To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.

Anonymous - 09-06-2010, 12:22

Trik, w jakim serwisie robiłeś ten przegląd? Czy odgrzybiają też układ i ile to ewentualnie kosztuje?
Z góry dzięki za odp.

Trik - 09-06-2010, 13:25

Forensic, Robiłem to w DEMEX-ie w Augustowie, odgrzybiają zarówno ozonem jak i pianką do wyboru, ale jak już pisałem zrobię to w innym terminie, wtedy też podam cenę.
Jest jeszcze jeden delikwent w Augustowie, który to wykonuje ale sprzęt ma nowy i nie jestem pewien czy wystarczy mu doświadczenia :lol:
W Białym masz lepszą sytuację. Zadzwoń do Grafiksu i zapytaj Jacka, kierownika ASO, gdzie to wykonać możliwe że mają z jakąś firmą układzik. Sprawdź jeszcze nasze forum reginalne. wydawało mi się że ktoś o serwis klimy w Białym już pytał.

[ Dodano: 11-06-2010, 13:22 ]
Małe info. :)
Prawdopodobnie od końca przyszłego tygodnia Grafiks będzie dysponował własnym sprzętem do przeglądów i końserwacji klimy.

[ Dodano: 17-06-2010, 20:04 ]
Info z dziś, dla zainteresowanych. Od dziś Grafiks dysponuje kompletem sprzętu do serwisowania klimy.

[ Dodano: 23-06-2010, 14:44 ]
Oczyszczanie/dezynfekcja instalacji poprzez ozonowanie czas trwania 40 min. koszt 60PLN brutto. Firma jak w/w.

olosoft - 22-08-2012, 10:49

Wczoraj w serwisie nieautoryzowanym natknąłem się na problem, którego rozwiązanie zajęło sporo czasu. Przy nabijaniu klimy wyszła kwestia, że mojego Sportbacka 1.8 143KM model 2010 nie ma w katalogu maszyny Magneti Marelli oraz Bosch (katalogi z tego roku), tym samym nie było wiadomo ile czynnika wchodzi do układu. Dopiero Pan Paweł z serwisu Plichta rozwiał moje wątpliwości i w rozmowie telefonicznej przekazał info, że jest 500g +/- 20g. To tak informacyjnie jakby ktoś miał podobny problem.

Zrobiłem, jestem zadowolony. :)

Ubytek czynnika po 3 latach ok 150g.

Nabicie klimy, czynnik, ozonowanie kabiny 140zł brutto

Filtr kabinowy węglowy ok 40zł brutto

Zawsze odgrzybiałem sam CRC Airco Cleaner-em, tym razem przyszło pora na ozonowanie, na razie jest ok co dalej czas pokaże. :)

krzychu - 22-08-2012, 11:02

olosoft napisał/a:

Dużo. Mi po 3 latach ubyło niecałe 100g

olosoft napisał/a:

u mnie znalazłem do 100g czynnika 59zł, do 300g - 79zł w cenie oczywiście ozonowanie
[/quote]

Jak długo wietrzyłeś auto? Gość mi powiedział, że z 5 minut wystarczy (otwarte wszystkie drzwi i wentylator na maxa). Wsiadłem i po chwili myślałem, że mi głowę rozerwie, pootwierałem wszystkie szyby, wentylator na maxa dojechałem do domu (z 5km) i dopiero po parunastu minutach mnie przestała boleć. Potem wpisałem w google i teoretycznie ozon nie powinien wpływać na człowieka....

olosoft - 23-08-2012, 21:22

krzychu napisał/a:
olosoft napisał/a:

Dużo. Mi po 3 latach ubyło niecałe 100g

Dokładnie 136g pokazała maszyna. Myślę, że po 3 latach to w normie.

krzychu napisał/a:

olosoft napisał/a:

u mnie znalazłem do 100g czynnika 59zł, do 300g - 79zł w cenie oczywiście ozonowanie

Jak długo wietrzyłeś auto? Gość mi powiedział, że z 5 minut wystarczy (otwarte wszystkie drzwi i wentylator na maxa). Wsiadłem i po chwili myślałem, że mi głowę rozerwie, pootwierałem wszystkie szyby, wentylator na maxa dojechałem do domu (z 5km) i dopiero po parunastu minutach mnie przestała boleć. Potem wpisałem w google i teoretycznie ozon nie powinien wpływać na człowieka....

Cena Gdańska jest bez żadnych promocji i tak uważam, że nie taka zła. Ozon nie jest szkodliwy chyba, że ktoś próbowałby tylko nim oddychać, jak by tak było to po burzy z piorunami byśmy padali jak muchy :) za to nie pachnie za szczególnie, jest dosyć drażniący na dłuższą metę. Auto wietrzyłem dosłownie minutę, nawiew na maksa i otwarte wszystkie drzwi. Do ozonowania oczywiście miałem zdemontowany filtr kabinowy (tam właśnie była umieszczona końcówka urządzenia) i wyjętą półkę z bagażnika, żeby jego też dosięgnęło.

paffci0 - 24-08-2012, 14:45

Zauważyłem śmieszną rzecz. Po wymianie filtra kabinowego na nowy, który już był dosyć mocno zużyty zaczęło z nawiewu śmierdzieć starą szmatą podczas włączonej klimy. Co ciekawe podczas włączonej klimy ze starym filtrem tak się nie działo. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje ?
krzychu - 24-08-2012, 14:50

paffci0 napisał/a:
Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje ?

