To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sportback z homologacją ciężarową

Beny_s - 17-01-2011, 01:27

Panowie i Panie, powiedzcie mi jak to jest teraz z odliczaniem VAT'u od paliwa do naszych "ciężarówek"?

Z tego co się orientuję to nie ma takiej możliwości, a może się mylę :D

megas1 - 17-01-2011, 12:20

Moja księgowa mi powiedziała, że kwota za paliwo brutto (czyli z vatem) idzie w koszty i jest odliczana od przychodu
Luk - 17-01-2011, 13:55

megas1 napisał/a:
kwota za paliwo brutto (czyli z vatem) idzie w koszty i jest odliczana od przychodu

Czyli tak, jakby kratki nie było. Bo ja nie mam kratki i tak właśnie rozliczam paliwo.
Pytanie jest, czy możecie sobie teraz tę kratkę usunąć?

Bart2001 - 17-01-2011, 14:23

W chwili obecnej jest okres przejściowy do końca 2012 roku. Od 2013 możliwość odliczenia VATU od paliwa powinna powrócić (UE wydała zgodę na zawieszenie możliwości odliczenia VAT-u w tych przypadkach właśnie do końca 2012 roku i tak jest obecnie zapisanie w ustawie). Moim zdaniem w chwili obecnej możesz zdjąć kratkę, chyba że masz auto w leasingu.
rkowalcz - 17-01-2011, 17:31

Bart2001 napisał/a:
Moim zdaniem w chwili obecnej możesz zdjąć kratkę, chyba że masz auto w leasingu.

A nie jest tak że jak auto jest kupowane z kratką to został odliczony pełny VAT. W momencie zdjęcia kratki auto przestaje być ciężarowe i US może się przyczepić podczas kontroli że został odliczony pełny VAT?

Bart2001 - 18-01-2011, 08:20

Generalnie przepisy w chwili obecnej dot. VAT-u są bardzo zakręcone. Wynika to m.in. z 5 ustaw które zmieniają obecną ustawę o VAT. Poniżej interpretacja która obowiązywała w zeszłym roku:
[u]w przypadku gdy w pojeździe, dla którego wydano zaświadczenie o spełnieniu warunków technicznych określonych w art. 86 ust. 4 pkt 1-4, zostały wprowadzone zmiany, w wyniku których pojazd nie spełnia wymagań, o których mowa w tym przepisie - podatnik obowiązany jest do pisemnego zawiadomienia naczelnika urzędu skarbowego o tych okolicznościach, w terminie 7 dni od ich zaistnienia. Ponadto jeżeli zmiany, o których mowa w art. 86 ust. 5b, zostaną dokonane w okresie 12 miesięcy licząc od miesiąca, w którym otrzymano fakturę lub dokument celny, podatnik jest obowiązany do skorygowania kwoty podatku naliczonego w całości w rozliczeniu za okres, w którym dokonano tych zmian.[/u]
Reasumując jeżeli masz samochód dłużej niż 12 miesięcy to moim zdaniem możesz zdjąć kratkę bez konsekwencji.

dzus1 - 24-01-2011, 10:03

witam co do tylnej półki to też mi wypadała z zamocowań przy otwieraniu w salonie zwróciłem na to uwagę to powiedzieli ze do ciężarowych w ogóle nie montują tylnej pulki a le w sumie wyjęli te blaszki na których polka chodzi i podcięli nożykiem delikatnie to miejsce nie trzeba było przycinać półki teraz wszystko chodzi idealnie :lol:
mjsystem - 03-03-2011, 16:14

Dopiero dzis zauważyłem temat, więc sorki, ze dopiero dziś odpisuję. Napiszę więc krótko.
1. Auto mam w wersji cięzarowej
2. Załozyli mi kratę, półkę podcięli na moje życzenie(w wersji cięzarowej pólki nie ma, czy nie powinno być)
3. Podłokietnik KAZAŁEM włozyć luzem do bagażnika :twisted:
4. Pasy dla 5-go pasażera mam(gdyby mi powiedzieli, że chcą wyciąć, to bym ich chyba za jaja.....), podgłowek nigdy nie został zdjęty
4. Woziłem do tej pory tylko 3 pasazerów
5. W tej chwili mogę za 230 złotych na stacji diagnostycznej przywrócić wersję z ciężarowej na osobową( nie mam czasu, ale kratę zdjąłem).

No niestety rząd nas znów oszukał( ALE O TYM JUZ KIEDYŚ PISAŁEM)

Wszystkim przedsiębiorcom życzę czytelnych, przychylnych i długotrwałych ustaw, a mitsumaniaków proszę o troszkę więcej empatii wobec nas-posadaczy firm :D

mitsugreg - 14-03-2011, 18:18

Beny_s napisał/a:
Panowie i Panie, powiedzcie mi jak to jest teraz z odliczaniem VAT'u od paliwa do naszych "ciężarówek"?

