To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Smród przypalonego sprzęgła.

jaca71 - 30-12-2011, 20:13

jaceksu79 napisał/a:
PS> jesteś przekonany, że to informacja o usterce silnika, a nie kontroli trakcji?

ABS też się może odezwać :) przynajmniej mi pyskował po hamowaniu (na hamowni). Jak mu się dwa koła kręcą a dwa stoją w miejscu to pyskuje :) tylko nie pamiętam czy właśnie nie pyskował kontrolką od silnika.

jaceksu79 - 30-12-2011, 22:16

jaca71 napisał/a:
ABS też się może odezwać

jak nie naciskasz pedału hamulca to ABS się nie uaktywnia...poza tym ASC i ABS lata na jednej pompie

Najszybciej to jemu ASC wywalało błąd... ale też nie powinno... może też mieć powiązanie z czujnikiem prędkości(bo wtedy właśnie wywala CE)... warto by sprawdzić czy nie zrobić reprogramu na to...

pb - 31-12-2011, 00:11

jaceksu79 napisał/a:

No w 1.8 przypiec sprzęgło to już trzeba się postarać... :roll:

Wystarczy zakopać się w takim piachu, z którego samochód sam nie jest w stanie wyjechać.
Ewentualnie mieć tak stromy wyjazd z garażu, że koła kręcą się w miejscu.

jaceksu79 napisał/a:

PS> jesteś przekonany, że to informacja o usterce silnika, a nie kontroli trakcji?

Kontolka opisana jest w intrukcji jako "Lampka ostrzegawcza kontroli silnika". Tam wiążą ją głównie z układem kontroli spalin.

[ Dodano: 31-12-2011, 00:17 ]
jaceksu79 napisał/a:
warto by sprawdzić czy nie zrobić reprogramu na to...

Obawiam się, że żeby pokazać w serwisie ten problem to musiałbym w jakiś sposób przypalić przy nich sprzęgło, żeby pokazać ten błąd.

Chyba, że to coś innego tak śmierdzi. Tylko nie bardzo kojarzę, co to mogłoby być. Opony na pewno nie, bo w piachu się tak nie zagrzeją.

Co ciekawe miałem ten objaw kilka miesięcy temu - zgasło po jednym dniu. Potem był przegląd, który nie wykazał żadnych problemów, choć nie powiem, żebym sygnalizował to zachowanie (ale chyba serwis sprawdza czy nie ma żadnych błędów w komputerze?). I dziś drugi raz to się stało, ale zniknęło po 10 minutach jazdy.

jaca71 - 31-12-2011, 02:27

jaceksu79 napisał/a:
może też mieć powiązanie z czujnikiem prędkości

Tak mi się wydaje że to czujniki prędkości kół od ABS - bo nie mam kontroli trakcji :P
pb napisał/a:
Co ciekawe miałem ten objaw kilka miesięcy temu - zgasło po jednym dniu. Potem był przegląd, który nie wykazał żadnych problemów

Pewnikiem błędy sie kasuja po kilku uruchomieniach bez awarii. Wątpię żeby komputer trzymał dłużej błedy niz z kilkunastu uruchomień.