[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sportback z homologacją ciężarową
Beny_s - 17-01-2011, 01:27
Panowie i Panie, powiedzcie mi jak to jest teraz z odliczaniem VAT'u od paliwa do naszych "ciężarówek"?
Z tego co się orientuję to nie ma takiej możliwości, a może się mylę
megas1 - 17-01-2011, 12:20
Moja księgowa mi powiedziała, że kwota za paliwo brutto (czyli z vatem) idzie w koszty i jest odliczana od przychodu
Luk - 17-01-2011, 13:55
megas1 napisał/a: | kwota za paliwo brutto (czyli z vatem) idzie w koszty i jest odliczana od przychodu |
Czyli tak, jakby kratki nie było. Bo ja nie mam kratki i tak właśnie rozliczam paliwo.
Pytanie jest, czy możecie sobie teraz tę kratkę usunąć?
Bart2001 - 17-01-2011, 14:23
W chwili obecnej jest okres przejściowy do końca 2012 roku. Od 2013 możliwość odliczenia VATU od paliwa powinna powrócić (UE wydała zgodę na zawieszenie możliwości odliczenia VAT-u w tych przypadkach właśnie do końca 2012 roku i tak jest obecnie zapisanie w ustawie). Moim zdaniem w chwili obecnej możesz zdjąć kratkę, chyba że masz auto w leasingu.
rkowalcz - 17-01-2011, 17:31
Bart2001 napisał/a: | Moim zdaniem w chwili obecnej możesz zdjąć kratkę, chyba że masz auto w leasingu. |
A nie jest tak że jak auto jest kupowane z kratką to został odliczony pełny VAT. W momencie zdjęcia kratki auto przestaje być ciężarowe i US może się przyczepić podczas kontroli że został odliczony pełny VAT?
Bart2001 - 18-01-2011, 08:20
Generalnie przepisy w chwili obecnej dot. VAT-u są bardzo zakręcone. Wynika to m.in. z 5 ustaw które zmieniają obecną ustawę o VAT. Poniżej interpretacja która obowiązywała w zeszłym roku:
[u]w przypadku gdy w pojeździe, dla którego wydano zaświadczenie o spełnieniu warunków technicznych określonych w art. 86 ust. 4 pkt 1-4, zostały wprowadzone zmiany, w wyniku których pojazd nie spełnia wymagań, o których mowa w tym przepisie - podatnik obowiązany jest do pisemnego zawiadomienia naczelnika urzędu skarbowego o tych okolicznościach, w terminie 7 dni od ich zaistnienia. Ponadto jeżeli zmiany, o których mowa w art. 86 ust. 5b, zostaną dokonane w okresie 12 miesięcy licząc od miesiąca, w którym otrzymano fakturę lub dokument celny, podatnik jest obowiązany do skorygowania kwoty podatku naliczonego w całości w rozliczeniu za okres, w którym dokonano tych zmian.[/u]
Reasumując jeżeli masz samochód dłużej niż 12 miesięcy to moim zdaniem możesz zdjąć kratkę bez konsekwencji.
dzus1 - 24-01-2011, 10:03
witam co do tylnej półki to też mi wypadała z zamocowań przy otwieraniu w salonie zwróciłem na to uwagę to powiedzieli ze do ciężarowych w ogóle nie montują tylnej pulki a le w sumie wyjęli te blaszki na których polka chodzi i podcięli nożykiem delikatnie to miejsce nie trzeba było przycinać półki teraz wszystko chodzi idealnie
mjsystem - 03-03-2011, 16:14
Dopiero dzis zauważyłem temat, więc sorki, ze dopiero dziś odpisuję. Napiszę więc krótko.
1. Auto mam w wersji cięzarowej
2. Załozyli mi kratę, półkę podcięli na moje życzenie(w wersji cięzarowej pólki nie ma, czy nie powinno być)
3. Podłokietnik KAZAŁEM włozyć luzem do bagażnika
4. Pasy dla 5-go pasażera mam(gdyby mi powiedzieli, że chcą wyciąć, to bym ich chyba za jaja.....), podgłowek nigdy nie został zdjęty
4. Woziłem do tej pory tylko 3 pasazerów
5. W tej chwili mogę za 230 złotych na stacji diagnostycznej przywrócić wersję z ciężarowej na osobową( nie mam czasu, ale kratę zdjąłem).
No niestety rząd nas znów oszukał( ALE O TYM JUZ KIEDYŚ PISAŁEM)
Wszystkim przedsiębiorcom życzę czytelnych, przychylnych i długotrwałych ustaw, a mitsumaniaków proszę o troszkę więcej empatii wobec nas-posadaczy firm
mitsugreg - 14-03-2011, 18:18
Beny_s napisał/a: | Panowie i Panie, powiedzcie mi jak to jest teraz z odliczaniem VAT'u od paliwa do naszych "ciężarówek"?
