To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zanim zaczniecie narzekać na swoje stare auta- przeczytajcie

krzychu - 26-12-2009, 12:15

Misiek :) napisał/a:
Po drugie ludzie zapominają że Scheißewagen ma też niezłe silniki benzynowe... i na dieslu się świat nnie kończy

Ale benzynki od VW też nie są wzorami do naśladowania.... W starych jednostkach benzynowych też pękały głowice (info od mechanika że to przypadłość golfa), ostatnio FSI jakoś nie zdobyły popularności. TSI na razie raczkuje wygląda fajnie a w praktyce podobno też są problemy.

Mitsu korzysta z 2,0 tdi z Scheißewagena, czy one też tak się sypią...

Wejdź do działu z utkami poczytasz sobie... Znaczy nie jest to problem na jakąś drastyczną skalę ale na razie rzadko który outek II (w I nie było diesla) ma ponad 100 tys...

Misiek :) - 26-12-2009, 13:11

krzychu napisał/a:
Wejdź do działu z utkami poczytasz sobie... Znaczy nie jest to problem na jakąś drastyczną skalę ale na razie rzadko który outek II (w I nie było diesla) ma ponad 100 tys...

no właśnie, nie każdy outek ma 200k km
a Scheißewagen na taryfach widuje, więc niektóre passaty mają szybciej przebiegi około 200kkm

[ Dodano: 26-12-2009, 13:13 ]
a co do taryf to zciągają auta z niemiec, przemalowywują i sprzedają nie wspominając że jeździły na taryfie (beżowe się nie sprzeda bo wiadomo że po taryfie).
Nie spomne że te po taryfowe mają przebiegi zmniejszone o kilkadziesiąt/kilkaset kkm

Rafal_Szczecin - 26-12-2009, 13:18

a co do taryf to zciągają auta z niemiec, przemalowywują i sprzedają nie wspominając że jeździły na taryfie (beżowe się nie sprzeda bo wiadomo że po taryfie).
Nie spomne że te po taryfowe mają przebiegi zmniejszone o kilkadziesiąt kkm

mam taki przyklad, kolega mial superb, po taryfie, samochod z przebiegiem ponad 350tkm, jezdzi sobie nim spokojnie przez poltora roku, po czym chcial sprzedac, wystawil na alledrogo, za nizsza cene niz srednia - daltego, ze po taxi , nikt sie nie odezwal, wystawil ponownie, to samo , przemalowal samochod na grafit ( ori barwa skody ) , przebieg tez skorygowany, auto poszlo w 5 dni . takie jest zycie, i mentalnosc ludzi, ze jak maly przebieg to ok ,a ze w rzeczywistosci jest inaczej, to peszek ...

Anonymous - 26-12-2009, 13:29

jak sie nie chce sprzedac to trzeba odrazu oszukiwac?
robertdg - 26-12-2009, 13:53

Nie spomne że te po taryfowe mają przebiegi zmniejszone o kilkadziesiąt/kilkaset kkm
Może lepiej dodac cwierc miliona albo i wiecej

Z innej paki, znajomy kupil Mondeo TDDi 115KM, przebieg po taryfie 600 000, full wypas, skóry, komóry, etc., rocznij 2003 wyszedł go 2 lata temu 19 000zł, auto smiga do dzisiaj bez zadnego problemu, wymienia co trzeba eksploatacyjnie i smiga dalej, jedyna powazniejsza rzecz jaka sie stala to pekl kolektor ssacy, koszt w serwisie 1200zł z kompletem uszczelnien go kosztowalo i auto smiga dalej, wiec wszystko zalezy od uzytkownika, auto ogolnie rzecz biorac jakby przemalował, zrobil pranie wnetrza i powymienial pare startych przycisków na konsoli srodkowej to jeszcze by go sprzedal drozej niz go kupil

Anonymous - 26-12-2009, 14:03

jak ktos kupuje auto co jezdzilo na taksowce i pozniej nie chce sie sprzedac to powinien miec pretensje tylko do siebie, a nie przemalowywac i oszukiwac innych.. dla mnie to zwykle zlodziejstwo i oszustwo...
Misiek :) - 26-12-2009, 16:18

deenbe napisał/a:
jak ktos kupuje auto co jezdzilo na taksowce i pozniej nie chce sie sprzedac to powinien miec pretensje tylko do siebie, a nie przemalowywac i oszukiwac innych.. dla mnie to zwykle zlodziejstwo i oszustwo...

ja się z tym zgadzam...
z resztą ja moge kupić auto co ma pół miliona, pod warunkiem, żę sprawne i stan ok. Wtedy cena jest niższa, i mniejsze prawdopodobieństwo, że kręcony (nikt by nie kręcił z 750 na 540 tylko na 200)

fj_mike - 26-12-2009, 16:39

Na blocket.se widuję nierzadko rekinki z przebiegiem ponad 300 tys. Napawa mnie to tylko optymizmem :mrgreen:
Co do treści tematu to nie mogę narzekać na moje trzy diamenty. Gorzej, jak pomyślę, co później? Chyba tylko Toyota Avensis :P - oczywiście benzynka :wink:

misjonarz. - 26-12-2009, 22:00

chyba że nowy amerykaniec. w środku tyle miejsca że nasz EA spokojnie w bagażniku zaparkuje :D
j-rules - 27-12-2009, 00:06

a propo przebiegów.. Siostrze kupilismy corse, diesel, ktora 100tysiecy wyjezdzila jako "L-ka".
Do wymiany od razu dwumas - auto zjezdzilo kawal Europy niezawodnie. Obecnie prawie 150 tysiecy i bryka dalej (mimo ze u blacharza bywalo czesciej niz w wulkanizacji...)
A to przeciez Opel. i CDTI.. i po elce

