[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Oryginalna antena radiowa odbiera słabo-alternatywa
zbir - 03-08-2010, 11:16
dzieki owczar no właśnie niepasowalo mi pisanie tutaj ale tak mnie MOD BigTomala przekierował zamykając mój temat.
A tamtego tematu co podałeś nie znalazłem bo niestety nie da sie tu szukać po dwuznakowych słowach "cb" (za krótkie)
sorki i juz tam uciekam
Pitl88 - 04-08-2010, 10:11
Witam koledzy, też swego czasu miałem podobny problem z anteną. Coś słabo mi radyjko odbierało i gubiło fale. Antena elektryczna, wysuwana 90cm. Niestety zauważyłem sporą zależność jeśli chodzi o radio:( Moje sony jakoś sobie nie radziło choć to wysoki model CDX-M9900... Jakiś czas temu moje miałem wyjęte i wrzuciłem taty pioneer-a z ciekawości bo on w civic-u ma antenę trochę podobną do drutu o długości może 15cm a radio odbiera beż żadnego problemu, niema żadnych wzmacniaczy tylko goła antena i kabel do radyjka. Jego radyjko u mnie odbierało zadziwiająco dobrze:) Siostra kupiła też pioneer-a i w skodzie faworit (nie musze chyba wyjaśniać jak prymitywne tam były anteny:)) też odbiera bardzo dobrze. Pytając się po znajomych doszedłem do tego że sony niestety nie szokuje odbiorem radia a jeszcze gorszy jest ponoć blaupunkt który traci fale nawet rozgłośni ogólnopolskich takich jak RMF i ZET... Zastanawiam się nad kupnem radyjka:) Od jednego gościa w sklepie elektronicznym słyszałem że antena z tylu auta to niestety nie jest zbyt korzystne rozwiązanie bo długość kabla też ma znaczenie.
swinks_UK - 04-08-2010, 12:12
Pitl88, twoje problemy to raczej różnice między jakością wykonania radia. Generalnie tzw. markowe produkty mają wbudowane moduły tunera o wysokiej czułości i znacznym wzmocnieniu (do 25dB).
Zdarza się, ze rzekome radio markowe jest podróbką z Azji. Sam się nadziałem już na Kenwooda który w środku był chińską tandetą. Nie twierdzę, że tak jest w twoim przypadku, ale może...
Poza tym różni producencji stawiaja nacisk na różne funkcje radia. Moje doświadczenie wskazuje, że:
- Alpine = jakość dźwięku, video i jego obróbki jest klasą w sobie. Tak samo jeśli chodzi o czułość modułu radiowego;
- Pioneer = dobra czułość radia, dobra obróbka video, gorzej z muzyką, słaby firmware
- Kenwood = średnia czułość radia, dobra obróbka video, średnia obróbka muzy
- Sony = średnia czułość radia, dobra obróbka muzy, średnio z video
Tyle próbowałem. To bardzo indywidualne wrażenia, więc proszę nie ciągnąć dyskusji, bo nie na temat...
Co do problemów z gubieniem stacji. Moim zdaniem nie działa funkcja AF, albo działa wadliwie. Znaczy słaby firmware radia.
Pitl88 - 04-08-2010, 12:55
Pisałeś wcześniej o dodatkowej wtyczce przy fabrycznej kostce do radia i u mnie taka mała wtyczka jest (kabelek biało-niebieski) ale nie zauważyłem żadnego dodatkowego kabelka idącego przy kablu antenowym... Na tym przewodzie niema ani +12V ani masy ale boje się podpiąć pod to zasilanie bo nie bardzo wiem czym się to może skończyć. Czy to może być zasilanie do wzmacniacza anteny? Z tyłu w bagażniku przy antenie nie zauważyłem żadnych dodatków ale oryginalna antena miała kilka kabli sygnałowych z tego stałe +12, GND, Zailanie po włączeniu radia i zasilanie po ACC i jeden kabel który akuratnie nie miał żadnego napięcia. Czy możliwe że wzmacniacz był wbudowany w antenę (elektryczna wysuwana)?
Mr_Azathoth - 04-08-2010, 21:41
Hell-o;]
Kupilem antene elektryczna wysuwana na szrocie, blad ze nie zrobilem chociaz fotki...
