tygodni, gdzie pol Polski nie mialo pradu)

Grześku - 04-11-2009, 13:36

cns80 napisał/a:
będę podążał w kierunku pomp ciepła, kominków z płaszczem wodnym i kolektorów słonecznych (ale próżniowych) oraz ew. rekuperatorów.

słuszna droga, ale uważaj na rekuperatory - wujaszek po wstępnym zachwycie klnie w kamienie że dał się sprzedawcy na to naciągnąć.
Ja niestety mam 'zwykłe' solary, co nie przeszkadza im zaopatrzyć mnie w ciepłą wodę do mycia i nie tylko, za free 8)
Piszę niestety bo próżniowe są wydajniejsze i działają nie tylko przy pełnym słońcu jak moje.

cns80 - 04-11-2009, 13:43

Grześku napisał/a:
Piszę niestety bo próżniowe są wydajniejsze i działają nie tylko przy pełnym słońcu jak moje.
Właśnie na tym mi zależy, ale cena też jest fajna :(
gulgulq - 04-11-2009, 14:19

Grześku napisał/a:

Ja niestety mam 'zwykłe' solary, co nie przeszkadza im zaopatrzyć mnie w ciepłą wodę do mycia i nie tylko, za free 8)

niestety nie ma nic za free

liczyłeś ile kosztowała instalacja, jej żywotność, zapotrzebowanie i jaki to koszt na np. m3

u mnie solary to kolejna w planach inwestycja ale dopiero jak pisze Krzyżak gdy wprowadzą dopłaty :)

Krzyzak - 04-11-2009, 14:21

w razie czego na forum mamy futro68 - kolega montuje solary, mozna sprobowac dogadac sie o znizki klubowe ;)
cns80 - 04-11-2009, 14:27

W drugiej połowie przyszłego roku mają być dopłaty ministerstwa do kolektorów słonecznych.
Grześku - 04-11-2009, 15:25

gulgulq napisał/a:
niestety nie ma nic za free

Święte słowa, ale w budżecie domowym bardziej liczy się rachunek za dany miesiąc niż inwestycja sprzed 6 lat.
Poza tym solary dostałem wtedy za śmieszne pieniądze w ramach wejścia Viessmana z promowanym zestawem solarnym na polski rynek (kolektory + zasobnik + kocioł + grzejniki). O ile dobrze pamiętam to zapłaciłem za nie jakieś 3500 brutto + parę groszy za montaż. Barszcz, przy kosztach budowy domu.

Z perspektywy czasu na pytanie czy montował bym je ponownie śmiało mogę powiedzieć że tak, a najlepiej próżniowe w zestawie CWU+CO.

Marcino - 04-11-2009, 22:12

Krzyząk, już wiem do kogo sie wybiore na kawe zeby zobaczyć i pogadać zabudowie kominka.
CO do DGP to sie nie nastawiam na ogrzewanie całego domu, bo planuje kotłownie z piecem na wszytko i do tego zaczynam myśleć o "buforze ciepła". czyli z 1000 L baniak do kumulacji energi, ma to działać tak ze jak jestem w domu to pale na maxa, orzewanie soebie chodzi a nadwyżka ładuje bufor. Jak nie pale to podłogówka wyciągnie soebie z bufora ciepła wode az do np 25st. Myślałem zeby taki zbiornik samemu zrobić, są na to gotowe przpisy na forach.

Inna sprawa ze dobrze mieć na wszelki wypadek źródło ogrzewania niezależne od prądu.

Student - 04-11-2009, 22:39

Tak sobie czytam i może trzy grosze wtrącę pisząc z własnego doświadczenia, dodam, że mam dom podocieplony i całe te ble ble budowlane ok.