Misiek :) - 27-12-2009, 00:24

część taksiarzy i intruktorów L dba o samochód, bo to 1-ich prywatny i oni płacą za naprawy 2-ich praca, jak się popsuje to nie będą zarabiać....
ale to nie zmienia faktu, że te auta robią dużo km, są z większym prawdopodobieństwem tłuczone (elka na 99% w wawie) lub miały przycierki (inny odcień lakieru, rysy etc)

Anonymous - 27-12-2009, 22:08

krzychu napisał/a:
TSI na razie raczkuje wygląda fajnie a w praktyce podobno też są problemy.

TSI nie tylko wygląda fajnie, ale cudownie jeździ. FSI nie zdobył popularności - fakt. Ale z osób które znam i kto ma FSI nikt nie narzeka. Mam najmniejsze TSI 1.4, 122km. Teraz ma 4kkm... Więc nic się nie popsuło, nie psuje i mam nadzieję, że tak zostanie na dłuuugo.
Problemy w TSI są znane, ale tylko w 1.4 TSI 160km, lecz te główne producent pozostawił za sobą w 45 tygodniu produkcyjnym tego roku. Pozostałe zarówno słabsze jak i mocniejsze poważnych problemów nie mają, a takie jak mój czy 2.0 TSI / TFSI są już troszkę na rynku.

krzychu - 27-12-2009, 22:22

bartek2800 napisał/a:
Mam najmniejsze TSI 1.4, 122km. Teraz ma 4kkm... Więc nic się nie popsuło, nie psuje i mam nadzieję, że tak zostanie na dłuuugo.

Znaczy się po 2-3% docelowego przebiegu wydawać werdykt..... Pożyjemy zobaczymy mogły by działać może Mitsubishi dorzuci 1,5T z colta do innych modeli ;)

bartek2800 napisał/a:
Problemy w TSI są znane, ale tylko w 1.4 TSI 160km, lecz te główne producent pozostawił za sobą w 45 tygodniu produkcyjnym tego roku. Pozostałe zarówno słabsze jak i mocniejsze poważnych problemów nie mają, a takie jak mój czy 2.0 TSI / TFSI są już troszkę na rynku.

To może opiszesz z ciekawości jakie? Ja tam słyszałem że już ktoś zatarł TSI aluminiowe ponieważ na krótkich dystansach się kondensowała para wodna w silniku i z oleju zrobiło mleko...

jaca71 - 27-12-2009, 22:30

bartek2800,
Podobno, piszę podobno bo to wiedza jest z forów internetowych silniki 1.4TSI 122KM nie maja żadnych problemów. Podobno, podobno bo to nie moje doświadczenia problemy są z 1.4TSI z parą kompresor-turbina w każdej wersji mocowej.

A co do 1.8TSI i 2.0TSI to te silniki są z założeń niezawodne bo moce z nich uzyskiwane nie rzucają na kolana, ona mają jeździć przez lata.

Podobno, piszę podobno bo to wiedza z rożnych for na niektórych rynkach golf VI jest oferowany z silnikiem 1.8TSI zamiast 1.4TSI w wersji z podwójnym doładowaniem.

krzychu - 27-12-2009, 23:13

Z forum www.scirocco.pl a Ci to mają fajnie mają osobne forum od paska, golfa i scirocco a na wszystkich te same problemy:

Cytat:
Patrząc na problemy z silnikiem postanowiłem dokupić jeszcze dodatkowe 3 lata gwarancji bo nic nie wiadomo......

Cytat:
Przyznam, że - odpukać - nie potrzebowałem nigdy lawety, więc nie wiem jak z autem zastępczym...

Ale wczoraj też dokupiłem 3 lata gwarancji

Cytat:
chyba wszyscy dokupili

Ten fragment też jest dobry:

Cytat:
Przed chwilą dzwonił pan z serwisu ze jest akcja serwisowa do scirocco i ze mam sie zgłosić do serwisu. Nie potrafił mi powiedzieć niestety dokładnie czego dotyczy ale jest postęp jutro zawitam w serwisie i dowiem sie szczegółów to napisze

W domyśle z dłużej dyskusji gość ma nadzieje że mu przpypiski, czy popiski naprawią które występują podczas jazdy, albo dowiedzieli się czemu ma problem z magicznym EPC...

Cytat:
taaaaaa nie wierze chyba ze chodzilo mu o akcje serwisowa srub w bagazniku

Niestety inny kolega szybko wprowadził go z błędu :badgrin: