Dom/garaż/ogród - Budowa garażu
Krzyzak - 22-03-2011, 13:37
Fragu napisał/a: | 4300-4500 | ni w gruchę ni w pietruchę - na 2 auta za mało, na jedno za dużo
min. na 2 auta to 4.80 m a min. garaż na 2 stanowiska to 5.5 m x 7 m - inaczej po pewnym czasie męczarni z wjeżdżaniem, drugie zaczniesz zostawiać na dworze...
taka brama może mieć sens, gdy garaż ma 10m długości i można potem autami wymanewrować, by pomiędzy nimi była odpowiednia ilość miejsca dla każdego z nich
Fragu - 22-03-2011, 13:51
Garaż 7 x 8. W projekcie brama ma 5m, w biurze projektowym podpowiedzieli, że min na 2 auta to 4.20m, a zazwyczaj jest 4,50m.
A jak z cenami za taką bramę 4,80m ?
pamar - 22-03-2011, 14:58
Marcino, Automatyka nie jest taka sama do małych i dużych bram, podstawowe automaty przeznaczone są do bram o powierzchni pon 7m2 potem w zależności od wielkości i rodzaju bramy, automatyka jest coraz silniejsza (o przemysłowych nie wspomnę) Fragu, tylko segmentowa niestety nie powiem ci jaki dokładny koszt, jak tylko wrócę do pracy (chyba poniedziałek) wycenię ci bramę, napisz mi PW jaki kolor.
Krzyżak sprawę tego wyginania można załatwić przez serwis, nawet jeśli nie jest na gwarancji, zadzwoń do kierownika twojego regionu 607 461 792 (m.bieszke@wisniowski.pl) powinien podjechać i zobaczyć co i jak
[ Dodano: 22-03-2011, 15:01 ]
Fragu napisał/a: | w biurze projektowym podpowiedzieli, |
Ich akurat nie słuchaj wcale!!!
Juiceman - 22-03-2011, 16:10
U mnie chyba będą 2 bramy uchylne ich koszt będzie równy jednej segmentowej =] Niestety ele ekonomia chyba wygrała.
Krzyzak - 23-03-2011, 07:09
Juiceman napisał/a: | bramy uchylne |
kolega taką ma - zapomniał kiedyś, że zostawił auto blisko garażu i podczas otwierania stłukł oba reflektory
Fragu napisał/a: | w biurze projektowym podpowiedzieli, że min na 2 auta to 4.20m, a zazwyczaj jest 4,50m |
policz - przeciętnie auto z lusterkami ma szerokość 2-2.2 m
do tego drugie obok i już jest 4-4.0
a przecież chciałbyś, aby między nimi była przerwa - prawda?
Fragu - 23-03-2011, 07:23
Krzyzak, No jasna sprawa, ale przy takiej przestrzeni wydaje mi się, że można wymanewrować bez problemu. Raczej jednocześnie dwoma autami nie będę wjeżdżał
Zorientuję się jak to cenowo wychodzi i postaram się wstawić najszerszą na jaką będzie mnie stać
Marcino - 23-03-2011, 08:15
pamar napisał/a: | Marcino, Automatyka nie jest taka sama do małych i dużych bram, podstawowe automaty przeznaczone są do bram o powierzchni pon 7m2 potem w zależności od wielkości i rodzaju bramy, automatyka jest coraz silniejsza (o przemysłowych nie wspomnę) |
A po co mocniejsza automatyka jak całą sprawę załatwiaja sprezyny?! Dala mnie to nacieganie na kasę, Tak samo jak np moja brama wjazdowa suwana chodzu jednym paluszkiem zatrówno w lecie jak i w zimie. Nie kupie nic mocncnego za duzą kase. Wg mnie producenci sie po prostu zabezpeiczaja.
Co do wymiarów to własnie suwana ma około 4.20 światla i jest terochę mało zeby jeden zaparkowany a drugim wyjezdzać. Krzyżak dobrze mowi, 4.80m i jest komfort.
Pozdrawiam
Krzyzak - 23-03-2011, 11:22
Marcino - pamiętasz jak rozmawialiśmy - wydaje mi się, że producent w instrukcji podaje, żeby mechanizm pracował bez sprężyn i stąd tak duże wartości momentu potrzebne do manipulacji bramą
Marcino - 07-11-2011, 21:43
Krzyzak napisał/a: | Marcino - pamiętasz jak rozmawialiśmy - wydaje mi się, że producent w instrukcji podaje, żeby mechanizm pracował bez sprężyn i stąd tak duże wartości momentu potrzebne do manipulacji bramą |
Rozmawiałem z kolaga ma dwie małe wiśniowskiego i zadnych sprezyn mu nie wyciagali, dołozył napedyi wszytko zostało po staremu.
Mam zamiar coś kupić do swojej 4.8m na 2.2, co polacacie? Myślałem o FAAC D-600
Co macie u siebie?
[ Dodano: 29-11-2011, 07:49 ]
Wczoraj załozyłem własnie napęs FAAC D700, działa az miło patrzeć, i bardzo szybko zamyka bramę.
[ Dodano: 19-04-2012, 09:10 ]
Jakie płytki plecacie do garazu na podłogę. Chciałbym jakiś tani gress, czy zwrać uwagę na parametry? Czy ważna jest jego grubość? Ma być funkcjionalne wiec pewnie coś gładkiego ttrzeba szukać.
|
|
|