1. Zaczniemy od kominka:
Świetna sprawa posiedzieć sobie z żoną przy winku, z dziećmi i popatrzeć na ogień, co do ogrzewania , to raz na jakiś czas można, palenie ciągłe to pomyłka i nieopłacalna inwestycja nawet w przypadku kominków z turbinką , choć całkiem fajnie to sie spisuje. Ceny drewna w centralnej Polsce poszły 100% w ciągu ostatnich 5 lat, obecnie za dębinę, grab czy buk cena waha sie ok. 180-200zł a z drewno coraz trudniej.
Można zamówić cały transport np. z terenów mazurskich ok. 100zł/m tylko trzeb brać 30m3, ponadto drewno do kominka powinno leżakować trzy lata czyli średni, 15m x 3 mamy 45m3, nie każdy ma podwórze aby ułożyć trzy hałdy drewna.

2. Z płaszczem wodnym, podobnie, choć nawet w cetralnej Polsce są problemy ze światłem i wtedy tylko agregat lub taczka i wyjazd z paleniskiem na dwór bo inaczej gotujemy wodę i zawór bezpieczeństwa wywala.

3. Solary, bez dopłaty, poroniona inwestycja, przeliczałem to wielokrotnie, czas zwrotu inwestycji przy kolektorach CPC (koszty ok. 20tyś. próżniowych ) 20 lat. , czyli tyle ile żywotność instalacji.
Przy płaskich 11lat, czyli też nie opłacalne chyba tylko dla sprzedawców, choć fajnie wyglądają na dachu, jeżeli ktoś chce dogrzewać wodę CWU to tylko płaskie w zestawie 2 szt. i nie pchać się w próżniowe, o wspomaganiu ogrzewania CO możemy zapomnieć, choć sprzedawcy twierdzą inaczej, zainteresowanych zapraszam na stronę WATT.PL ,jest tam podgląd na działającą instalację choć firma nie powiesiła CPC, tylko właśnie płaskie, spryciarze.

4. Pompy ciepła, tylko dla ludzi którzy nie liczą kasy, ci co liczą policzyli że pompa ciepła pobiera tyle energii elektrycznej, że rachunki za prąd wywalają z butów, kiedy się opłaca pompa ciepła - wtedy gdy dom ma powyżej 400m2.
Pompy ciepła pochodzą ze Skandynawii i tam zrobiły furorę tylko, że oni mają prąd kilka razy tańszy niż u nas, dopłaty ekologiczne, a my będziemy mięli kolejne podwyżki nawet w czasach elektrowni atomowych.

5. Gaz - najbardziej opłacalna inwestycja (pomijam politykę) jeżeli mamy przyłącze obok ogrodzenia, dobry kondensacyjny piec, np. DeDietrich, dobrze zrobiona instalka i nasze rachunki są najniższe z powyższego grona, oczywiści instalacja gazowa ma sens w momencie gdy korzystamy z kuchni gazowej i grzejemy wodę w lato także gazem roczny koszt za gaz domku ok. 200m z gotowaniem, wodą i ogrzewaniem to max. 3tyś.zł.

CNS - skąd wiesz o dopłatach i czy region centralnej też obejmą, będą ustawowe czy gminno-miastowe, bo jak na razie to ja dowiadywałem się u siebie i GRUBA BABA w urzędzie powiedział mi, że nie ma kasy i dopłat nie będzie a ponadto ona ma 7tyś. kominów i nie będzie sprawdzać czy sąsiad pali stare gacie czy buty, jakaś paranoja.

cns80 - 05-11-2009, 07:49

Student napisał/a:
Solary, bez dopłaty, poroniona inwestycja, przeliczałem to wielokrotnie, czas zwrotu inwestycji przy kolektorach CPC (koszty ok. 20tyś. próżniowych ) 20 lat. , czyli tyle ile żywotność instalacji.
No ja jak liczyłem to mi wyszło 12 lat przy zywotności 25 lat.

