To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.

Voltron - 22-03-2010, 10:59

Jutro zaczynam rozpinać zawieszenie, jak już rozepnę to wyślę wahacze do Olkusza i dam znać jak będą formy...
swinks_UK - 22-03-2010, 12:00

To jak już unieruchamiasz auto, weź i podeślij im na wymiar tuleji stabilizatora, łączników i innych "gumek"
adamos25 - 22-03-2010, 14:41

w najblizszym czasie tez mnie czeka takowa wymiana , i jakby byla grupka ludzi chetnych na te tuleje to bym sie pisal jeszcze kwestia ceny wspomnianego kompletu
Hugo - 22-03-2010, 19:23

swinks_UK napisał/a:
weź i podeślij im na wymiar tuleji stabilizatora, łączników i innych "gumek"
O właśnie.
Voltron - 22-03-2010, 21:36

swinks_UK napisał/a:
To jak już unieruchamiasz auto, weź i podeślij im na wymiar tuleji stabilizatora, łączników i innych "gumek"

Nie ma problemu.

anwi - 22-04-2010, 20:25

Voltron jak tam prace na zawieszką?? troszkę czasu minęło i się zaczynam zastanawiać co i jak, ogólnie jakieś postępy??
Voltron - 29-04-2010, 08:04

Prace idą do przodu ale powoli.

Wysłałem już do Olkusza formy do wszystkich elementów przedniego zawieszenia i część tylnego zostało mi do dosłania tylko tylna zwrotnica i jeden wahacz jak wszystko pójdzie jak należy dzisiaj wyślę ostatnie elementy.

Dzwoniłem do firmy z Olkusza chyba w poniedziałek i wiem że formy się już robią więc pewnie za około 2 tygodnie będzie już zrobiony komplet tulei wraz z gumami łączników stabilizatorów przód i tył.

Jak będą gotowe dam znać.

Wysłałem wreszcie wszystkie potrzebne wahacze teraz tylko trzeba trochę poczekać aż Panowie z Olkusza zrobią tuleje.

anwi - 02-05-2010, 16:53

wiesz co nie wiem na jakim jesteś etapie ale jak coś mam całą zawieszkę lezącą w piwnicy to mogę podesłać jakieś elementy i nie będziesz musiał unieruchamiać swojego,

pozdrawiam

Voltron - 08-05-2010, 08:55

Dzięki za propozycje ale samochód mam już unieruchomiony 2 miesiąc całe zawieszenie rozmontowane i elementy wysłane do Olkusza teraz tylko czekam na info kiedy będą gotowe.
Anonymous - 29-05-2010, 20:43

Wiem że mieliśmy czekać ale :)
Coś się wyklarowało, może już jeździ? :D

Voltron - 01-06-2010, 21:15

Dostałem wreszcie tuleje :)

Mam nadzieję że do poniedziałku je zamontuje. Zrobię foty a jak już będzie jeździł to podzielę się wrażeniami.

Nie miałem czym zrobić fotek więc wrzucam tylko kilka zrobionych telefonem.

Ogólnie widać jak to wygląda. Po założeniu tulei zdecydowałem się na malowanie wahaczy bo były pordzewiałe że żal na nie patrzeć więc na jednym zdjęciu tuleje są troszkę zachlapane sprajem :p

Wczoraj zacząłem składać zawieszenie do kupy ale samemu idzie to dość mozolnie, ciężko sobie wszystko przytrzymać ustawić etc... Wczoraj zacząłem składać zawieszenie o 9 rano to do 19.00 zrobiłem: lewy przód, prawy przód bez jednej śrubki i banana (śrubkę muszę dokupić bo się gwint zjechał, a banana nie mogę zamontować dopóki nie pozbędę się jednej ukręconej wcześniej śruby :( muszę skombinować diaksa bo nie posiadam a bez niego ani rusz) no i przykręciłem jeden wahacz prosty lewy tył.

Pewnie gdybym bardziej się znał na tym co robię zrobił bym to w jeden dzień :P a tak to musiałem odkręcać i przykręcać ten sam element po pięć razy żeby było dobrze :)

Następne etapy pracy ruszą w piątek jak już będę miał diaksa. W weekend muszę już to poskładać choćby nie wiem co bo już dłużej nie wytrzymam bez mojego Gala.

Mam prośbę jeszcze do was o wrzucenie tutaj fotek górnego wahacza z tyłu i z przodu tylko z jednej strony samochodu z zaznaczeniem, która to strona patrząc od strony kierowcy, ponieważ nie opisałem górnych wahaczy jak je ściągałem i chce mieć pewność że nie pomyliłem stron bo jakoś mi to dziwnie wygląda.

Dzięki i pozdrawiam.

P.s.

Gdyby ktoś pytał to Panowie z Olkusza mają już wszystkie formy do Galanta EA2A, czyli wszystkie wahacze + gumy łącznika stabilizatora przód i tył. Jak na razie wszystkie wahacze, z tulejami pasują ale jak już poskładam samochód w weekend to potwierdzę tą informację żeby nie było że ktoś zamówi a potem nie będzie pasowało. Także gdyby ktoś chciał zamawiać niech się wstrzyma do poniedziałku.

Dzięki.

marcinzam - 08-06-2010, 12:49

SUPER czekamy na wrażenia po założeniu
Owczar - 08-06-2010, 13:03

Voltron, pamiętaj o odpowiednim kącie wahacza górnego:
http://forum.mitsumaniaki...703977#wah_gora

marcinzam - 08-06-2010, 13:38

a co do ich twardości są zrobione podobnie do oem-ów czy są dużo twardsze ?
Voltron - 08-06-2010, 13:41

O kontach niby pamiętam ale dokręcając zgodnie z instrukcją z siłą 57 Nm te lizaki i tak się poruszają więc nie wiem czy to ma sens?

Chyba że trzeba je dokręcić na chama żeby się już nie ruszały?

Po montażu i tak pojadę do zaprzyjaźnionego zakładu (stacja kontroli pojazdów) i tam już ustawimy wszystkie wahacze tak żeby geometria zawieszenia się zgadzała.