Carisma - Techniczne - [1.9 Di-D] Dwie sprawy
robertdg - 23-01-2010, 21:09
ok 65-70zł
kamil9550 - 23-01-2010, 21:11
ok dzieki
[ Dodano: 23-01-2010, 21:35 ]
jeszcze jedno tytanie .przy jakiej temp otwiera sie termostat.(1.9 did 2000r)
Kerim08 - 09-02-2010, 11:03
89st C
Wymieniłem termostat jesienią na WAHLERA, temp. otwarcia 89st. C.
Było ok. Silnik, jeżeli temp. otoczenia wynosi od 0 st. C w zwyż, szybko się nagrzewa, wskazówka od temp. w pionie, ale jak jest temp. -15 i wiecej mrozu, to silnik mimo wszystko się długo nagrzewa. Po przejechaniu powiedzmy ok 20 km dopiero zbliża się do pionu, a jak już jadę wolniej, to temp. troszkę spada. Czy to normalne?? Czy może ten termostat mimo wszystko, że nowy, to jednak nie jest do końca ok? Po ilu km takiej umiarkowenej jazdy Wam 1,9 DID osiąga optymalną temp. (pionowa wskazówka)??? Oczywiście w temp otoczenia powiedzmy od -10 do -20 st. C (Auto nie garażowane).
carismax - 09-02-2010, 11:16
U mnie jest dokładnie tak samo. Mam nowy termostat (od ok. 22 stycznia).
Jak dodatkowo włączysz ogrzewanie z kabinie to jeszcze trudniej jest go rozgrzać.
Spróbuj wyjechać wieczorkiem jak ulice zrobią się puste i przyduś Cari trochę mocniej, powinien się szybciej nagrzać. U mnie nawet jak jest kolo 0*C to wskazówka temperatury bardzo się ociąga.
Rano jak jechałem do roboty (-12*C) w lekkim zatłoczeniu drogowym to dopiero pod koniec jazdy (po jakiś 12km) wskazówka uniosła się na 1/4 temperatury.
Myślę że nie masz się czym przejmować
pawelsonx - 09-02-2010, 14:18
w lagunach były dogrzewacze płynu elektryczne sprawdzcie czy czasami nie ma takich w carismie di-d bo być może świece żarowe są do wymiany w volvo podobnież jest\\
http://www.allegro.pl/ite...ewacz_wody.html
*Luki - 09-02-2010, 17:14
Witam. Pozwólcie, że dołączę się do tematu. U mnie w space starze też był walnięty termostat i nagrzewał się max do 1/3, to chyba bardzo delikatny element w tych samochodach. Teraz grzeje do połowy, ale też trochę muszę przejechać.
Też tak mam, że wskazówka przy wolniejszej jeździe albo na wolnych obrotach potrafi się troszeczkę cofnąć z połowy skali.
Mam pytanko jak długo wam się na wolnych obrotach ssanie utrzymuje. U mnie to chyba do 1/4 wskazówki temperatury jest w okolicach 1000 obrotów. To normalne ?
Kerim08 - 09-02-2010, 18:33
Wracając z pracy w ciągu dnia:
temp. otoczenia -6 (czasem -7).
Ciepłe powietrze zaczęło lecieć po ok 3 km (1 km - 3xStop, a potem trasa, tak ok 80km/h), potem po 9km, czujnik juz był prawie w pionie, ciut przed, potem temp w normie (tak po ok 12km), czyli jest ok. Oczywiście dmuchawa tylko na 2, nawiew z poczatku na szyby.
Zobacze jeszcze jutro rano, (bo dziś rano przy -18 temp. wskazówka czujnika osiągnąła prawie pion po 20 km, ale fakt, jazda delikatna, ze względu na mgłe.
(to moja pierwsza zima z DID'em, stąd te pytania, a może inni też skorzystają)
*Luki - 09-02-2010, 19:38
To dokładnie tak jak u mnie w ss. A na jakich obrotach pracuje Ci zimny silnik i jak długo ??
Tomashi - 09-02-2010, 23:03
U mnie "piździ ja za cara" Wchodząc rano do auta temp. w około -6, ciepłe powietrze, a raczej letnie leci po ok.5 km. Czyli jak parkuję już pod firmą .
Cari stoi 8 h, potem znów do zimnego garażu. KIEDY biedactwo ma się nagrzać?
Spalanie ok 8,2l/100. Staram się raz w tyg. jechać na "trasę", żeby naładować aku i "przegrać"silnik. Tak to jest z kótkimi dystansami, ze średnią V 50 km/h. Acha, mogę zapomnieć o wskaźniku temp w pionie....
Szybki rachunek: przez kilka dni w tyg. na 24h autko "chodzi" przez tylko pół godziny.
uciu - 21-04-2010, 11:41
Witam
Dołączam się do tematu
U mnie z termostatem była podobna sytuacja. Ale zastanawia mnie jedna sprawa. Może to dziwne pytanie, ale...
A mianowicie miałem problemy z dogrzewaniem auta więc idąc za poradami wymieniłem termostat. Sytuacja obecnie wygląda następująco (na zewnątrz jest już ciepło): wyjeżdżając Cari (z reguły odcinek tam i z powrotem z postojem ok 7 km w jedną stronę) albo ok 35 km. Na trasie powiem szczerze, że ciężko z dogrzaniem, ale jak tylko wjadę do miasta do chwilka i auto jest nagrzane.. Wyjeżdżając z miasta już rozgrzanym autem po przejechaniu jakiegoś odcinka temperatura spada. Zastanawiam się czy to jest normalne czy temp. jak już osiągnie pion to powinna trzymać Fakt, że podczas szybkiej jazdy jest spory napływ chłodnego powietrza na silnik... A i jeszcze jedna sprawa. Nie wiem czy to istotne, ale prawdopodobnie mam świecę do wymiany bo nie dawno jak podpinałem auto do kompa to pokazało coś z żarzeniem..
|
|
|