Jest kabel minus przykrecany do blachy ale za cholere nie wiem czy trzeba tam podlaczac jakis plus? Jedyne co dochodzi to kabel antenowy i czarny (minus)
Macie moze taka antene i schemat podlaczenia?
Link
Pitl88 - 05-08-2010, 10:25
Ja zakupiłem podobną antenę i mam tam przewód do masy i jeszcze dwa kable. Jeden to stały +12V a drugi to wysunięcie anteny po podaniu +12V (u mnie zielony). Możesz ją podłączyć tak że wysunie się po włączeniu radia albo po przekręceniu stacyjki w ACC. Jak masz tylko masowy to problem będzie... A antenkę sam demontowałeś? Ja teraz sam demontuje elementy na szrocie bo chciałem raz tą lampkę a dokładniej plastik z boczku drzwiowego i pan ze szrotu tak go sprawnie zdemontował że urwał oba zaczepy Muszą tam być jeszcze dwa kabelki bo inaczej nie zadziała.
Mr_Azathoth - 05-08-2010, 18:17
Sam demontowalem. Jest tam taka biala kostka musze sprawdzic ale chyba na 2 kable.
To musza byc kabelki z kostki od radia??? Czy obijetne jaki plus?
Mozesz zeskanowac ten schemat? Bylbym bardzo wdzieczny
Po wlaczeniu stacyjki lepiej nie bo jak wjade na myjke to mi urwie antene ;]
Musi sie podniesc po wlaczeniu radia.
Pitl88 - 05-08-2010, 23:00
Jak miałeś oryginalną antenę a myślę że miałeś elektryczną to będzie tam kostka od tej starej anteny i z tej kostki będziesz miał zasilanie stałe i sygnał z radia po włączeniu Jutro zrobię Ci zdjęcia i opisze który kolor do czego będzie a Ty jak możesz opisz tą kostkę która jest w antenie to coś wymyślimy
Mr_Azathoth - 06-08-2010, 01:06
Pitl88, dzieki postaram sie zrobic zdjecie.
Pitl88 - 06-08-2010, 10:13
Niestety nie zrobię fotki bo u mnie tej wtyczki już niema Zlikwidowałem ją bo nie będzie już potrzebna... Ale wtyczka wraz z kablem musi się znajdować w tej wnęce błotnika gdzie jest montowana antena Dochodzi do niej 5 przewodów a wykorzystasz tylko dwa: niebieski z czerwonym paskiem to stały +12V i to podłączysz jako zasilanie anteny i biały z czarnym paskiem to właśnie +12V po włączeniu radia Teraz opisz tylko jaką kostkę masz w tej antenie?
wilukce - 02-05-2011, 16:12
Nie wiedziałem za bardzo w którym temacie napisać o moim problemie. Postanowiłem tutaj. Ja ostatnio zmagałem się dość długo z radiem i anteną. Nie mogłem dojść co jest nie tak, że nie odbiera dobrze radio. No i wreszcie wiem. Na postoju radio odbiera idealnie podczas jazdy nie odbiera. Myślę - silnik. Okazuje się jednak, że światła !! Po włączeniu świateł mijania radio praktycznie mi nie odbiera. Dodam, że mam instalacje ksenonów. Czy ktokolwiek słyszał o czymś takim ? Bo ja nie jestem w stanie nic więcej sam wymyślić ;((
m6riano - 02-05-2011, 17:13
Ja też mam zenki i żadnego problemu...może zmień baton..ja kupiłem za 18 zł na wolumenie.
tomrom - 02-05-2011, 17:33
a jaką masz obudowę przetwornic, metalową czy plastikową?
Jak masz plastikową obudowę to może generować szumy. jest to chyba związane z tym że nie jest prawidłowo uziemione.
A poza tym gdzie/jak masz zamontowane przetwornice?
m6riano - 02-05-2011, 17:46
Wszystkie są chyba metalowe..nawet te slimy (miałem i takie i takie)
zwykła:
http://photos04.istore.pl...big/2296795.jpg
slim:
http://autolight.pl/99-31...on-slim-hid.jpg
Owczar - 02-05-2011, 18:31
wilukce napisał/a: | Dodam, że mam instalacje ksenonów. |
No to masz przyczynę. Włóż normalne żarówki i problem minie. Tak jest z niehomologowaną chińszczyzną.
|
|
|