Outlander II GEN Techniczne - Wrażenia z jazdy w zimie
jerzyk85sz - 10-02-2010, 21:23
wowo napisał/a: | Moze i faktycznie tak działa i w normalnych sytuacjach się sprawdza, ale przy trudnym terenie uniemożliwia przekazanie momentu do kół poprzez wyhamowanie kół z poślizgiem |
potwierdzam w 100% w trudnym terenie asc pomoze tylko spalic sprzeglo
13zbyszek13 - 20-02-2010, 08:59
mam pytanko ,czy po wciśnięciu przełącznika ASC jest w jakiś sposób sygnalizowany stan włączenia lub wyłączenia ?
Hiszpan - 20-02-2010, 09:04
Tak.
Na wyświetlaczu centralnym widać napis "ASC OFF"
ppfjj - 20-02-2010, 09:11 Temat postu: aby wyłączyć i zobaczyć na panelu asc off przycisk musisz dusic dluzej min. 3 sekundy.
13zbyszek13 - 20-02-2010, 09:22
Dzięki sprawdzę .Czy chcę wyłączy czy potem włączyć mam ten przycisk przytrzymać dłużej / conajmniej 3 sekundy /
mitsu00 - 20-02-2010, 09:36
Pytanie: czy ktoś zauważył czy przycisk ASC lub ten obok do wyłączania PDC są podświetlone w nocy? U mnie nie i trochę mnie to denerwuje bo nie widać ich jak w aucie jest ciemno.
Pozdr.
Hiszpan - 20-02-2010, 09:39
13zbyszek13 napisał/a: | Czy chcę wyłączy czy potem włączyć mam ten przycisk przytrzymać dłużej / conajmniej 3 sekundy / | Do wyłączenia 3 sekundy, do ponownego włączenia wystarczy nacisnąć.
mitsu00 napisał/a: | ...czy przycisk ASC lub ten obok do wyłączania PDC są podświetlone w nocy? | Nie, nie są podświetlone. Przynajmniej u mnie.
mitsu00 - 20-02-2010, 09:48
Hiszpan napisał/a: | Nie, nie są podświetlone. Przynajmniej u mnie. |
To poniekąd dobrze, bo juz myślalem że coś spieprzyłem z elektryką podłączając lusterko fotochromatyczne
13zbyszek13 - 20-02-2010, 10:09
a u mnie jak mam włączone światła to podświetlają się obydwa przyciski ASC,Wyłącznik czujników tył.Miałem odwrotny problem jak ty mitsu00 myślałem że coś schrzaniłem z ASC bo podświetla a nic nie działa
mitsu00 - 20-02-2010, 10:11
13zbyszek13 napisał/a: | a u mnie jak mam włączone światła to podświetlają się obydwa przyciski ASC,Wyłącznik czujników tył.Miałem odwrotny problem jak ty mitsu00 myślałem że coś schrzaniłem z ASC bo podświetla a nic nie działa |
No to teraz to już całkiem zdębiałem.......
13zbyszek13 - 20-02-2010, 10:54
Co do tematu głównego ostatnio pokona trasę 2800km z dość mocnymi podjazdami zaśnieżonymi w pełnym ekwipunku / 5 osób , 1 piesek , box na dachu , bagażnik załadowany po dach /.Misiek po śniegu i pod górę szedł jak czołg a po autostradzie sunął bez żadnych problemów /1360 km - 14 godzin /
[ Dodano: 21-02-2010, 09:42 ]
sprawdziłem z ASC jest tak jak pisaliście trzeba dłużej przytrzymać a na wyświetlaczu pojawi się ASC OFF.Mitsu co do przycisków u mnie się podświetlają na 100%
tcic - 26-02-2010, 14:26
Potwierdzam, mieszkam poza miastem, dużo sniegu, później mazi pośniegowej + wyjazd na narty z boxem dachowym = rewelacyjne zachowanie na drodze.
Żadnych zastrzeżeń - zarówno w głębszym błocie/śniegu jak i na szosie. Pewnie ważne są tu również opony - ale jest super.
Po roku uzytkowania 2.2 DiD mam właściwie tylko jedno zastrzeżenie. Wkurzają mnie pojawiające się od czasu do czasu trzeszczenia w okolicach podszybia.
Poza tym - jestem w sumie bardzo pozytywanie zaskoczony.
Układ napędowy - ekstra.
Wielkość wnętrza, napęd i zachowanie na drodze - najmocniejsze strony tega auta.
Anonymous - 28-02-2010, 10:49
Kończy się już ta zima....... Nie pojeździ się .........
Andrex - 01-03-2010, 16:57
KowaliK napisał/a: | A błoto, w zasadzie lód, pośniegowe nie rozsadza Wam tylnych zderzaków? Tzn. nie wypada wam z zatrzasków? |
U mnie z przedniego wypadły 2 spinki u dołu po prawej - przyczyna : nie wyłączyłem ACS i na głębokim mokrym i przekopanym śniegu przychamowało akurat z prawej strony więc Outek niczym czołg skręcił w zaspę ... fakt że może zbyt prędko jechałem.
Od tej pory: LOCK + ASC OFF i delikatnie z gazem. ( Na tyle dużo aby kręciło turbiną i była moc, na tyle mało aby auto jechało a nie podskakiwało ). Tej zimy na Grandtrekach SJ6 jeżdziłem gruntową i dość stromą ( miejscami ok. 30% ) drogą ok. 1 km w błotno-śniegowej brei a pod spodem lód.
Polecam tu obniżenie ciśnienia do 2 bar. co bardzo pomaga.
Uwaga: Jak pod górkę zatrzymasz i nie ma szans ruszyć do przodu to tym bardziej warto upuścić powietrza z tyłu i bardzo delikatnie ssuwać się w dół na ręcznym + lekko na nożnym. Rada z działu off-road, że należy wrzucić wsteczny jest dobra dla aut z reduktorem, którego nasze auta nie mają.
13zbyszek13 - 05-03-2010, 07:04
zimą po śniegu, błocie ogólnie w trudnych warunkach jezdzi się super
|
|
|