To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Drugie życie dla czarnego miśka :)

mkm - 05-05-2010, 00:33

emzet napisał/a:
Znajomy ma firmę reklamową i na moją prośbę wykonał podkładki pod tablicę. Nie jest to wierna kopia mitsumaniakowych bo nie mogliśmy znaleźć identycznej czcionki :? Litery są z folii odblaskowej (super efekt w nocy) i są sporo większe niż w oryginale :)

Normalnie skandal! Zeby ramki podrabiac, jak mozna miec oryginal na spocie :roll:

emzet - 05-05-2010, 00:46

mkm napisał/a:
jak mozna miec oryginal na spocie

Na Dolnym Śląsku niestety nie można...

mkm - 05-05-2010, 00:50

To trzeba bylo poprosic moderatora innego wojewodztwa i na pewno ktos by Ci wyslal.
akbi - 09-05-2010, 14:02

emzet napisał/a:
No i na koniec deser :lol: Znajomy ma firmę reklamową i na moją prośbę wykonał podkładki pod tablicę. Nie jest to wierna kopia mitsumaniakowych bo nie mogliśmy znaleźć identycznej czcionki :? Litery są z folii odblaskowej (super efekt w nocy) i są sporo większe niż w oryginale :) A tak to się prezentuje:

nie prościej było przyjechać na Spot regionalny i zakupić "oryginalne klubowe 3D ramki" ?? :)

emzet - 02-06-2010, 20:32

Chyba każdy kto posiada halogeny w swoim colciszonie ma z nimi problemy. Moim zdaniem to kompletnie się nie udały japońcom. Błąd, że obudowę halogenu zrobili z metalu. Ja postanowiłem ratować to co z nich zostało, a zostało już nie wiele. Żeby było ciekawiej to w środku cały czas stała woda. Tak wyglądają halogeny 17 letniego colta :shock: :

Przygotowanie pod malowanie:

Nałożone 2 warstwy hamerite-a:

Odbłyśnik w wersji homemade czyli zwykła folia aluminiowa:

Ramka przed i po polerce:

Efekt końcowy:

Ogólnie przerąbana robota, trochę taka rzeźba w g.... ale efekt końcowy mnie zadowolił. Nawet ten pseudoodbłyśnik daje radę :) .

idas - 02-06-2010, 21:15

A czy taki pseudoodbłyśnik nie będzie oślepiał kierowców jadących z naprzeciwka?:)
Kurcze też muszę zabrać się za swoje halogeny, ale do tego potrzeba zdjąć zderzak u mnie, a na to mi ciągle czasu brakuje... Chyba nie są w takim tragicznym stanie jak u Ciebie, ale też za wesoło nie jest;) Mimo wszystko job well done kolego:)

londolut - 02-06-2010, 22:49

emzet, dla mnie to mega drut :?
emzet - 03-06-2010, 10:56

idas napisał/a:
A czy taki pseudoodbłyśnik nie będzie oślepiał kierowców jadących z naprzeciwka

Ten oryginalny był tak zmasakrowany, że też mógł oślepiać.... :) Z resztą halogeny z założenia mają dawać ostro po oczach :P , dlatego używa się ich w wyjątkowych sytuacjach.
londolut napisał/a:
dla mnie to mega drut

Wiem, że szału niema :( ale przynajmniej wyglądają teraz dobrze a nie jak przedtem z wodą w środku....

Saqu - 03-06-2010, 11:41

emzet napisał/a:
Z resztą halogeny z założenia mają dawać ostro po oczach

To chyba mamy różne podejścia :) halogeny nie są światłami dalekosiężnymi a ich zadaniem jest świecić nisko, oświetlając nawierzchnię ulicy i pobocze w mgle, kiedy to światła mijania świecą wysoko w mleko :)

mkm - 03-06-2010, 11:49

Jeżeli chodzi o światło przeciwmglowe to mega drut.
Jeżeli chodzi o „zaślepkę w zderzak” to ladne odswierzenie .
Mogłeś jeszcze się bardziej przyłożyć, ale z tego co widze na fotkach jest ok.
Popatrzcie jak wyglądał halogen „przed”. Zlom. Teraz przynajmniej jakos wyglada.
Sprawdz dla pewności to oslepianie, a jak mocno slepisz ( w co watpie) to po prostu ich nie uzywaj :wink:

Hugo - 03-06-2010, 12:02

londolut napisał/a:
emzet, dla mnie to mega drut
Jestem ciekawy jakbyś Ty naprawił taki halogen?
emzet - 03-06-2010, 12:17

Panowie jest takie powiedzenie: "Z gówna bata nie ukręcisz". Jak ktoś ma lepszą koncepcję na naprawę takiego halogenu to proszę się podzielić.... (jak to zrobić, żeby nie wyszedł mega drut) :P Jak bym tego nie ruszył teraz to by przegniły na wylot za parę miesięcy. Wole mieć takie, jakie są po naprawie, niż nie działające wcale :)
Zresztą jak moja robota jest mega drutem (co do odbłyśnika to nie mogę zaprzeczyć) to jak nazwać to:

Przecież to też mogło oślepiać. Więc lepiej było zostawić tak jak było.... :? ?

mkm - 03-06-2010, 12:36

emzet, on się już do niczego nie nadawal, także brawo za odratowanie zwlok.
W tym przypadku nawet megaprofesjonalna regeneracja (poprzez chromowanie odbłyśnika) tez by się nie powiodła bo ruda poszalała i wiatpie, zeby ktos dal rade go przygotowac pod chrom.
Miej tylko świadomość, ze jest to już „zaslepka”, a nie „halogen” i wszystko będzie cacy.

emzet - 10-08-2010, 20:17

Trochę najnowszych informacji, mianowicie colciak dostał nowy sworzeń NK, wyregulowane zostały luzy zaworowe, zmienione felgi z 15'' na 14'' (wyraźnie spadło spalanie, a ja dużo jeżdże :lol: ). Nieco pobawiłem się ze światłami. Do autka trafiły smoked-y i amberki. Zdjęcie jak na razie tylko 1 zrobione tak na szybko:

W najbliższym czasie planuje zakup dokładki cyborgowej :) , przy okazji malowane będą zderzaki. Muszę także wymienić te małe kierunki w błotnikach (może ktoś na forum ma białe na sprzedaż, jeśli tak to chętnie odkupie). Na przednią szybę trafi sunstrip (tak to się chyba nazywa :roll: ). Do końca sierpnia muszę też zakonserwować furkę. Także już wkrótce kolejna porcja zdjęć, zobaczymy jak colt będzie się prezentował.

I jeszcze jedno: co myślicie o malowaniu felg na czarny mat?

Lechfan - 13-08-2010, 16:35

wg mnie felgi sa git, a jak juz to walnij je na bialo :twisted: i skoro wstawiles ambery to dlaczego chcesz zmieniac male kierunki na białe? Teraz tworzy to jakas calosc.
Poza tym calosc wyglada elegancko, a smoked eyes w tych Colcikach - miodzio :)