Też miałem kiedyś taki efekt znaczy ja bym to opisał, że śmierdziało kurzem przez chwilę po włączeniu klimy. Stawiam na badziewny filtr.

olosoft - 26-08-2012, 20:04

paffci0 napisał/a:
Zauważyłem śmieszną rzecz. Po wymianie filtra kabinowego na nowy, który już był dosyć mocno zużyty zaczęło z nawiewu śmierdzieć starą szmatą podczas włączonej klimy. Co ciekawe podczas włączonej klimy ze starym filtrem tak się nie działo. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje ?

Jeżeli przy wymianie filtra nie odgrzybiałeś klimy to stawiam na zapyziały układ. Generalnie należy to robić przy każdej wymianie filtra, minimum to raz na rok. Można zlecić, można też samodzielnie, polecam preparat CRC Airco Celaner. Dobrym zwyczajem jest wyłączenie klimatyzacji parę minut przez dojechaniem do celu, wtedy układ się osusza na bieżąco i tak szybko nie zacznie walić pieczarkami. :)

seweryn - 19-06-2013, 10:05
Temat postu: Klimatyzacja
Witam serdecznie. Od kilku dni zauważyłem, że przy pełnym słońcu kiedy auto jest nagrzane ustawiona klima w pozycje auto i skręceniu maksymalnym temp. wentylator nie pracuje na maxa tak jak do niedawna było. Chłodzenie tez trwa dłużej oraz mam wrażenie falowania obrotami wentylatora chłodzenia, ale nie tak normalnie, że jak już osiągnął temp. to zmniejsza obroty tylko co parę sekund. Dwa lata temu klima była na gwarancji wymieniana w ASO i zaczynam się zastanawiać czy czasem nie jest to powtórka z rozrywki. Chyba, że może na to mieć wpływ ilość czynnika chłodzącego? co Wy o tym myślicie? Pozdrawiam
Bartek - 19-06-2013, 12:06

Co 2 lata klima powinna przechodzić pełny przegląd wraz z odessaniem czynnika, wymianą oleju i napełnieniem, mimo że pracuje prawidłowo. Trzeba odessać czynnik, zobaczyć jego ilość w układzie ew. szukać nieszczelności
krzychu - 19-06-2013, 12:18

Może na początek wymień filtr kabinowy. Bo jak jest zapchany to wentylatory nie będą dmuchały z pełną mocą.

A wentylatory chłodzenia (rozumiem, że te przy chłodnicy) to załączają się wraz z kompresorem, który nawet przy maksymalnych chłodzeniu może działać cyklicznie.

tyku - 19-06-2013, 12:52

Proponuje przenieść porady tu:
http://forum.mitsumaniaki...ht=klimatyzacja

seweryn - 20-06-2013, 09:44

Bartek napisał/a:
Co 2 lata klima powinna przechodzić pełny przegląd wraz z odessaniem czynnika, wymianą oleju i napełnieniem, mimo że pracuje prawidłowo. Trzeba odessać czynnik, zobaczyć jego ilość w układzie ew. szukać nieszczelności

hej. no auto co roku przechodzi przeglądy w ASO więc mam nadzieję, że i filtry wszystkie są wymieniane. Na klimę nigdy narzekać nie mogłem, zanim dobrze z parkingu wyjechałem to już było chłodne powietrze, teraz 2-3 km i dalej jest takie sobie. po ok 10 km zaczyna chłodzić, ale to nie jest taka lodówka jak była kiedyś. Pozdrawiam

pitloju - 03-07-2013, 11:31
Temat postu: Pełny przegląd klimatyzacji
Witam

Mój Lancer ma już 2,5 roku i w sumie przy klimatyzacji nic nie było robione (chyba, że ASO coś na przeglądach sprawdza, ale wątpię).
Klimatyzacja działa prawidłowo, szybko schładza, działa tak jak na początku po kupnie auta.

Ostatnio słyszałem, że warto jednak co rok sprawdzić cały układ, wymienić jakiś tam olej, sprawdzić szczelność itd.
Jakie jest wasze zdanie?
Bo zastanawia mnie, że jeśli faktycznie powinno się coś takiego robić to dlaczego ASO tego nie proponuje np. przy przeglądzie rocznym? Przecież też by na tym zarobili?

pozdr
pitloju

maniax86 - 03-07-2013, 12:54

pitloju, klimę co roku robić przegląd jest warto choćby dlatego że wtedy jest robione odgrzybianie..... wiec dla własnego zdrowia warto.... a wydatek za kompletny przegląd klimy rzędu 120-180 zł wraz z uzupełnieniem czynnika chłodzącego (cena zależy czy w ASO czy poza ASO) to chyba nie jest tragedia dla portfela :wink: