Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] 4G37 Problem z obrotami przy klimie + tempomat
Adaho_krak - 16-02-2010, 09:22
Tu masz jeszcze schemat tempomatu, resztę koledzy napisali wyżej.
viader - 16-02-2010, 09:51
A ma ktoś pomysł jak rozebrać manetkę od tempomatu?
U mnie przestało załączać tą pomarańczową lampkę od tempomatu. Podejrzewam brak styku w samej manetce.
Jak kupiłem auto tempomat działał ok, ale było jedno ale...jak włączałem spryskiwanie szyby to jednocześnie aktywowało tempomat (pomarańczową lampkę w manetce).
Czasem same włączają się wycieraczki, kilkakrotnie słuszałem bzyczenie (spięcie) w tej manetce.
Potem raz mogłem aktywować tempomat a raz nie (pomagało kilku-kilkunastokrotne przekręcanie aktywacją).
W końcu nie dało się już aktywować tempomatu i tak jest do tej pory. Podejrzewam zaśniedziałe lub poluzowane styki w manetce.
Nie mam pojęcia, czy tą manetkę w ogóle da się rozebrać, oglądałem ją ale nie wpadłem na żadden pomysł.
Nie uśmiecha mi się wymiana całego przełącznika zespolonego tylko dla tempomatu.
Adaho_krak - 16-02-2010, 09:55
viader napisał/a: | Nie uśmiecha mi się wymiana całego przełącznika zespolonego tylko dla tempomatu. |
Raczej nie masz wyjścia. W manetce jest tyle elementów, że nawet jeśli Ci się uda ją rozebrać bezinwazyjnie (co jest raczej niemożliwe) to nie poskładasz jej napewno
zaxdamian - 16-02-2010, 10:06 Temat postu: Re: 4G37 Problem z obrotami przy klimie + tempomat
Mitsudomin napisał/a: | Witam
Kupiłem Eclipse i ma taką dziwną przypadłość. Ogólnie bardzo fajnie się nią jeździ jak jest zimna ma 1200obr jak się zagrzeje 900 Silnik jest dynamiczny, obroty nie falują. Niestety gdy włącze klime obroty spadają do 500 i silnikiem strasznie szarpie - szybko wyłączyłem gdyż szkoda poduszek silnika... Zastanawia mnie to czemu silnik nie zwiększa obrotów pod obciążeniem... Normalnie samochody tak robią. |
Jest coś takiego jak czujnik cisnienia klimy. Nie rozbieraj samochodu tylko sprawdź podstawowe rzeczy. Silnik nie wie że klima chodzi i dlatego nie zwiększa obrotów
Mitsudomin - 16-02-2010, 18:20 Temat postu: Re: 4G37 Problem z obrotami przy klimie + tempomat
zaxdamian napisał/a: | Mitsudomin napisał/a: | Witam
Kupiłem Eclipse i ma taką dziwną przypadłość. Ogólnie bardzo fajnie się nią jeździ jak jest zimna ma 1200obr jak się zagrzeje 900 Silnik jest dynamiczny, obroty nie falują. Niestety gdy włącze klime obroty spadają do 500 i silnikiem strasznie szarpie - szybko wyłączyłem gdyż szkoda poduszek silnika... Zastanawia mnie to czemu silnik nie zwiększa obrotów pod obciążeniem... Normalnie samochody tak robią. |
Jest coś takiego jak czujnik cisnienia klimy. Nie rozbieraj samochodu tylko sprawdź podstawowe rzeczy. Silnik nie wie że klima chodzi i dlatego nie zwiększa obrotów |
Juz zrobione. Nie był to czujnik klimy
barteski - 17-02-2010, 00:12
viader, ja bym kupił drugi bo rozkrecisz i zostaniesz z rozbranym a pogoda wycieraczkowa
a jak tam bzyczy to jeszcze ci sie co zapali i bedzie final
cena około 50-100zł
viader - 17-02-2010, 09:18
Nie chce mi się kierownicy zdejmować i wybebeszać połowy kokpitu dla tempomatu, którego w Polsce nie ma gdzie włączyć...Jakby się dało rozebrać i wyczyścić styki to może jeszcze bym się pofatygował.
zenek_bb - 17-02-2010, 13:31
chodzi też o bezpieczeństwo, radzę coś pogrzebać ;/ jak nie dla fatygi i tempomatu to chociaż dla satysfakcji ze sprawnego auta i że coś umiesz sam naprawić
viader - 17-02-2010, 13:52
No rzeczywiście niesprawny tempomat wpływa na bezpieczeństwo...co do tego spięcia to coś tam ze 2 razy zabzyczało, jeżdżę tym autem 3 lata i jakoś nic się z tego powodu nie pali.
Skoro nie da się tego łatwo rozebrać to mam to poprostu w nosie, mam wiele innych rzeczy do ogarnięcia w tym aucie. Wolę zregenerować letnie alumy i nabić klimę niż wchodzić w reanimację czegoś co mi jest całkowicie zbędne (jakby działało to bym nie narzekał ale jak nie działa to pal to licho).
Poza tym mam kierownicę z nabą założoną jeszcze przez poprzednika i nawet nie wiem jak to zdemontować...
mariano - 17-02-2010, 15:57
Ceść wszystkim mam pytanie do was czy w silniku 2,0 150Km iest odcięcie zapłonu a jesli tak to przy jakich obrtach
MATi1G - 17-02-2010, 17:02
7500 rpm jest odcinka , a po co Ci to na tych obrotach tylko żyłujesz auto a ono i tak jedzie do maks 6500-6800 rpm
Mitsudomin - 17-02-2010, 18:23
Ja jak uruchomię tempomat bo będe miał prawie igłę samochód:)
mariano - 17-02-2010, 22:06
ja mam taki problem ze tej odcinki nie mam i moge go kręcic az do 8500 dlatego pytałem dzięki wielkie.
barteski - 17-02-2010, 22:53
mariano, ale niema sensu go tak katowac to nie jest honda a do 6dzików w zupełnosci wystarcza ale fakt czemu nie odcina niepytam czy masz gaz bo ja w hondzie na gazie tez niemiałem
mariano - 20-02-2010, 10:11
Jesli tak mówisz no to nie będe go tak ciągał ale musze doisc o co z tym chodzi bo nie będe mógł spas jesli przy tylu ma odcinac to takma byc i musze to zrobic dzięki za pomoc.
|
|
|