Z tego co się orientuję to nie ma takiej możliwości, a może się mylę |
http://www.rp.pl/artykul/623494.html
LBA - 15-03-2011, 09:46
mitsugreg napisał/a: | http://www.rp.pl/artykul/623494.html |
Ehh, przeczytałem ale połowy artykułu nie zrozumiałem. Niby istnieje wykładnia przypisów mówiąca o tym, że można wciąż odliczać VAT od paliwa ale stoi ona w opozycji do stanowiska MF. W takich sytuacjach można poprosić US o interpretację, ale tutaj byłbym mocno zaskoczony gdyby ich stanowisko różniło się od MF - w końcu mocodawca.
Swoją drogą fajnie prowadzona jest dyskusja bo obok artykuł o przeciwnej treści:
http://www.rp.pl/artykul/623495.html
SLK - 15-03-2011, 16:32
Na pewno nie można odliczać vat od paliwa od takich samochodów jak Lancer, ASX, Colt z kratką.
Vat od paliwa można odliczać np. od samochodów typu Van, które mają w dowodzie rejestracyjnym wbite VAT-1.
Jak chcesz zaoszczędzić na paliwie, kup stare seicento van za ok 2 tys. zł i tankuj paliwo "na seicento".
LBA - 15-03-2011, 16:40
SLK napisał/a: | Jak chcesz zaoszczędzić na paliwie, kup stare seicento van za ok 2 tys. zł i tankuj paliwo "na seicento". |
Hehe, genialne w swojej prostocie Dzięki za pomysł.
olosoft - 27-05-2011, 17:17
Pablolot napisał/a: | podłokietnik zdemontowałem, wystarczy rozłożyć ten z siedzenia a w razie kontroli ważne aby nie jechało więcej niż 5 osób, kratka upierdliwa, utrudniała podnoszenie pokrywy bagaznika więc pokrywę wyjąłem
najchętniej to zamieniłbym tą kratkę na taką szmacianą rozpinaną bo podobno też tak można i problem byłby z głowy, ma ktoś takie na stanie do sprzedania?
nie mówiąc, że o rozłożeniu siedzeń nie ma mowy |
Też wymontuję podłokietnik bo mnie drażni, przez niego nic długiego nie mogę położyć z tyłu na siedzeniach. Stąd pytanie do tych co już wymontowali jak to szybko zrobić? Z przodu jest na 2 śruby i to jest oczywiste, ale z tyłu nie za bardzo widzę dojście do mocowania a całej kratki przez zwykłe lenistwo nie che mi się demontować. No chyba, że nie będzie wyjścia. Help!
berladi - 27-05-2011, 20:26
Witam.
olosoft, w bagażniku pod czarną osłoną tuż za oparciem,masz koniec podłokietnika zamocowany na dwóch śrubach.Aby zdjąć osłonę musisz wyciągnąć plastikowe kołki mocujące.Kratki i tak nie musisz demontować.Czas demontażu podłokietnika około 5 minut.Kratkę też dostosowałem do swoich potrzeb,po prostu wyciąłem środek znajdujący się w bagażniku,zostawiłem tylko część okratowaną oraz poprzeczki mocujące kratę do podłogi.
Przewóz długich przedmiotów nie stanowi już problemu.
olosoft - 29-05-2011, 21:20
berladi napisał/a: | Witam.
olosoft, w bagażniku pod czarną osłoną tuż za oparciem,masz koniec podłokietnika zamocowany na dwóch śrubach.Aby zdjąć osłonę musisz wyciągnąć plastikowe kołki mocujące.Kratki i tak nie musisz demontować.Czas demontażu podłokietnika około 5 minut.Kratkę też dostosowałem do swoich potrzeb,po prostu wyciąłem środek znajdujący się w bagażniku,zostawiłem tylko część okratowaną oraz poprzeczki mocujące kratę do podłogi.
Przewóz długich przedmiotów nie stanowi już problemu. |
Dzięki berladi, wyrwałem chwasta. Mam nadzieję, że skóra pod nim się wyprostuje bo zostały wgniecenia. Jak nie to będę jakoś z tym walczył. Bardzo prawdopodobne, że pozbędę się też wypełnienie dolnej części kartki. Nie raz już chciałem coś przewieźć i nie mieściło mi się to do bagażnika. W dolnej części kartki mam wypełnienie pokryte szarą wykładziną. Pewnie inni mają podobnie. Jak się z tym, berladi, rozprawiłeś? Co grozi jak się spotka nadgorliwego Pana Władzę z taką przeróbką albo pojedzie na badanie techniczne?
|
|
|