To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Alarm

Mac_Man1 - 22-12-2009, 12:25

jaca71 napisał/a:
Odbiegamy od tematu ale tylko trochę, bo to przestroga dla innych. Jeśli przyszły klient zapyta o cenę (a właściwie wyżebra gratisa) a nie zapyta o typ to może być pewny że dostanie bez czujników. Taki standard ;)

Ja nie pytałem o rodzaj alarmu i dostałem z czujnikami ... ale wyjątki potwierdzają regułę :wink:

Lestat - 22-12-2009, 12:25

jaca71 napisał/a:
Odbiegamy od tematu ale tylko trochę, bo to przestroga dla innych.

Z tym sie chyba trzeba zgodzic...ludzie pytajcie o wszystko, nie bac sie ze zmacicie wewnetrzne CHI pana sprzedawcy. Wiecej sie dopytacie mniejsze prawdopodobienstwo zaskoczenia przy odbiorze...

Trik - 22-12-2009, 15:39

ulrik napisał/a:
dlaczego nie mozna miec w standardzie lepszego alarmu??

Bo, IMO, nie daje on ldobrej ochrony antykradzieżowej. A auto kupiłeś w wyposażeniu standardowym w danej wersji, co najwyżej możesz dopłacić do wesji wyższej. To samo tyczy sie alarmu, opcji w alarmach masz bez liku z czujnikiem czterema z GPS z SMS itd. Powtarzam się za Luk, :mrgreen: i jaca71, I żeby nie było, ja mam alarm bez czujników i na dodatek to chyba standard :lol:

Luk - 22-12-2009, 21:31

Ja się jednak zastanawiałem nad czujnikami, ale nie ze względu na kradzież całego samochodu (to i tak nic nie da) ale ze względu na wandalizm :) Bo jak szybę wybiją, to jest szansa, że usłyszę alarm i nie będzie całą noc deszcz padał do środka :D
jan1994 - 22-12-2009, 22:27

Luk w takim wypadku powinieneś się domagać czujnika wstrząsowego (od uderzeń) a nie ultradźwiękowego. Jeśli chodzi o czujnik ultradźwiękowy - wcale nie jest konieczny - wystarczą czujniki otwarcia dzrzwi.
Luk - 23-12-2009, 00:02

jan1994, a to nie jest tak, że ultradźwiękowy "bada" wnętrze odbijając się od wszystkich szyb (jak jest prawidłowo ustawiony)? I jak jest "dziura" (albo coś w środku) to zaburza to sygnał, który nie dociera do odbiornika i uaktywnia się alarm?
Oczywiście, jeżeli chodzi o wybicie szyby, to może być np. czujnik na dźwięk (taki który powoduje wycie, jak piorun walnie albo przejedzie obok tuner madafaka z dziurą w tłumiku :) )

W każdym razie ja wychodzę z założenia, że żaden alarm nie uchroni od kradzieży, jaki by nie był skomplikowany. To po co przepłacać? :D

Trik - 23-12-2009, 07:07

Luk napisał/a:
Ja się jednak zastanawiałem nad czujnikami, ale nie ze względu na kradzież całego samochodu (to i tak nic nie da) ale ze względu na wandalizm Bo jak szybę wybiją, to jest szansa, że usłyszę alarm i nie będzie całą noc deszcz padał do środka

A kasę i tak wybulisz sam lub z AC, bo zanim dobiegniesz to sprawców nima. :twisted: albo są tilko łatwiej przeskoczyć niz obejść, a i policji przeważnie się nie pali.

