To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Coltoclipse C59A `91 by Xsystoff

Xsystoff - 24-11-2011, 21:55

Male podsumowanko:

Silnik:
4g63 czyli 2.0 16v DOHC 6 bolt z Eclipsa `92. Seria z wywalonymi walkami balansujacymi, cos tam niby dlubniete w glowicy, oolnie po gownianym remoncie, slabe panewki ale dobra gora. Ma moc. Dolot seria, wydech został stary czyli pelen przelot 2" na jednym srodkowym tlumiczku. Odgłosy są boskie, rajdowy ryk, strzał z wydechu po puszczeniu gazu :D Poduchy silnika zalane silikonem do szyb, rekator siedzi jak skala :)

Uklad chlodzenia & paliwowy:
Chlodnica cieczy z Eclipsa, chlodnica oleju z Eclipsa, wenylator z Eclipsa. Jedym slowem swap calego ukladu z Eclipsa. Bak paliwa + pompa z C52A (co ciekawe pompa identyko jak z Eclipsa ale pasuje do baku), filtr paliwa Eclipse.

Przeniesienie napędu:
Skrzynia z Eclipsa, skrócona o 10% oponami, zamiast balonow 195/65 R15 oryginalnych z Eclipsa jest 195/50 R15. Sprzęgło przerobione na hydrauliczne na częściach z C52A czyli 1.5 12v. Wybierak to hybryda oryginalnego z 1.3 z wybierakiem z Eclipsa. Od razu zrobiony shortshifter. Przegub lewy C53A czyli Colt 1.6 GTi, przegub prawy Space Wagon 1.8 TD `91.

Hamulce:
Zwrotnica seria z 1.3 12v, zaciski po wymianie wszystkich uszczelek i gumek (zestaw regeneracyjny) z Eclipsa + tarcza z Colta C58A czyli Colta 1.8 GTi. Tył seria z C51A 1.3 12v. Czyli przod zywcem przeniesiony z pol tony ciezszego auta, pieknie daje rade.

Układ kierowniczy:
Przełożone kompletne wspomaganie z C52A czyli 1.5 12v, bardzo twarde, przyjemne. Do tego lock 2 lock wynosi 3 obroty, a nie 4. Zdecydowanie jest szybsza reakcja i chociaz troche zmniejszony torque steering, ktory daje sie we znaki.

Zawieszenie:
Pięta achillesowa czyli przod seria po przejsciach, ale bez luzow tyl Ta Technix -40mm. Rozpórka przod + tył

Wnętrze:
Wybebeszona do cna, dwa kubly Mirco S2, pasy 3pkt Schroth, kierownica skorzana z odsadzeniem 90mm + naba, zegary z Colta GTi.

Osiągi:
V-max nieznany, Eclipse szedl katalogowe 220, podejrzewam ze Colt pojedzie podobnie. 0-100 ciezko zmierzyc ze wzgledu na pogode, na suchym powinny byc okolice 6.5s. Zacznie dzialac obrotomierz to zmierze. Tak jak dla mnie 4g63 w budzie Eclipsa jest mulem, tak w pol tony lzejszej budzie niszczy system, idzie z kazdych obrotow, w pelnym zakresie, fenomenalna gora. Ten silnik powinien byc w serii w budzie Colta :)

Swap z budy C51A jest trudny, w uja rzeczy do przerobienia, z budy C52A odpada przerobka ukladu paliwowego i sa jakies schematy elektryczne ale dalej trzeba przerabiac lapy i szukac ciezko dostepnych polosi z GTi. Swap z budy C53A i C58A jest banalny.

Hubeeert - 24-11-2011, 22:18

Zawieszenie przednie C53A/C58A jest takie jak w Colcie z silnikiem 1.8D :D Taka mała wskazówka ;)

Tak przy okazji - service manual elektryczny dostępny w dziale Downloads a zeskanowany przeze mnie zawiera schemat elektryki z C53A N/A i powinien Ci się przydać.

Pamiętaj o jednym - żeby poprawić prowadzenie potrzebujesz grubych stabilizatorów. PW do Tomba - ma do sprzedania C53A Turbo Mirage po strzale rozrządu w rozsądnej cenie.

I jeszcze coś - skrzynia z C53A jest dłuższa niż ta z C58A.