Student napisał/a:
CNS - skąd wiesz o dopłatach i czy region centralnej też obejmą, będą ustawowe czy gminno-miastowe, bo jak na razie to ja dowiadywałem się u siebie i GRUBA BABA w urzędzie powiedział mi, że nie ma kasy i dopłat nie będzie a ponadto ona ma 7tyś. kominów i nie będzie sprawdzać czy sąsiad pali stare gacie czy buty, jakaś paranoja.
Szczegółów nie znam, ale coś kołło 700 mln z Unii i dopłaty mają byc od 30% do 50% wartości instalacji (Warszawa chyba 30%) i do 20 tyś zł. Tylko i wyłącznie dla osób prywatnych (nie obejmą firm, stowarzyszeń, wspólnot itp.) i tylko dla właścicieli obiektu.
Kilka dni temu była jakaś wzmianka na Onecie z linkiem do większego artykułu na jakimś innym portalu.

Fragu - 05-11-2009, 08:07

Cytat:
1. Zaczniemy od kominka:
Świetna sprawa posiedzieć sobie z żoną przy winku, z dziećmi i popatrzeć na ogień, co do ogrzewania , to raz na jakiś czas można, palenie ciągłe to pomyłka i nieopłacalna inwestycja nawet w przypadku kominków z turbinką , choć całkiem fajnie to sie spisuje. Ceny drewna w centralnej Polsce poszły 100% w ciągu ostatnich 5 lat, obecnie za dębinę, grab czy buk cena waha sie ok. 180-200zł a z drewno coraz trudniej.
Można zamówić cały transport np. z terenów mazurskich ok. 100zł/m tylko trzeb brać 30m3, ponadto drewno do kominka powinno leżakować trzy lata czyli średni, 15m x 3 mamy 45m3, nie każdy ma podwórze aby ułożyć trzy hałdy drewna.

2. Z płaszczem wodnym, podobnie, choć nawet w cetralnej Polsce są problemy ze światłem i wtedy tylko agregat lub taczka i wyjazd z paleniskiem na dwór bo inaczej gotujemy wodę i zawór bezpieczeństwa wywala.

Ad1. Chyba, że ktoś ma dostęp(legalny) do dużo tańszego drewna :D
Ad2. Pompa na 2 bieg, dodatkowo dolewamy zimnej wody do zbiornika wyrównawczego i nie ma problemu 8)

Inna sprawa, że czekamy na gaz, jak już go przyciągną to dojdzie do instalacji piecyk gazowy, który będzie miał za zadanie utrzymywać stałą temperaturę w domu.

gulgulq - 05-11-2009, 08:12

Wracając do cen to nie tylko drzewo ale i gaz, węgiel, pellet również olej opałowy w cięgu 5 lat całkiem sporo podrożały. Wszytkie nośniki energii cenowo ida w góre i tego sie niestety nie da uniknąć...

Jedynym ratunkiem to mieć swój las albo rodzine na wsi :) .
U mnie dowożą z bieszczad - jakieś 80/100 zł kubik twardego drewna, tylko też trzeba wziąść całe auto min. 25 m3.

Ale Student ma wiele racji :) - sprzedawcy nam pięknie tłumacza jakie to cuda można mieć a poźniej system rzadko kiedy się sprawdza. Pamietam dylematy gdy budowało się mury i jeden majster mówi: tylko ściana dwuwarstwowa, drugi - tylko i wyłacznie tórójwarstwowa :) . Z grzaniem to samo: tylko miedż - drugi: nigdy miedz, tyko plastik. Dobrze że o żeliwne kaloryfery sie nie pytałem :D :D - choć one też maja niewątpliwą zaletę - duża akumulacja ciepła :) .

U mie też sa takie kombinacje porobione żeby w razie braku woltażu w gniazdku ciepło było w domu. Więc kominek bez płaszcza i turbinek (grzeje część pasteru) plus piec bez pompki też pójdzie i cała góra grawitacyjnie się ogrzeje. W zasadzie są już trzy niezalezne piece wiec żadna zima nie straszna :) -kominek, piec, piec gazowy).

