Outlander II GEN Techniczne - problem "odparowywania szyb"
jaca71 - 09-01-2010, 15:01
dab napisał/a: | jaca71 napisał/a: | Dlaczego sobie z tak prostą czynnością klimtronik nie radzi? |
Moze dlatego, ze to nie jest klimatronic
|
To czym się różni klimatronic od klimy automatycznej? Zawsze wydawało mi się że dwa te określenia stosowane są zamiennie.
Hiszpan - 09-01-2010, 15:12
Wg mnie "klimatronic" to tylko nazwa klimatyzacji automatycznej stosowanej w samochodach koncernu VW.
Być może w skład takiej instalacji wchodzą dodatkowe czujniki, osobne układy sterujące czy coś takiego dzięki czemu ta nazwa jest zastrzeżona, ale ogólne zasady działania są takie same jak w każdej innej klimatyzacji automatycznej.
JCH - 09-01-2010, 15:13
jaca71 napisał/a: | To czym się różni klimatronic od klimy automatycznej? | Pewnie tym, czym TDI od pozostałych turbo diesli z bezpośrednim wtryskiem paliwa
krzychu - 09-01-2010, 17:08
jaca71 napisał/a: | Dlaczego sobie z tak prostą czynnością klimtronik nie radzi? To już pytanie do MMC. |
Radzi sobie ale nie wie ile osób jest w samochodzie. Do 2 radzi sobie bardzo dobrze pierwsze nawiewy są na szybę potem dopiero resztę samochodu, dobrze też ogrzewa nogi itd... Nie narzekam.
A climatronik jest wtedy kiedy ustawiamy jaka temperatura ma być w samochodzie a nie temperaturę nawiewu. Przynajmniej ja to tak rozumiem i jest to to samo co klima automatyczna.
rezon - 10-01-2010, 11:12
krzychu napisał/a: | climatronik jest wtedy kiedy ustawiamy jaka temperatura ma być w samochodzie a nie temperaturę nawiewu. Przynajmniej ja to tak rozumiem i jest to to samo co klima automatyczna. | nie do końca tak. W grupie VW to się nazywa climatic albo klima półautomatyczna. Automatyczna ma ja pisał Hiszpan, dodatkowe czujniki temperatury. Jeszcze reguluje siłę i kierunek nawiewu. W outlanderze jak już było wspominane nie jest delikatnie mówiąc wzorcem działania z uwagi na duże wahania temperatury wdmuchiwanego powietrza.
sylb - 10-01-2010, 11:21
W instrukcji pisze ,że w trybie auto klima ma sama zmieniać siłę i kierunki nawiewu , więcej może sama wł. i wył obieg wewnętrzny. Tyle teorii, praktyka jest taka że raz jest gorącą a za chwilę zimno. Z takim podejściem Mistsubishi chyba podzieli los Saab-a.
karol_alasz - 10-01-2010, 16:27
sylb napisał/a: | W instrukcji pisze ,że w trybie auto klima ma sama zmieniać siłę i kierunki nawiewu , więcej może sama wł. i wył obieg wewnętrzny. |
Coś w tym musi byc inaczej nie montowano by 2 czujników temperatury...skądinąd wg mnie w niezbyt szczęśliwych miejscach-na podszybiu i w okolicy prawego kolana kierowcy.Mogę się ,że system był testowany w różnych warunkach temperaturowych ale przy pomocy aparatury pomiarowej w środku a nie z udziałem ludzi z krwi i kości... Prawie tak jak z papierosami light gdzie w realu wciąga się więcej substancji smolistych i nikotyny,bo na tę zawartość testowanane są te papieroski w automacie który nie zakrywa palcami dziurek w ustniku...
kolak - 10-01-2010, 18:50
kumpel pojechal z tym problem do ASO w Szczecinie.
Panowie zrobili pomiary (a mianowicie umiescili termometr po srodku auta i zrobili testy jak szybko klima doprowadza auto do pozadanej temperatury) tak jak z nagrzaniem nie bylo problemu tak z ochlodzeniem byl. Mowili, ze sa jakies przedzialy czasowe, w ktorych klima powinna osiafnac pozadana temp.
Wynik taki, ze ASO zadalo pytanie do MMC - czekamy
Zasugerowali, ze moze byc problem ze "sterownikiem "
to tyle
napisalem to co kumpel powiedzial mi wiec moge byc jakies male bledy w nazewnictwie itd.
wowo - 10-01-2010, 19:18
Czyli jest nadzieja, że MMC się wypowie - i mam nadzeiję, że wystarczy wgrać nowy soft do sterownika
Anonymous - 10-01-2010, 23:02
sylb napisał/a: | W instrukcji pisze ,że w trybie auto klima ma sama zmieniać siłę i kierunki nawiewu , więcej może sama wł. i wył obieg wewnętrzny. Tyle teorii, praktyka jest taka że raz jest gorącą a za chwilę zimno. Z takim podejściem Mistsubishi chyba podzieli los Saab-a. |
Z moich obserwacji wynika, że w Outku przede wszystkim brakuje czujnika nasłonecznienia, który występuje w wielu innych samochodach. Miałem takie coś w Accordzie i tam klimę miałem ustawioną na tą samą temperaturę praktycznie przez cały rok. A w Outku, przy zmianach nasłonecznienia trzeba kręcić gałką, bo czujniki temperatury tak szybko tego nie zauważają, jak pasażer, na którego to słońce pada
kolak - 22-01-2010, 20:36
Jest odpowiedz z MMC - do wymiany jakis "czujnik tlenu" czy "powietrza" - cos w stym stylu.
androzek - 04-02-2010, 12:14
Czy mógłbyś napisać,czy udało sie wymienić "czujnik tlenu" i czy sposób ogrzewania kabiny poprawił się.
Jak już wcześniej wspominałem sposób regulacji temparatury w O2 jest tragiczny.Mam porównanie do samochodu klasy luksusowej czyli Forda Focusa.W o2 przerobiłem już wszystkie mozliwe ustawienia wentylacji i poddałem się.Wiekszośc ciepła wali na nogi a chimerycznośc tempratury wydobywającej się z kratek jest ogromna.
rezon - 04-02-2010, 12:35
androzek napisał/a: | sposób regulacji temparatury w O2 jest tragiczny | chyba że w Skodzie O2. Tam mam podwójny klimatronik i nie narzekam. W O2 made in Japan to mam na prawym pokrętle przedostatni ząbek przed nawiewem tylko na szybę, środkowe na auto, a lewe wg uznania. androzek napisał/a: | i poddałem się | nie poddawaj się - jak nie możesz wroga zwalczyć to się przyłącz - lub pokochaj. androzek napisał/a: | chimerycznośc tempratury wydobywającej się z kratek jest ogromna. | a tam zaraz chimeryczność - to tylko niewielka histereza zgodna zapewne z założeniami technicznymi. najeździłeś się Foką biznes klasa i teraz grymasisz.
androzek - 04-02-2010, 15:05
Rezon,nie jestem malkontentem,polubiłem nawet odgłos turboklekota taki męski ale takie ustawienia jak Twoje już stosowałem ,teraz chyba spróbuję dyktą zatkać nawiew na nogi
rezon - 04-02-2010, 18:17
androzek napisał/a: | teraz chyba spróbuję dyktą zatkać nawiew na nogi | tego jeszcze nie próbowałem nawiew na nogi ma swój cel - trochę jednak suszy dywaniki
|
|
|