Outlander II GEN Techniczne - spryskiwacze ksenonów
mitsu00 - 20-03-2010, 11:28
rezon napisał/a: | ale nie każdy zestaw LED ma przekaźnik. Sprzedawca Philipsa napisał, że działają cały czas na innych aukcjach są nieco droższe z opisem, że mają automatyczne włączanie/wyłączanie |
Te Philipsy maja modul automatycznego przełączania pomiędzy światłami mijania a LED-ami. Jeśli tego sprzedawca z linka nie podał to nie wie sam co sprzedaje. Czytałem instrukcje obslugi w Norrauto i jest tak jak piszę. Do tego te LED-y kosztują o połowę mniej niż LED-y Helli.
13zbyszek13 - 20-03-2010, 11:47
Komisja Europejska chce aby światła do jazdy w dzień oparte na technologii LED były obowiązkowe we wszystkich samochodach wyprodukowanych po 2011 roku. Szacuje się, że podniesie to bezpieczeństwo na drogach o 3-5%.
[ Dodano: 20-03-2010, 11:51 ]
Przepisy prawne w Polsce (wyciąg) [edytuj]
Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:
Symetrycznie względem osi pojazdu
Na równej wysokości
Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być ≥40cm², a w przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
sylb - 20-03-2010, 14:23
Bez urazy, ale LED-y tak zamontowane to pachnie mi to „wieś tyningiem”, jak widzę te stare audi i golfy w tymi cieniutkimi paskami LED to mi się tylko śmiać chce. LEDY są OK., ale żeby to wyglądało jak w Oplu INSYGNIA, to jest jakiś wzorzec, do którego należy dążyć a nie montować te szajsy. Swoją droga na jakimś chyba amerykańskim forum był ciekawy post, a dotyczył on tego, że chłopaki się dogadali z chińczykami i chcieli zrobić ksenony(tam to rzadkość) zintegrowane z LED. Kwestia była zebrania odpowiedniej ilości.
13zbyszek13 - 20-03-2010, 14:52
to kombinujmy i my
Steff - 21-03-2010, 02:00
13zbyszek13, nie ma takiej szansy żeby od 2011 wszystkie nowe auta miały ledy ,oni sobie mogą chcieć ale lobby nie ugnie się bo to jest za duża kasa i tylko czego możemy spodziewać się w 2011 roku to esp w standardzie
rezon - 21-03-2010, 02:58
sylb napisał/a: | ale LED-y tak zamontowane to pachnie mi to „wieś tyningiem”, | szczerze mówiąć malo mnie interesuje, czy ktoś moje inwestycje będzie uważał za wieś tuning czy nie. Interesuje mnie wygoda jak w trybie skandynawskim - czyli nie myslenie o włączaniu świateł, mam wystarczająco dużo innych spraw na głowie. A druga sprawa to zmniejszenie częstotliwości włączania/wyłączania ksenonów. LED'y rozwiązują obydwie sprawy mitsu00 napisał/a: | Philipsy maja modul automatycznego przełączania pomiędzy światłami mijania a LED-ami. | czyli o takie chodzi . Mam trochę sprzętów Philipsa - mogę mieć i LED'y . Też poszukam w okolicach albo ściągnę z netu
13zbyszek13 - 21-03-2010, 06:46
Steff napisał/a: | 13zbyszek13, nie ma takiej szansy żeby od 2011 wszystkie nowe auta miały ledy ,oni sobie mogą chcieć ale lobby nie ugnie się bo to jest za duża kasa i tylko czego możemy spodziewać się w 2011 roku to esp w standardzie
_________________ |
myślę że LEDY są jednak dużo tańszym rozwiązaniem niż ESP i mało kłopotliwym do wprowadzenia w życie
karol_alasz - 21-03-2010, 07:31
Pytanie do MOD-ów.Czy nie można by było przenieść dyskusji o LED-ach do Tuningu a spryskiwacze ksenonów do Spryskiwaczy lamp przednich (parę tematów pod wisi taki).Zaczynam się już gubić w tych tematach.....
13zbyszek13 - 21-03-2010, 08:27
LEDy jako światła dzienne są bardzo związane ze spryskiwaczami Xenon.Jak działają LEDy do nie światła mijania a wraz z nimi spryskiwacze Xeonon i na odwrót .
jorzyk1976 - 08-08-2010, 08:02
mam takie pytanie do Kolegów. czy każdy outlander ma poprowadzona wiązkę kabli do spryskiwaczy ksenonów, pomimo tego ze ich fabrycznie nie ma, jeżeli mam kaprys założenia ksenonów to czy muszę ja prowadzić czy tam są już wyprowadzenia, oczywiście przy takim fakcie należny wymienić dźwignie przy kierownicy.
13zbyszek13 - 08-08-2010, 21:17
jorzyk1976 napisał/a: | mam takie pytanie do Kolegów. czy każdy outlander ma poprowadzona wiązkę kabli do spryskiwaczy ksenonów, pomimo tego ze ich fabrycznie nie ma, jeżeli mam kaprys założenia ksenonów to czy muszę ja prowadzić czy tam są już wyprowadzenia, oczywiście przy takim fakcie należny wymienić dźwignie przy kierownicy. |
Kolego jeszcze zderzak z przodu ma dziury na te spryskiwacze , podejrzewam że nie jest to takie proste i tanie.
cardorosso - 09-08-2010, 10:18
http://allegro.pl/item117..._najnowszy.html
zrób sobie glonojada od razu bo ma bi zenona
sylb - 09-08-2010, 14:13
Kup sobie zestaw HID do swoich świateł, nikt tego nie sprawdza nawet podczas przeglądów sprawdzą tylko czy nie za wysoko świecą i to wszystko.
13zbyszek13 - 09-08-2010, 20:06
sylb napisał/a: | Kup sobie zestaw HID do swoich świateł, nikt tego nie sprawdza nawet podczas przeglądów sprawdzą tylko czy nie za wysoko świecą i to wszystko. |
Jest to najtańsze rozwiązanie i masz białe światełka.
jorzyk1976 - 09-08-2010, 20:58
13zbyszek13 napisał/a: | sylb napisał/a: | Kup sobie zestaw HID do swoich świateł, nikt tego nie sprawdza nawet podczas przeglądów sprawdzą tylko czy nie za wysoko świecą i to wszystko. |
Jest to najtańsze rozwiązanie i masz białe światełka. |
a w komputerze przy takiej opcji muszę się grzebać czy nie ma takiej potrzeby.
|
|
|