Lestat - 23-12-2009, 07:18

Ja tam dostalem za darmo alarm z czujnikami i tyle i tez nie szczegolnie o to zabiegałem. Powiedzialem ze chcialbym alarm i Pan Sprzedawca powiedzial nie ma sprawy...jak odbieralem samochod to zauwazylem czujki, gdybym ich nie zobaczyl to pewnie bym sie dopytywal, dlaczego nie ma
Teza ze alarm chroni przed kradzieza auta sprawdza sie w przypadku gowniarzy co ida z impry i nie maja co robic i tak tez do tego podchodze.Temat byl zreszta juz walkowany wielokrotnie

jan1994 - 23-12-2009, 19:10

Luk masz rację - czujnik ultradźwiękowy jak to nazwałeś "bada" wnętrze pojazdu i zadziała dopiero po wybiciu szyby, natomiast wstrząsowy zadziała przy uderzeniu w samochód (np. kopnięcie w koło). Ultradźwiękowy może sprawiać kłopoty np. przy pozostawieniu muchy w środku auta.
MARIO 100 - 07-02-2010, 13:51

mozecie mi powiedziec mam seryjny alarm od jakiegos czasu po zamknieciu wozka po jakims czasie wlancza sie samoczynnie alarm.wylaczylem syrene bo zaczelo mnie to denerwowac-co jest grane to niemam pojecia
jan1994 - 07-02-2010, 19:50

Na odległość to tylko można snuć domysły - poczytaj instrukcję od alarmu, tam pewnie znajdziesz jakieś wskazówki odnośnie fałszywych alarmów - jeśli Ci te wskazówki nic nie dadzą proponuję podjechać do serwisu. Alarm tak jak samochód podejrzewam, że jest na gwarancji.
jaca71 - 07-02-2010, 20:09

MARIO 100 napisał/a:
mozecie mi powiedziec mam seryjny alarm od jakiegos czasu po zamknieciu wozka po jakims czasie wlancza sie samoczynnie alarm.wylaczylem syrene bo zaczelo mnie to denerwowac-co jest grane to niemam pojecia

Poszukaj na forum. ktoś już miał podobny problem. Ustawił przez przypadek podświetlanie bagażnika na stałe. Po 30 minutach samochód światło wyłącza a system alarmu zmianę stanu uważa za próbę wtargnięcia. Nie koniecznie musi to być światło w bagażniku ale coś tego typu.

Pinio1969 - 07-02-2010, 21:29

Mac_Man1 napisał/a:
A propos czujników ... do czego służy zamontowany na półce pod tylną szybą (w SB) ? :roll:

Sorry że tak późno, ale jakoś czasu nie było na zaglądanie na forum - co do "czujnika" o którym piszesz - to ja mam w tym miejscu głośniczek od tylnych czujników parkowania.

Co do samego alarmu - w czasie "negocjacji" z przedstawicielem dealera ;) udało mi sie wynegocjowac alarm w ramach gratisów - chyba normalka - z tego co mi Pan mówił to oprócz ogólnie przyjętych właściwości alarmu, ten który mi zamontowano posiada równiez funkcje że zadziała gdy samochód zostanie podniesiony. Nie wiem czy to jakaś rewelka, mi zależało na tym aby nie kupowac oddzielnie alarmu i nie płacic za to dodatkowej kaski ;) .

Lestat - 08-02-2010, 07:47

Pinio1969 napisał/a:
posiada równiez funkcje że zadziała gdy samochód zostanie podniesiony

Tzw czujnik grawitacyjny, alarm zapamietuje polozenie auta w momencie uzbrajania i jak sie zmieni jego polozenie o wiecej niz np 15 stopnito wlacza sie alarm - jest to zabezpieczenie na wypadek proby kradziezy felg albo calego auta na lawecie lub przy uzyciu dzwigu ;-) no ale jak wiadomo alarm dla specjalistow nie jest problemem...

Pinio1969 - 08-02-2010, 21:17

Lestat napisał/a:

Tzw czujnik grawitacyjny, alarm zapamietuje polozenie auta w momencie uzbrajania i jak sie zmieni jego polozenie o wiecej niz np 15 stopni to wlacza sie alarm - jest to zabezpieczenie na wypadek proby kradziezy felg albo calego auta na lawecie lub przy uzyciu dzwigu ;-) no ale jak wiadomo alarm dla specjalistow nie jest problemem...

Jako laik zapytam - a co ten alarm ma jakis żyroskop albo GPS wbudowany ? Skąd dostaje sygnał o zmianie położenia ?