LPG - Holenderski gaz PRINS z reduktorem POLIAUTO "padł"
mario mario - 24-02-2010, 17:10
gulgulq, co do czego, zastanów sie co piszesz a póxniej pisz. Ja się zapytałem co się dzieje z instalacją, ze chce ją remontować, czy tylko dlatego, ze gazownik tak mu powiedział ? Jak co się pierniczy w samochodzie to bajłatwiej powiedzieć wymień to i tamto, znam takich fachowców, którzy krok po kroku doprowadzili do wymiany całych kompletnych zespołów i przy tym jeszcze zarobili. Napisałem, że ponownie przeczytałem od początku wszystkie posty i nie doczytałem się nic na temat objawów, które wskazywałyby na wymianę reduktora. A co jeżeli chłopak wymieni reduktor a okaże się, ze to krokowy padł lub wielozawór, lub któryś z elektrozaworów, albo centralka szwankuje, a może jakiś kabel się przetarł, a może filterek się zapchał. Ten parownik to nie byle co za 150 zł i ot tak sobie nie pada, ale jeżeli gazownik stwierdził, ze działa on już 200 tkm to dużo i to właśnie świadczy o jego jakości. Mimo to w dalszym ciągu nie znam objawów po których gazownik wydał taką opinię. Na początku bez zastanowienia przyjąłem, ze to reduktor i koniec, ale aby pomóc i nie wyjść na idiotę, chciałbym wiedzieć coś na temat objawów. Trochę ostrożniej proszę ze swiomi opiniami.
kamilrozanski - 24-02-2010, 18:43
mario mario - masz rację, nigdzie nie napisałem o objawach. Objawy są nastepujące: falujące obroty, momentami dochodzące do około 200-300 obr na minutę, spadek mocy zauwazalny iż przy 3000 się delikatnie dławił, czego wcześniej nie było i zwiększone spalanie w porównaniu do poprzedniej zimy. Gazownik stwierdził po podłączeniu urządzenia do rury wydechowej auta iż ma bardzo ubogą mieszankę bez możliwości wyregulowania i że do wymiany jest parownik. W sumie to myślałem by jeszcze spróbować przeczyścić silnik krokowy i filtr tylko tego filtru znaleźć nie mogę.
Pzdr
mario mario - 24-02-2010, 19:31
kamilrozanski, Przyznaję, że są to objawy źle działającego reduktora, ale spróbój przeczyścić filterek to ten na drugim zdjęciu to jest właśnie filtr fazy ciekłej gazu.
gulgulq - 24-02-2010, 20:01
nie chcę tu pisać elaboratu o moich odczuciach
najważniejsze żeby pomóc Kamilowi
kamilrozanski - 25-02-2010, 10:44
w sobotę więc przeczyszczę filterek i rozkręcę silniczek krokowy, może też się zapchał tą mazią od kiepskiego gazu
znalazł się kolega z Łodzi chętny do pomocy, w przyszłym tygodniu spróbuje się z nim umówić, o rezultatach napiszę na forum
mario mario - 28-02-2010, 11:12
kamilrozanski, co z tą instalacją, co zamierzasz robić ?
kamilrozanski - 01-03-2010, 11:21
dzisiaj spróbuje umówić się z kolegą z Łodzi, który jest chętny pomóc; o postępach będę informował na bierząco i końcowy efekt oczywiście opiszę i sfotografuję na forum, mario mario w razie problemów będę pisał albo tu albo do Ciebie na prv
mario mario - 01-03-2010, 18:10
kamilrozanski, pisz na PW, ale najpierw przeczytaj dokładnie to co ci już wysłałem na PW wcześniej. W sumie to wszystko tam opisałem, ale jak trzeba to opiszę w szczegółach.
[ Dodano: 02-03-2010, 20:43 ]
kamilrozanski, odpisz czy coś dostałeś na PW.
gulgulq - 06-03-2010, 10:07
i jak po czyszczeniu ??
kamilrozanski - 08-03-2010, 12:58
Wyczyściłem silniczek krokowy, za filtr się nie wziąłem jeszcze bo nie bardzo wiem jak to ugryźć, tzn nie wiem dokładnie które to jest i jak to wykręcić, niestety nie posiadam kanału. Byłem u kolegi z Łodzi kamil73-73 który potwierdził wątpliwości gazowników jak to zobaczył na żywo. mario mario - dostałem Twoją instrukcję na PW, wyślę ją do kamil73-73 który może pomoże mi przy wymianie. W sumie to mario miałeś rację, jedyne kable od komputera dochodzące do reduktora to kable od silnika krokowego i od zaworu elektropneumatycznego. Niczego więcej się nie doszukałem.
|
|
|