[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Obroty w 1.8
mjsystem - 13-02-2013, 15:28
krzychu napisał/a: | tyku - a czy ja napisałem "zawsze"? napisałem "normalne". Po prostu uważam za normalne używanie pełnego zakresu obrotów udostępnionego przez producenta. A to ile tego zakresu się wykorzystuje oczywiście zależy od aktualnej sytułacji na drodze i tego co chcemy uzyskać. Jak chce uzyskać pełne przyspieszenie to jadę do 7 tys (u mnie czerwone pole) na biegach 1-4 (na 5-tce chyba się nie da). Jak chce uzyskać dynamiczną jazdę to przyspieszam do 4-5 tys, a jak spokojnie to do 3-3,5 tys po mieście. A i z tymi 3-3,5 i tak w 99% odstawiam wszystkich ze świateł. |
Tylko dla przykładu piszę, ale tak samo uważam i tak samo robię. Na autostradzie nie raz jadę na 3-cim biegu i czekam, aż ktoś mi zjedzie żeby pojechać szybciej. Panowie macie Mitsubishi a nie Peugeoty
Lucas123w - 13-02-2013, 18:00
mjsystem napisał/a: | Panowie macie Mitsubishi a nie Peugeoty |
Hehe nie wiem czy się nie narażasz teraz komuś
gzesiolek - 14-02-2013, 10:00
tyku napisał/a: | krzychu, Chciałbym z Tobą pojeździć Sprawdź czy ten motostat.pl Cię nie oszukuje, bo przy takim stylu jazdy jak piszesz - dziwnie małe masz spalanie. |
To co o mnie powiesz...
Ja tez jak przyspieszam do zadanej predkosci to jade pod czerwone...
a pozniej 5tka i sie toczymy, a jak trzeba zwalniac, to zwalniamy z wyprzedzeniem i hamujemy silnikiem... i w trasie idzie spokojnie ponizej 6l/100km spalic...
W miescie po prostu rzadziej sie az tak czlek rozpedza i musi lepiej znac trase zeby oszczedzac, ale tez sie da...
mjsystem - 14-02-2013, 16:05
Lucas123w napisał/a: |
mjsystem napisał/a:
Panowie macie Mitsubishi a nie Peugeoty
Hehe nie wiem czy się nie narażasz teraz komuś
_________________ |
To tylko przykład. Mam nadzieję nikogo nie urazić. W końcu to forum Mitsu
A tak do rzeczy porównujemy silniki potrafiące wejść na czerwone pole i nie stanąć dęba. Z natury to chyba Honda, Nissan i Mitsu tylko potrafi? (nie piszę o porsche czy innych podobnych)
Lucas123w - 17-01-2014, 15:50
Zalecenia producenta w kwestii zmiany biegów i maksymalne prędkości na poszczególnych biegach.
Jest jeszcze kalkulator obrotów na poszczególnych biegach, tylko nie mogę znaleźć wartości.
Link do kalkulatora
intruder9 - 23-11-2015, 21:36
Panowie a powiedzcie mi czy w waszych Lancerach 1,8 143 KM występuje taka dziura w gazie ?
U mnie podczas ruszania muszę wcisnąć gaz dosyć mocno żeby ruszyć żwawo. W przeciwnym razie podczas gwałtownego puszczenia sprzęgła silnik zostaje przymulony autem zaczyna szarpać i muszę znowu wcisnąć sprzęgło, dać więcej gazu i ruszyć ponownie.
Nie wiem co mu dolega ale raczej to nie jest normalne.
RalfPi - 23-11-2015, 21:43
Ja mam tak samo - więcej gazu bardziej dławi samochód - w szczególności na niskich obrotach.
Dlatego depczę to na maxa tak od 3.5krpm (no chyba, że ma mnie TIR rozjechać ).
intruder9 - 24-11-2015, 06:50
Ale co jest tego przyczyną nie mam pojęcia.
Samochód kupiłem jako 5-lateka wiec nie wiem czy tak było od nowości czy później to nastąpiło.
Nie jest to raczej normalne, przynajmniej w żadnym innym samochodzie z silnikiem benzynowym tego nie zaobserwowałem.
Może koledzy którzy jeżdżą od nowości coś podpowiedzą (czy mają tak samo).
Może jak to można wyczytać w większości wątków na tym forum TEN TYP TAK MA.
Ale coś nie chce mi się wierzyć.
Robert_N - 24-11-2015, 14:45
Potwierdzam słowa RalfPi, "Ten typ tak ma", poniżej 3 krpm nie ma co dusić na maxa.
intruder9 - 24-11-2015, 17:07
To jeszcze jedno pytanie.
Wiem że to nie ten temat ale zapytam.
Czy u was też coś stuka/obija się chyba wydech przy odpalaniu.
U mnie prawie za każdym razem słyszę takie jakby obijanie wydechu. Trwa to sekundę w momencie jak kręci dokąd nie zapali i już jest spoko.
Oczywiście byłem pod samochodem ale nie udało się ustalić co to.
lurek - 24-11-2015, 19:20
Ten typ tak ma? nie bardzo mój rusza żwawo i przyzwoicie przyśpiesza. Na szkoleniu z tzw. bezpiecznej jazy mieliśmy zawody w stylu drag race. Start, gaz do dechy, i zmiana biegu na czerwonym Oczywiście zabawa na rozgrzanym silniku, może być inaczej na zimnym, nie próbowałem (i nie zamierzam;) )
Lucas123w - 24-11-2015, 21:07
intruder9, może jakaś osłona się poluzowała, trochę ich tam jest. Kwestia sprawdzenia.
http://forum.mitsumaniaki...odpalaniu+stuka
brylekVFR - 24-11-2015, 21:22
U mnie też tak coś wali przy odpaleniu, ale nie mam czasu sprawdzić co tak wali.
daktaris - 24-11-2015, 23:41
najprawdopodobniej osłona termiczna katalizatora , u mnie się oderwała i przy odpalaniu stukało. pomogło przyspawanie
intruder9 - 25-11-2015, 07:52
Właśnie mnie też się wydaje na 99 % że to osłona kata.
Troszkę się przepaliła i jak w nią stuka to wydaje takie odgłosy.
Tak jak mówi dektaris trzeba będzie spawać.
|
|
|