Forum ogólne - O badaniach technicznych, diagnostach i kontrolach drogowych
Matejko - 03-10-2006, 10:13
08/15 napisał/a: | Czyż byś widział dziś niecałe dwa samochody na drodze? Ile mijało Cię pojazdów sprawnych? |
a co z plamami na parkingach? bierzesz pod uwage to ze moze te 20% aut ktore nie przepuszczasz na BT przyjechaly do ciebie nieswiadome stanu auta, a ci ktorzy wiedza ze maja cos nie tak - jada gdzie indziej, gdzie przeglad dostana bo u ciebie nie ma na to szans ??
cns80 - 03-10-2006, 12:36
A ja się przychylam do tych 60%. Zdarza mi sie pomagać koledze w warsztacie, gdzie naprawia floty i wozy prywatne. Wśród samochodów do 3 lat jest mnóstwo takich, które nie przeszłyby BT. A oto typowe usterki (i wytłumaczenia):
1. Luzy w całym zawieszeniu ("przecież to firmowy"),
2. Nieskuteczne hamulce (wibrujące tarcze, krzywo zużyte klocki, zbyt długie postoje samochodu w okresie zimowym, zbyt duze różnice w sile hamowania na kołach),
3. Zjechane nierównomiernie opony (po uderzeniu w krawężnik lub dziurę nikt nie naprawił samochodu i jest zła zbieżność, źle napompowane opony),
4. Przepalone żarówki ("przecież mi nie płacą za dbanie o samochód, a wogóle to jest na gwarancji"),
5. Brak kraty w samochodach "ciężarowych" (bo przeszkadza),
6. Uszkodzone i rozerwane katalizatory (bo nie chciało się hamować przed kałużą)
7. Nie działające wycieraczki (bo przypomina się żeby naprawić dopiero jak się jedzie w deszczu, ale zaraz potem się zapomina),
8. Brak gaśnicy, albo nieważny przegląd gaśnicy ("a to trzeba ?"),
9. Brak trójkąta ("bo zajmował miejsce"),
10. Potłuczone lampy ("bo to nie mój samochód, więc nie przykładam się przy parkowaniu i g....no mnie obchodzi czy jest za mną słupek czy nie"),
11. Porysowane i popękane szyby czołowe (kamienie i brak gum na wycieraczkach),
12. Wycieraczki, które zbierają "jakby chciały, a nie mogły" (nie wymienione na czas, przymarźnięte do szyby w zimie),
13. Olej leje się ciurkiem (nie kapie kierowcy na buty, wiec co go to obchodzi, nieważne ze motocyklista się na tym wywali).
Z tych, które oglądam w tym warsztacie 90% bym odwalił. I jeszcze jedna uwaga: To nie są samochody które przyjechały na naprawę, ale na kontrolę raz na 4 lub 6 m-cy w zależności od podpisanych umów. Ci ludzie jeździliby dalej gdyby nie to że szef ich zmusza do przyjazdu na kontrolę.
Więc kolego 08/15 nie opowiadaj mi o 20% bo to są Ci, którzy nie mają pojęcia że mają niesprawny samochód, którzy przyjeżdżają na BT tydzień wcześniej, aby dowiedzieć się co mają w ciągu tego tygodnia naprawić, albo Ci którzy liczą że diagnosta "nie zauważy" usterek.
Dlatego właśnie skłaniam się do 60%
eddi1977 - 30-09-2008, 21:52
Panowie - KOMPROMIS.Przecież stacja diagnostyczna,która robiłaby w pełni żetelne przeglądy upadłaby po kilku miesiącach.
chyba trochę się spóźniłem z przyłączeniem się do dyskusji
rosomak1983 - 15-10-2009, 18:30
Panowie niewiecie czy mozna holowac auto bez OC i przegladu??? na holu luznym???
mis_smis - 15-10-2009, 19:21
nie nie można zostaje ci laweta
|
|
|