OFF ROAD - Road-book
jawaldek - 09-04-2010, 17:20
Gene napisał/a: | Roadbook to nie track lub route. | a możesz rozwinąć temat ??
"track" ->> ślad, trop, droga, trasa, szlak "route"->> marszruta, trasa, droga, trakt. Czyli opisując pewne punkty orientacyjne i topograficzne na podstawie zapisu powstanie road-book ?????
Szyszkowa - 09-04-2010, 20:09
Eugeniuszowi chodziło zapewne o to, że sam zapis trasy roadbookiem wprost nie jest. Co więcej ciężko będzie osobie, która trasy nie przejechała przerobić ślad na ikonki.
Czym innym będzie więc jazda po śladzie, a czym innym pisanie roadbooka.
Gene - 13-04-2010, 11:49
Cytat: | A możesz rozwinąć temat? |
Waldku, roadbook to prosty, najczesciej odreczny szkic, który zawiera jedynie schematy skrzyżowań lub miejsc istotnych dla poruszajacych sie wedlug jego wskazan osob z zaznaczonym kierunkiem, w którym należy się przemieszczać. Od inwencji tworcy, lub poziomu trudnosci zalezy czy beda na szkicu podane inne, dodatkowe informacje jak odległości między punktami (kratkami) czy koordynaty tych punktów.
Track (slad) czy Route (trasa) nie jest roadbookiem a elektronicznym zapisem przebytej lub planowanej drogi.
jawaldek - 13-04-2010, 12:42
Gene napisał/a: | Track (slad) czy Route (trasa) nie jest roadbookiem a elektronicznym zapisem przebytej lub planowanej drogi | OK ale chyba przyznasz rację że na podstawie takiego elektronicznego zapisu śladu można napisać Gene napisał/a: | najczesciej odreczny szkic | z pewnymi punktami typu Gene napisał/a: | beda na szkicu podane inne, dodatkowe informacje jak odległości między punktami (kratkami) czy koordynaty tych punktów | no właśnie te koordynaty to chyba nie tylko odległości "od kratki do kratki" ale i też położenie GPS. Te małe urządzenie pokazuje na bieżąco położenie względem GPS więc objeżdżając trasę ułatwia sprawę a że nieopatrznie napisałem a raczej nie dopisałem że można na podstawie zapisu stworzyć road-book to już niedomówienie (niedopisanie) moje ->> nie każdy ma możliwość zapisania trasy w swoim GPS-ie
diWhizZ - 13-04-2010, 12:49
jawaldek napisał/a: | no właśnie te koordynaty to chyba nie tylko odległości "od kratki do kratki" ale i też położenie GPS. Te małe urządzenie pokazuje na bieżąco położenie względem GPS więc objeżdżając trasę ułatwia sprawę a że nieopatrznie napisałem a raczej nie dopisałem że można na podstawie zapisu stworzyć road-book to już niedomówienie (niedopisanie) moje ->> nie każdy ma możliwość zapisania trasy w swoim GPS-ie |
Waldku, sama pozycja GPS i odległości miedzy punktami wyznaczonymi koordynatami szerokości i długości nie będą równoważne faktycznie pokonanym odcinkom ... najlepiej to w górach widać
Gene - 13-04-2010, 13:13
jawaldek napisał/a: | nie każdy ma możliwość zapisania trasy w swoim GPS-ie | Trasy zapisuje prawie kazdy odbiornik. Slady juz mniej a trackback to juz wyjatkowa funkcja.
jawaldek - 13-04-2010, 15:56
Z tego co napisaliście to wynika że mogę sobie to urządzenie do kosza wyrzucić bo nic nie da rady zrobić aby stworzyć swój road-book->> bo góry->> bo poślizg kół na śliskiej nawierzchni->>bo każdy ma inny wymiar opon i każdemu będzie coś innego pokazywało na wskaźniku przebiegu kilometrowego. Panowie toć to nie apteka. Niestety moja znajomość kompa nie pozwala na zamieszczenie zdjęcia zapisu takiej trasy więc....... Gene napisał/a: | Trasy zapisuje prawie kazdy odbiornik. | prawie robi dużą różnicę.
Gene - 13-04-2010, 16:28
Mysle, ze wszystkie dostepne na rynku urzadzenia "drogowe" maja funkcje routingu pozwalajaca wyznaczyc (zapisac stworzona) trase. Wyjatkiem pewnie beda proste GPS outdoorowe. Pamietaj Waldku, ze trasa (route) to nie to samo co slad (track).
jawaldek - 13-04-2010, 16:40
Cytat: | Mysle, ze wszystkie dostepne na rynku urzadzenia "drogowe" maja funkcje routingu pozwalajaca wyznaczyc (zapisac stworzona) trase | z miasta do miasta to tak ale w terenie ????
Gene - 13-04-2010, 16:59
Generalnie autorouting pozwala w zaleznosci od ustawien i mapy wyznaczac automatycznie trasy chocby po drogach gruntowych, czy siezkach. Reszta to juz Twoja inwencja i wiedza. Nie ma innej mozliwosci. Wyznaczasz viapoints i laczysz je w route'a. Mozesz to zrobic w odbiorniku lub na komputerze. Nie bedzie to roadbook ale jesli trasa okaze sie przejezdna i ciekawa mozesz ja zapisac do pliku i udostepnic posiadaczom odbiornikow pracujacych w tym samym standardzie. Wtedy koledzy posiadajacy Twojego route'a moga jezdzic w teren i nawigowac po stworzonym przez Ciebie szlaku.
|
|
|