To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Piszczenie i buczenie hamulców.

sylb - 05-02-2010, 00:53

No nie dziś znów zaczęły buczeć, to mnie mobilizuje by je jednak szybko wymienić.
W ofercie EBC są różne klocki zgodnie z katalogiem pasują DPx1614,
x= odpowiada za serie
Do SUV zalecane są
DP61614 to Greenstuff - 6000 Series - 4x4 te są do kupienia w Polsce.
DP71614 to Greenstuff - 7000 Series - 4x4 / SUV Supreme

Pasują też
DP41614R Yellowstuff
DP31614 Redstuff
Które wybrać, z opisu pasują mi najbardziej te ostatnie.

tomekrvf - 05-02-2010, 00:58

sylb, a masz zamienione miejscami prowadniki zacisków hamulcowych z przodu?
sylb - 05-02-2010, 01:17

tomekrvf napisał/a:

No jasne, że nie.
Buczenie się najczęściej pojawią, gdy mam koła w skręcie.

Anonymous - 05-02-2010, 08:06

mitsu00 napisał/a:
adrian71 napisał/a:
Kupilem te same tarcze i klocki co Mitsu00, od momentu wymiany minelo 5000 km, wymienialem przed swietami, moim zdaniem o niebo lepsze niz te orginalne, duzo lepiej hamuja! Obsluga w mks tez bardzo mila, caly zestaw wyszedl mnie ok 400zl + zalozenie w warsztacie 120zl. Polecam taka forme zmiany bo w ASO zaplacicie ok 2000zl ;)

No to GIT :D

Pozdr.

Podejrzewam że u mitsu to już mało co zostało oryginalnego....... :D

To nie prototyp.....tylko jakiś nadtotyp......... :lol:

rezon - 05-02-2010, 08:12

tomekrvf napisał/a:
tomekrvf, Fajnie, że podpowiadasz wszystkim tego typu rozwiązania. Ale zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze, aby wprowadzić coś takiego do procedury serwisowej np. co 20kkm zamienić miejscami prowadniki, bo buczenie i skrzypienie samochodu jakby nie spojrzeć w miarę renomowanej marki jest cokolwiek nie przystające do jej wizerunku. Chyba, że w pogoni za wynikami sprzedaży zapomniano o jakości produktu i obsługi, ale to bardzo szybkko się zemści. WG standardów Mitsu to klient ma wiedzieć co ma być zrobione jak buczą hamulce, czy ASO?
mitsu00 - 05-02-2010, 10:13

AlCapone napisał/a:
Podejrzewam że u mitsu to już mało co zostało oryginalnego.......

No teraz to już pojechałeś....... :D
sylb>>>>Z tymi prowadnikami spróbować zawsze można, nie zawsze to jednak pomaga. U mnie po kilku tysiącach km problem powrócił. Zmieniłem tarcze i klocki na zamienniki i jestem mega zadowolony :lol:

Pozdr.

tomekrvf - 05-02-2010, 11:37

rezon, przede wszystkim to nie pytałem czy sylb sam zamienił prowadniki zacisków ale czy ma to zrobione np. przez serwis. ASO powinno znać problem z buczeniem hamulców.
W samochodach produkowanych od października 2008 prowadniki zacisków sa inaczej montowane już w fabryce.

dab - 05-02-2010, 15:09

rezon napisał/a:
tomekrvf napisał/a:
tomekrvf, Fajnie, że podpowiadasz wszystkim tego typu rozwiązania. Ale zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze, aby wprowadzić coś takiego do procedury serwisowej np. co 20kkm zamienić miejscami prowadniki, bo buczenie i skrzypienie samochodu jakby nie spojrzeć w miarę renomowanej marki jest cokolwiek nie przystające do jej wizerunku. Chyba, że w pogoni za wynikami sprzedaży zapomniano o jakości produktu i obsługi, ale to bardzo szybkko się zemści. WG standardów Mitsu to klient ma wiedzieć co ma być zrobione jak buczą hamulce, czy ASO?

nie wiem co wy macie tam pomontowane ale mi juz stuknelo 22tys km i zadnego buczenia nie mam....

rezon - 05-02-2010, 15:36

może dlatego
tomekrvf napisał/a:
W samochodach produkowanych od października 2008 prowadniki zacisków sa inaczej montowane już w fabryce.
czyli jednak kaizen - powoli poprawiają.
bonito - 05-02-2010, 16:34

Jak już ktoś słusznie napisał - Outlander rok modelowy 2025 będzie już idealny... :mrgreen:
rezon - 05-02-2010, 16:43

bonito, Obawiam się jednak, że zmiany w jakości obsługi w niektórych ASO zajmą jednak całe pokolenia :mrgreen:
Anonymous - 07-02-2010, 11:58

ciekawe czy klienci też się zmienią :D :wink:
rezon - 07-02-2010, 20:14

jaceksu25 napisał/a:
ciekawe czy klienci też się zmienią
tak, na bardziej wymagających i oczekujących od ASO oraz ich pracowników elementarnej uczciwości, fachowości i rzetelności. A jak pokazuje lektura forum - nie tylko mojego przypadku, niektórzy mają z tym już duuuuże problemy. Przypadki z GB, kiedy to klient kładzie dealerowi kluczyki od samochodu bo stracił zaufanie do obsługujących mechaników w Polsce są w sferze marzeń. Nawet elementarnego przepraszam wielu nie wie jak używać.
bonito - 08-02-2010, 08:20

Oczywiście - wszystko zależy od nas jako klientów: zamiast narzekać na jakiegoś dealera, należy go po prostu unikać szerokim łukiem. Ja po kupnie Outka w Gdańsku w sławetnej (ze złej strony) firmie Margo i stwierdzeniu że są to zwykli partacze, jeździłem na przeglądy i naprawy 100 km do Elbląga. Kosztowało więcej, ale się opłaciło - dałem zarobić lepszej firmie, a (mam nadzieję że także dzięki mnie) firma Margo podupadła i straciła licencję na sprzedaż Mitsubishi (2 letni okres wypowiedzenia).
Tak działa niewidzialna ręka rynku...
bonito

rezon - 08-02-2010, 09:58

bonito napisał/a:
zamiast narzekać na jakiegoś dealera, należy go po prostu unikać szerokim łukiem
Niestety jest to możliwe dopiero post factum - też będę jeździł nawet dalej niż 100km, ale zarobić nieuczciwym już dałem. Nie tyle narzekam co przestrzegam innych - nie tylko mnie zamontowali hak, wczoraj widziałem koło Krasnika czarną nówkę MY2010 sprzedaną przez ASO Boguchwała z identycznym hakiem Thule jak mój. Ciekawe czy klientowi też wstawili super hiper ultra nowoczesną wiązkę hand made by Automarket Boguchwała czy dali już sobie spokój z oszukiwaniem.