Nasze Miśki - Jeden z ostatnich diesli na forum i towarzysząca mu colcinka
Hugo - 22-01-2010, 12:39
pawela napisał/a: | za ciężkie optycznie | Idealne stwierdzenie. Poza tym trochę za nie dałeś jeśli są bez opon. Kupa kasy za 15".
Andrew - 22-01-2010, 13:00
Już kupiłem przepadło Opony mam w domu, także tylko tym się kierowałem. Miałem trochę odłożone, później już będę goły i wesoły Budowa domu pochłonie trochę kasy, także narazie felgi te będą... Muszę zrobić nadkola dodatkowo Hugo, czy to kupa kasy, możliwe, kupiłem dlatego, że oryginalne no i ze względu na stan dróg w mej okolicy...
Druga sprawa, dziś jak przejechałem się miśkiem coś nie tak, jakiś dziwny odgłos. Tzn. jak cofam telepie budą, i jak gaszę też. Otwarłem maskę, a tu kupa śniegu i lodu. Wentylatory zmarznięte, pełno śniegu poprzymarzanego pod maską. I to telepanie chyba jest związane z pozmarzanymi poduchami od zawieszenia silnika... A wszystko przez te służby drogowe, jak zwykle zima zaskoczyła i trzeba po zaspach jeździć
Hugo - 22-01-2010, 17:09
andrew84 napisał/a: | telepanie chyba jest związane z pozmarzanymi poduchami od zawieszenia silnika... | Mam podobnie . Tzn. w kwestii drgań są po odpaleniu auta jeśli postoi kilka godzin na mrozie. Jak się rozgrzeje (kilka km) jest OK. Jak odpalam rano jest OK, bo auto stoi w garażu .Te mrozy działają mi już na nerwy. andrew84 napisał/a: | ze względu na stan dróg w mej okolicy... | To rozumiem jak najbardziej.
Andrew - 22-01-2010, 17:23
Hugo napisał/a: | Te mrozy działają mi już na nerwy. | A tu dziś u mnie jest -18 i ciągle rośnie... To telepanie zaczęło mi się jak miś postał dwa dni bez jazdy. Wszystko się bardziej pozamarzało no i efekty są. Już nie długo będzie cieplej
Hugo - 22-01-2010, 22:10
andrew84 napisał/a: | A tu dziś u mnie jest -18 i ciągle rośnie... | Ło matko. U mnie tylko -14 i stale rośnie
Andrew - 23-01-2010, 15:48
Dobrze, że wczoraj odmroziłem wentylatory, bo dziś na podwórku z przyczepką lekko się zakopałem i jakby były przymarznięte, to chyba silnik by zagotowało
Andrew - 24-01-2010, 10:10
Wczoraj się tak przyglądałem tylnym nadkolom, no i w porównaniu ze stanem przed zimą, teraz ruda zaczyna być bardzo widoczna, wcześniej prawie wcale. Sól na drogach temu bardzo dopomaga Trzeba będzie autko oddać jak najszybciej do naprawy, bo mnie się to trochę nie podoba
Hugo - 24-01-2010, 18:33
andrew84 napisał/a: | Wczoraj się tak przyglądałem tylnym nadkolom, no i w porównaniu ze stanem przed zimą, teraz ruda zaczyna być bardzo widoczna, wcześniej prawie wcale. | To tak jak u mnie, ale tylko na prawym
Andrew - 25-01-2010, 17:37
Wczoraj na zewnątrz u mnie była -24 stopni, odpaliłem auto, zapalił bez problemu no i miałem wyjazd jak wróciłem brat mi mówi, że na śniegu jest ślad oleju od garażu do miejsca, w którym go postawiłem, żeby sobie chwilę pochodził... Dziś taka sama opcja. Co się okazało, podczas nocnego postoju na dużym mrozie, uszczelka filtra oleju się chyba kurczy i puszcza olej. Gdy silnik zaczyna łapać temperaturę, to przestaje cieknąć. Dziś zamówiłem nowy filtr i przestrzegam wszystkich przed zakupem filtra marki JC, taki miałem założony i taką niespodziankę mi sprawił...
robertdg - 25-01-2010, 18:19
andrew84 napisał/a: | przestrzegam wszystkich przed zakupem filtra marki JC |
Ja tam wolę przestrzeć wogóle przed częściami JC, ja u Siebie stosuje filtry Knechta, filtr oleju jest ponad 3 razy droższy od JC, ale wolę spać spokojnie
Andrew - 25-01-2010, 18:29
robertdg, zamówiłem filtrona... Myślę, że nie jest zła firma. JC do diesla kosztuje 30 zł, a filtrona 50 to już samo mówi za siebie
robertdg - 25-01-2010, 19:24
andrew84, cos drogi ten JC, do benzyniaka za JC miałem cene ok 9zł, a za Knechta jakieś 34zł
Andrew - 25-01-2010, 19:39
Do diesla zawsze droższe to wszystko
lipa40 - 25-01-2010, 21:39
andrew84 napisał/a: | podczas nocnego postoju na dużym mrozie, uszczelka filtra oleju się chyba kurczy i puszcza olej. |
W moim MSR sytuacja podobna, auto postało nieodpalane przez dwa mroźne dni, w nocy temp. do -30. W niedzielę po odpalaniu zauważyłem troszkę oleju pod silnikiem, sączył się właśnie z pod filtra , postawiłem na słabo dokręcony filtr albo zawór regulacyjny ciśnienie przy pompie .
Pod tym linkiem znalazłem (chyba) potwierdzenie
http://www.filtron.pl/pl/index.php?idp=84
Andrew - 25-01-2010, 22:01
Ja sądzę, że to wina filtra, a dokładniej uszczelki na nim, bo dopiero przy tym dużym mrozie się to działo...
|
|
|