Z tego co się orientuję to nie ma takiej możliwości, a może się mylę :D

http://www.rp.pl/artykul/623494.html

LBA - 15-03-2011, 09:46

mitsugreg napisał/a:
http://www.rp.pl/artykul/623494.html

Ehh, przeczytałem ale połowy artykułu nie zrozumiałem. Niby istnieje wykładnia przypisów mówiąca o tym, że można wciąż odliczać VAT od paliwa ale stoi ona w opozycji do stanowiska MF. W takich sytuacjach można poprosić US o interpretację, ale tutaj byłbym mocno zaskoczony gdyby ich stanowisko różniło się od MF - w końcu mocodawca.

Swoją drogą fajnie prowadzona jest dyskusja bo obok artykuł o przeciwnej treści:

http://www.rp.pl/artykul/623495.html

SLK - 15-03-2011, 16:32

Na pewno nie można odliczać vat od paliwa od takich samochodów jak Lancer, ASX, Colt z kratką.

Vat od paliwa można odliczać np. od samochodów typu Van, które mają w dowodzie rejestracyjnym wbite VAT-1.

Jak chcesz zaoszczędzić na paliwie, kup stare seicento van za ok 2 tys. zł i tankuj paliwo "na seicento".

LBA - 15-03-2011, 16:40

SLK napisał/a:
Jak chcesz zaoszczędzić na paliwie, kup stare seicento van za ok 2 tys. zł i tankuj paliwo "na seicento".

Hehe, genialne w swojej prostocie :) Dzięki za pomysł.

olosoft - 27-05-2011, 17:17

Pablolot napisał/a:
podłokietnik zdemontowałem, wystarczy rozłożyć ten z siedzenia a w razie kontroli ważne aby nie jechało więcej niż 5 osób, kratka upierdliwa, utrudniała podnoszenie pokrywy bagaznika więc pokrywę wyjąłem :(
najchętniej to zamieniłbym tą kratkę na taką szmacianą rozpinaną bo podobno też tak można i problem byłby z głowy, ma ktoś takie na stanie do sprzedania?

nie mówiąc, że o rozłożeniu siedzeń nie ma mowy

Też wymontuję podłokietnik bo mnie drażni, przez niego nic długiego nie mogę położyć z tyłu na siedzeniach. Stąd pytanie do tych co już wymontowali jak to szybko zrobić? Z przodu jest na 2 śruby i to jest oczywiste, ale z tyłu nie za bardzo widzę dojście do mocowania a całej kratki przez zwykłe lenistwo nie che mi się demontować. No chyba, że nie będzie wyjścia. Help!

berladi - 27-05-2011, 20:26

Witam.
olosoft, w bagażniku pod czarną osłoną tuż za oparciem,masz koniec podłokietnika zamocowany na dwóch śrubach.Aby zdjąć osłonę musisz wyciągnąć plastikowe kołki mocujące.Kratki i tak nie musisz demontować.Czas demontażu podłokietnika około 5 minut.Kratkę też dostosowałem do swoich potrzeb,po prostu wyciąłem środek znajdujący się w bagażniku,zostawiłem tylko część okratowaną oraz poprzeczki mocujące kratę do podłogi.
Przewóz długich przedmiotów nie stanowi już problemu.

olosoft - 29-05-2011, 21:20

berladi napisał/a:
Witam.
olosoft, w bagażniku pod czarną osłoną tuż za oparciem,masz koniec podłokietnika zamocowany na dwóch śrubach.Aby zdjąć osłonę musisz wyciągnąć plastikowe kołki mocujące.Kratki i tak nie musisz demontować.Czas demontażu podłokietnika około 5 minut.Kratkę też dostosowałem do swoich potrzeb,po prostu wyciąłem środek znajdujący się w bagażniku,zostawiłem tylko część okratowaną oraz poprzeczki mocujące kratę do podłogi.
Przewóz długich przedmiotów nie stanowi już problemu.

Dzięki berladi, wyrwałem chwasta. Mam nadzieję, że skóra pod nim się wyprostuje bo zostały wgniecenia. Jak nie to będę jakoś z tym walczył. Bardzo prawdopodobne, że pozbędę się też wypełnienie dolnej części kartki. Nie raz już chciałem coś przewieźć i nie mieściło mi się to do bagażnika. W dolnej części kartki mam wypełnienie pokryte szarą wykładziną. Pewnie inni mają podobnie. Jak się z tym, berladi, rozprawiłeś? Co grozi jak się spotka nadgorliwego Pana Władzę z taką przeróbką albo pojedzie na badanie techniczne?