Na dizeń dzisiejszy uczę się ustawiania pieca węglowego - jak pokombinować z nadmuchem, drzewem i domykaniem szybra by jak najmniej wrzucić a jak najwiecej i najdłużej ciepło w kaloryferach mieć :)

[ Dodano: 05-11-2009, 08:14 ]
Fragu napisał/a:

Ad2. Pompa na 2 bieg, dodatkowo dolewamy zimnej wody do zbiornika wyrównawczego i nie ma problemu 8)

dzisiejsze zbiorniki wyrównawcze są cieśnieniowe z membraną (chyba na azot) więc dolać nie ma jak :D

zostaje metalowe wiaderko, szufla i do ogródka :D

cns80 - 05-11-2009, 08:24

gulgulq napisał/a:
dzisiejsze zbiorniki wyrównawcze są cieśnieniowe z membraną (chyba na azot) więc dolać nie ma jak :D
Za "jedyne" 600 zł kupisz sobie specjalne urządzenie do dolewania ;)
Krzyzak - 05-11-2009, 09:07

Marcino, chyba nie potrzebujesz zaproszenie ;) ??? :P
Student, brawo za opinie - ludzie czesto sa oczarowani niektorymi wynalazkami i naprawde nie patrza, ze za ta kase moga ogrzac dom przez najblizsze 20 lat (nie liczac kosztow np. pradu czy serwisu tych wynalazkow - a wiem, ze trzeba cos robic, bo sasiedzi co roku wzywaja fachowca do solarow); pompa ciepla to juz w ogole dla bogaczy - fakt, znam 1 dom, gdzie sie sprawdza i ogrzanie (ok. 350 m2) kosztuje w granicach 700 zl na rok, ale facet ma dzialke przez ktora plynie rzeka i wymiennik jest w niej zanurzony, wiec koszt pozyskania ciepla byl tanszy; a widzialem juz pompe za 50 000 zl, ktora "miala" ogrzac dom 150 m2 i gdy na dworze bylo 0 st. C to pracowala juz na granicy wydajnosci, na 100% mocy i caly agregat mial na sobie 5 cm warstwe lodu!!!!

jednofunkcyjny kondensacyjny kociol gazowy mozna kupic juz ponizej 10 000 zl z calym oprzyrzadowaniem - ja mam Vaillanta, ktory w sobie ma juz wbudowany zasobnik 100 l na c.w., pompe obiegowa, naczynie wzbiorcze, syfon kondensatu i chyba wszystko, co jest mozliwe - jedynie grupe bezpieczenstwa trzeba bylo zrobic (1500 zl z montazem), a ogrzanie mojego domu (190 m2 z garazem) na 22 st. C (sciana 1 warstwowa, YTong 40 cm, 0.26 wsp. oporu cieplnego) kosztuje rocznie max. 2500 zl (w tym ciepla woda grzana na 60 st. C 3x dziennie, zasobnik warstwowy, wiec po 2 minutach juz jest goraca)

gulgulq napisał/a:
dzisiejsze zbiorniki wyrównawcze są cieśnieniowe z membraną (chyba na azot) więc dolać nie ma jak

no ale sa przeciez instalacje wysokotemperaturowe, ktore musza miec otwarte naczynie w najwyzszym punkcie

Student - 05-11-2009, 10:11

Dokłądnie tak jak piszesz Krzyżak :
Ostatnio braliśmy piec dla szfagra: kondensat DeDietricha (lodówka) za kwotę 7,5tyś., wykonałem wszystkie instalacje, sam mu podłączyłem uruchomiłem i śmiga (wezwał tylko serwis na ustawienie ciśnienia i podbicie karty)
Instalacja mieszana / podłogowe + grzejniki.

Ja naprawdę mogę dużo na ten temat napisać, jako : użytkownik, monter (ale nie zawodowo) i mający dobre informacje od sprzedawcy.
Temat rzeka i na forum nie da sie wszystkiego dokładnie wyjaśnić, tamat na długie wieczory przy kominku i winie :wink:

Przy liczeniu np. opłacalności do kolektorów jest pomocny taki programik KOLEKTOREK, z tym że ma nieścisłości.