Outlander II GEN Techniczne - chlapacze
rezon - 10-12-2009, 08:15
Mont napisał/a: | Czy przednie chlapacze wyraźnie ograniczają zabrudzenie progów ?? | Tak, podobnie jak tylne też ograniczają brudzenie szyby. Przejechałem bez chlapaczy ok. 4kkm. Dopiero później je dokładałem. Dało się odczuć różnicę
Mont - 11-12-2009, 16:55
rezon napisał/a: | podobnie jak tylne też ograniczają brudzenie szyby |
tylne mam.... ale nie wiem po co
rezon - 11-12-2009, 17:12
Mont napisał/a: | tylne mam.... ale nie wiem po co | zdejmij, to dopiero zobaczysz, jak błyskawicznie znika widok przez tylną szybę.
Anonymous - 11-12-2009, 17:17
Witam
Ja mam zamontowane przednie i tylne - sprawdzają się
ale przy zamontowaniu orurowania bocznego chlapacze przednie troszkę odstają od błotnika inaczej sie nie da zamontować
Mont - 12-12-2009, 13:18
Widzieliści nakładki progowe w nowym modelu ?? Doszli pewno do wniosku , że skanaliczne upapranie progów nie jest rzeczą normalną, szczelina pod drzwiami jest teraz cieniutka.
lukasz.szczecin - 13-12-2009, 12:03
Nie uważacie, że takie chlapacze w niedużym tylko stopniu chronia auto przed pobrudzeniem? Nie wydaje mi sie żeby lecąc autostradą tylne chlapacze miałyby mi pomóc w wielkim stopniu przed zabrudzeniem tylnej szyby i odpowiednio przednie w zabrudzeniu boków. Moim zdaniem nie są wcale estetyczne a dodatkowo przeszkadzają tylko w terenie (a jeśli ktoś w nim nie bywa to wspomnę o zjeździe z wielkiego krawężnika). No chyba, że nie wykorzystujecie zalet swojego outka.
[ Dodano: 13-12-2009, 12:10 ]
Nasuwa sie jeszcze jedno pytanie (nie wiem czy nie retoryczne): dlaczego zdecydowana większosc producentów nie montuje ich seryjnie (mimo kosztu 100-200 zł). Moim skromnym zdaniem to jakas nasza polska nalecialosc z czasów komuny gdzie stosowalo się masowo chlapacze w celu zabezpieczenia samochodu przed erozja i tyle. Po prosto robily się ogromne dziurki w progach, podłogach itp.
W dzisiejszych czasach lakiery sa lepsze, blachy ocynkowane a w wielu przypadkach (jak i w naszym) zastosowane sa elementy z tworzyw sztucznych. Uważam więc że nie ma to większego sensu. Mi sie po prostu nie podobają. Nie traktujcie mojej wypowiedzi jako ataku, po prostu wyrazilem swoja opinię. O guście sie ponoć nie dyskutuje
sylb - 13-12-2009, 13:53
Z tymi lepszymi lakierami to niestety już nie jest prawda, no chyba, że porównujesz do lakieru na polonezie. Mam chlapacze przodu i niestety nie zaobserwowałem mniejszego brudzenia się progów, ktoś tu opisał metodę z przyklejeniem uszczelki takiej okiennej od dołu drzwi i to jest chyba dość skuteczna metoda. Generalnie w nowym outku ta listwa progowa pod drzwiami ma już inny kształt, jest wygięta na zewnątrz.
Mont - 13-12-2009, 14:58
lukasz.szczecin napisał/a: | mimo kosztu 100-200 zł |
podajesz cenę detaliczną, produkcja to pewno kilkadziesiąt złotych
mnie przed zakupem na przód powstrzymuje pewien znajomy z... ASO, przekonuje mnie że nic nie dają
tcic - 14-12-2009, 16:02
Witam,
Ja tez mam oryginalne chlapacze (otrzymałem gratis w ASO przy zakupie).
Generalnie polecam.
Mam tylko 1 uwagę. Oryginalne chlapacze są porządnie wykonane i nie mam zastrzeżen.
Miałem natomiast zastrzeżenia do montażu w ASO. Chodzi o to chlapacz w gónej części przylega do karoserii (błotnik przód lub tylny zderzak). Są to części lakierowane. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie przyklelenie taśmy samoprzylepnej (dwustronnej - w zestawie), która powinna stanowić dystans między chlapaczem a karoserią. W przeciwnym przypadku ruchy chlapacza będą rysowały karoserię i po jakimś czasie mogą nawet w miejscu styku przetrzeć lakier. A tam miejsce korozji murowane, tym bardziej, że sól będzie miała idealne miejsce do działania.
Warto zatem zamontować je samemu, tym bardziej, że otwory pasują idealnie.
A warto to zrobić, bo oddzialywanie błota i kamieni na przednie progi jest znacząco ograniczone.
tytko - 16-12-2009, 21:17
W ASO Wierzgoń - Rybnik , komplet gum około 350 zł , już zamówiłem
Anonymous - 17-12-2009, 18:13
Ja kupywałem w Citroenie było dużo taniej
za tył około 100zł
przednich nie mają
więc musiałem kupic w Mitsubishi za około 175zł - rabat jaki dają
jorzyk1976 - 26-02-2010, 18:43
spotkałem się ostatnio na allegro z gumami na tył w cenie 69zł montował ktoś.
13zbyszek13 - 26-02-2010, 19:26
zamontowałem chlapacze oryginalne/super pasują i wyglądają/w grudniu.Nie mam najmniejszych zastrzeżeń .Cena za komplet przód i tył to coś koło 350 PN
jorzyk1976 - 26-02-2010, 19:58
no tak ale różnica jest o połowę ceny. montaż był w serwisie czy sam montowałeś.
13zbyszek13 - 26-02-2010, 20:04
kolego sam montowałem jest to po 5 minut roboty na chlapacz,w komplecie masz spinki , wkręty i bardzo dobrą instrukcję.Polecam tylko oryginał super pasują .Jutro podrzucę parę fotek to zobaczysz
|
|
|