To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z ładowaniem

Krzyzak - 21-08-2011, 00:33

na mojej WWW jest opis jak rozebrać alter
w EA jest podobnie, tylko regulator zintegrowany ze szczotkotrzymaczem i szczotkami

arturj123 - 31-08-2011, 16:22

Od dłuższego czasu zagłębiłem się temat związany z alternatorem. Poczytałem co nieco parę tematów związanych z alternatorem. Swój problem opisałem stronę wcześniej. Alternator odebrałem u fachowców od alternatorów, okazuje się, że z 9 diod (bodajże każda po 100A), 2 z nich są uszkodzone oraz prawdopodobnie regulator. Aby potwierdzić uszkodzenie u znajomych elektroników sprawdziłem jeszcze raz diody, ta sama diagnoza. Problem z tym alternatorem jest taki, że te diody teoretycznie nie są do wymiany (maja fabrycznie bardzo dobre, przewodzące połączenie z dużym radiatorem). Oczywiście można kombinować, ale nie wiem czy jest sens. Zaciekawiła mnie jeszcze jedna tabelka z manualu. Czy dobrze rozumie, wraz ze wzrostem temperatury zwiększają się wahania napięcia??

CZy ktoś wie, czy jest szansa dostać cały "moduł" z diodami, radiatorami, szczotkami, regulatorem? Najciekawsze jest to, że na drugim alternatorze (kupiona używka)
jest ten sam objaw. Jakaś wada fabryczna??

Poniżej zdjęcie elementów alternatora (bez wirnika, stojana)

robertdg - 31-08-2011, 16:37

Regulator MD619268
Prostownik MD619284

Dostępne oryginały w serwisie, ewentualnie dzwoń po sklepach z elektronika silników

Owczar - 31-08-2011, 16:56

arturj123 napisał/a:
Czy dobrze rozumie, wraz ze wzrostem temperatury zwiększają się wahania napięcia??

Wahania jak wahania. Bardziej zmienia się zakres. Chodzi pewnie o troskę o akumulator.

Nowe będzie ciężko dostać. Tak jak napisał Robert. Jedynie serwis lub regeneracja.

arturj123 - 31-08-2011, 18:17

Sprawdziłem jeszcze jedną w sumie najprostszą rzecz (od której mogłem zacząć), mianowicie podpiąłem dodatkowo przewód przekroju 12mm2 bezpośrednio z alternatora (używkę którą w tej chwili eksploatuje) do akumulatora i jest znaczna poprawa. Napięcie nie schodzi poniżej 13.1V (nawet po puszczeniu pedału gazu). Bez tego przewodu spadało do 12,6V i dość wolno wzrastało do ponad 14V. W tej chwili zauważyłem, że gdy pedał gazu jest w użyciu napięcie ładnie trzyma 14,2-14,3V, czyli w sumie myślę, że problem rozwiązany ;) Ciekawy tylko fakt jakby się zachowywał ten rozebrany alternator po złożeniu do całości :shock:

Dodatkowo sprawdziłem także masowanie, ale tu jest wszystko w porządku.

plecho1 - 01-09-2011, 07:35

Sprawdź jeszcze główne masy po między aku a karoserią i aku a silnikiem.
Kojec - 25-09-2011, 19:41

Cześć,

mam pytanie co do alternatora, odpaliłem dziś auto pojechałem na myjnie i po umyciu auto już nie odpaliło, myślałem że padł akumulator, kumple podjechali i odpaliłem na kablach.

Po przejechaniu 35 km zgasiłem auto i to samo, rozrusznik kręci a auto nie pali. Znów odpaliłem na kable i wróciłem do domu.

Miernikiem spr aku i nic go nie ciągnie, co najlepsze jadąc autem zgasło nagle radio, wyłączyłem światła i radio gra. Miernik pokazuje że jest ładowanie ale bardzo małe, mam 9,7v i nie idzie w górę, włożyłem wczoraj zegary HC ale też nie ciągną.

Czy to jest znak że skończyły się szczotki, lub płytka??:>
Gdzie kupię części do wymiany i jakie mam kupić, mój gal to 2,4 GDi z 2000roku.

Proszę o jakąś pomoc.

Pozdrawiam

robertdg - 25-09-2011, 19:47

Kojec napisał/a:
włożyłem wczoraj zegary HC ale też nie ciągną.
Jeżeli ich nie dostosowałeś, to masz przyczyne braku ładowania
Kojec - 25-09-2011, 19:52

nie dostosowałem tzn?? Zegary zrobił mi znajomy z forum i wszystko z nimi jest ok, po założeniu jechałem w trasę, po powrocie jeszcze kilka razy się nimi chwaliłem przed domem i następnego dnia auto odpaliło. W zegarach wiem że zostały zmostkowane piny 4-5
robertdg - 25-09-2011, 20:04

A co z pinami od ładowania aku i poziomu oleju :?:
Kojec - 25-09-2011, 20:13

Na razie mam tylko świecące zegary, na właśnie te dwie kontrolki muszę się jeszcze umówić gdyż Maciek nie miał schematu do GDi.
deejay - 25-09-2011, 20:13

robertdg napisał/a:
A co z pinami od ładowania aku i poziomu oleju

Jesteśmy w trakcie wertowania schematu od GDI :wink:

Kojec - 25-09-2011, 20:25

w każdym razie czy to może mieć związek z problemem ładowania?? Spr alternator na ściągniętej klemie, ładuje 9V
robertdg - 25-09-2011, 21:26

Jak brak kontrolki ładowania to i z tym związane problemy.

Ponadto przejrzenie wedle ścieżek ori zegarów względem HC i podmiana odpowiednich pinów to kilkanaście minut roboty, nie potrzeba schematów ;-)

Kojec - 25-09-2011, 21:30

dopiero w sobotę się widzę z osoba która mi to zrobi, lecz wątpię by samo to że kontrolka nie świeci powoduje brak zasilania, jak kilka krotnie odpalałem auto po włożeniu zegarów hc