Xsystoff - 24-11-2011, 23:08

Po zmianie cywilnego auta i nazbieraniu troche budzetu wymienie amory i wahacze na nowe + grubszy stab z przodu, no i jakis semi slick. Krotszej skrzyni nie chce, ta z eclipsa jest ok, na krotszej wogole bedzie masakra z trakcja, a tak mam przynajmniej dluuga piatke na dojazdy na zawody :) Kolejnego dawny nie biore, wystarczy mi zalatwiania ze zlomowaniem jednego szrota, drugiego nie chce :D Ale staba bym wyciagnal od niego. I moze belke tyl z tarczami :D
rosomak1983 - 24-11-2011, 23:58

bardzo ładny colcik, co to za rozpórka przednia ???
Hubeeert - 25-11-2011, 00:25

Tylna belka ma gruby stabilizator...
Zielu - 25-11-2011, 03:30

rosomak1983 napisał/a:
co to za rozpórka przednia ???

Hand-made :wink:

Anonymous - 25-11-2011, 03:46

tak teraz po zdjęciach widzę to się pytam, Arczi swapował :>?
Xsystoff - 25-11-2011, 08:29

Rozporka przod i tyl to hand-made. Trzeba bylo zostawic auto na dwa dni na sciagniecie wymiarow. Jak dla mnie o wiele ladniejsze i lepiej wykonane niz te wszystkie cienkie blaszki z allegro niby firmowe.

Przod ma niestety palaka pod obudowe filtra powietrzna z 1.3 12v

Tyl jeszcze przed wywaleniem podsufitki, wykladziny i wygluszen:

Nie, Arczi nie swapowal, Darek robil mechanike i jego kuzyn elektryke.

Rafal_Szczecin - 25-11-2011, 08:37

Xsystoff napisał/a:
0-100 ciezko zmierzyc ze wzgledu na pogode, na suchym powinny byc okolice 6.5s. Zacznie dzialac obrotomierz to zmierze. Tak jak dla mnie 4g63 w budzie Eclipsa jest mulem, tak w pol tony lzejszej budzie niszczy system, idzie z kazdych obrotow, w pelnym zakresie, fenomenalna gora.

100% prawda, mimo mokrej nawierzchni, baaaardzo mocno wciska w fotel

Krzysztof, gratulacje.

Fragu - 25-11-2011, 08:38

Xsystoff, jaką masz kiernie, ile Cię kosztowała i jak z montażem ?
Xsystoff - 25-11-2011, 08:47

Kiera z allegro nowa 139zł + przesylka do wyboru zamsz lub skora. Ja wzialem skore, zamsz sie szybko niszczy od rekawiczek. W cenie klakson. Zeby zamontowac musisz miec nabe do Colta i tutaj jest problem, bo uzywanych praktycznie nie ma, a za nowe ludzie chca po 150zl z przesylka, co dla mnie jest nieporozumieniem, bo nie sa wiecej warte niz 5 dych. Ja kupilem cala uzywana kierownice z naba dla samej naby, za 7 dych komplet, kiere opylilem za 3 dychy. Od nowszych Coltow nie pasuje naba, od starszych (C12?) tez nie.

naba

kiera

Fragu - 25-11-2011, 08:51

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :mrgreen:
volve - 25-11-2011, 10:58

Xsystoff napisał/a:
dwa kubly Mirco S2, pasy 3pkt Schroth,

Kubły faktycznie Micro, a pasy jak zawsze ustawione pod Tomka F., czyli nikt inny nie da rady się zapiąc :evil:

Ale fakt, wciska nieźle, aż później ciężko wyjść z tego fotela :D

Xsystoff - 25-11-2011, 11:30

Hehehe moje Mirco to jest rozmiar S2 czyli takie "L" w kublach, jest jeszcze mniejsze S1 :P No i jest RC ktore ma na uda wyprofilownanie, tam to ja sie nie mieszcze ;) Regulacja w pasach nie ma duzego zakresu, a chyba teraz jest nawet prawie na maksa luz :)
Xsystoff - 04-01-2012, 21:42

Troche pomierzylem bestie (niestety z pasazerem :P ) , 20-90km/h na drugim biegu robi w 4.5s, 90-130km/h na trzecim biegu robi w ... 3.5s :shock: 0-100 nie mierzylem, bo ni dy rydy dobrze wystartowac o tej porze roku, ale okolice 6-6.2s z pasazerem bez problemu bedzie lapal, na semi slicku i solo po cichu licze na 5.8-5.9s. Najgorsze ze dzisiaj przewiozlem kolejna osobe na prawym i cholera, przyzwyczailem sie juz do tej mocy.... na suchym jest trakcja bez problemu na dwojce :twisted: Mialem wrzucic filmik z ujeciem na predkosciomierz, ale moja dziewczyna nakrecila obrotomierz, ktory jeszcze nie dziala :lol: :lol: :lol: Mam wiec jedynie dzwiek jak ktos chetny na odsluchanie 4g63 na 2" przelocie.

p.s
strzela w wydech po ujeciu z wysokich obrotow i straszy przechodniow.... :badgrin: :finga: