To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ubezpieczenie

RalfPi - 03-05-2011, 15:06

Hej Chłopaki!
Małe pytanko do doświadczonych kierowców.. Mam 25 lat i jak rok temu kupowałem samochód, to dostałem +15% zwyżki za wiek(co za bzdura).. Teraz mija niemal rok od zakupu i powoli zaczynam interesować się tematem Ubezpieczenia..
Na co zwrócić uwagę, żeby tanio i dobrze :) ubezpieczyć Miśka?
Obecnie mam ubezpieczenie w Hestii i przy zakupie (66k) zapłaciłem około 3700 zł!
Dla mnie to strasznie dużo - bo drugie tyle wydaje na paliwo, a zarobki są jakie są:)

Pozdrawiam i dzięki za porady

Aha.. I czy jeżeli rok jeżdżę bez wypadku to dostanę jakąś zniżkę?:)

Kjuba - 03-05-2011, 17:46

tak, za każdy rok jest około 10% w zależności od firmy, za wiek w niektórych firmach dostaniesz zwyżkę nawet jak masz 28 lat, także póki co szukaj czegoś, co dość łagodnie patrzy na młodych kierowców a o to coraz trudniej niestety :P Firmy Ci nie podpowiem bo każda firma inaczej patrzy na poszczególne miejscowości. popytaj agenta albo dealera czy ma dla Ciebie jakąś dobrą ofertę
RalfPi - 04-05-2011, 10:13

Dzięki Kjuba. A można zapytać, gdzie Ty się ubezpieczyłeś? (ja też jestem ze Szczecina)
MartinMM - 04-05-2011, 12:05

Temat dla mnie jak najbardziej aktualny, zostało mi kilka dni na przedłużenie ubezpieczenia i dostałem następujące oferty:

Allianz 3400
PZU 3700
Intel Risk 3100

Udało mi się załatwić ubezpieczenie z PZU poprzez znajomego i zapłaciłem 3300 ale i tak dużo.
Dostałem taką informację:

"Nie jestem w stanie znaleźć nic tańszego dla Pana ponieważ od lipca 2010r. towarzystwa sukcesywnie podnoszą składki ubezpieczeniowe, wprowadzając też duże zwyżki dla młodych kierowców"

michaello - 04-05-2011, 13:10

Martinos napisał/a:
Allianz 3400

Mnie Allianz wyliczyl jak pisalem wczesniej podobna kwote z tym ze... uwzglednil juz 60% znizke.
Wg. zapewnien przedstawiciela ww. TU traktuje 3 letnie auto juz jako starego grata :D .

shalafi - 04-05-2011, 15:22

sprawdzcie jeszcze w UNIQA, dostałem rozne kalkulacje ale ta byla znaczaco nizsza (po 2 latach okolo 2200 za pakiet) a w innych to nawet po 3500 chcieli...
george2 - 04-05-2011, 17:31

Pełna opcja Generali 2328 zł. Warszawa,zniesienie udziału własnego,utrzymanie sumy ubezpieczenia,assistance komfort.
Kjuba - 04-05-2011, 21:37

PZU jest najlepsze - najlepsza likwidacja i all risk w ubezpieczeniu
Allianz spoko, ale bez rewelki
InterRisk słaba likwidacja i dużo narzekań
ja mam samochód na firmę i z 60% zniżką także takiego problemu nie mam, płaciłem coś koło 2500 w Generali
a póki co to niestety trzeba płacić poki się jest młodym całkiem spore składki za ubezpiczenie - wiem bo pracuje w tej branży już dłuuuugo :P

waldinio - 04-05-2011, 22:54

shalafi napisał/a:
sprawdzcie jeszcze w UNIQA, dostałem rozne kalkulacje ale ta byla znaczaco nizsza (po 2 latach okolo 2200 za pakiet) a w innych to nawet po 3500 chcieli...

w grudniu jak szukałem ubezpieczyciela to mnie osobosice szczęka opadala. w generali wyliczyli mi ubezpieczenie na 22k PLN :D roczny samochód z przebiegiem wtedy nieco ponad 20k :P tragedia...

Kjuba - 06-05-2011, 14:58

takie są ceny w Generali dla młodych i bez zniżek :)
zresztą w Warcie byś wcale dużo mniej nie miał
po prostu trzeba szukać firm które "karają" za młody wiek w mniejszym stopniu niż inne a są wypłacalne i dobrze likwidują szkody

Pawcho - 07-05-2011, 14:44

Mnie czeka ta przyjemność w czerwcu :(
Wstępnie /2 rok/ użytokwania pytałem w HDI wyliczyli mi full opcję z assistance europa na 2360zł z zastrzeżeniem, że jak przyjdę zdecydowany to może jeszcze trochę zejdą./ aha pełne zniżki/ Od lat jestem w PZU i zobaczę co mi zaproponuję mój "ukochany" agent.

Kjuba - 07-05-2011, 15:46

AC w HDI - nie polecam, ale rób co chcesz :P
MichalRej - 07-05-2011, 18:04

No to ja też się trochę wam koledzy pożalę... (może mi się chodź trochę lepiej zrobi) ... =D

Niestety mam 22 lata i również dość znacząco cierpię z powodu stereotypów, ale po kolei...
Ja ko że do 11 maja mam ważne ubezpieczenie to w czwartek postanowiłem wybrać się do ubezpieczyciela (tam gdzie od lat jeżdżę ja i moi rodzice) na małe rozpoznanie, bo słyszałem że ceny poszły w góre... Ogólnie dotychczas z ubezpieczenia byłem bardzo zadowolony, od początku Misiek był ubezpieczony w HDI w pierwszym roku od zakupu pełen pakiet tylko że z Assistance Standardowy, bo uważałem że jeśli mam Assistance dany do samochodu od Mitsu to po co jeszcze raz to samo... (cały czas nie wiem jaka jest między tym różnica... =D ) więc dopłaciłem jeszcze 23zł i wziąłem standard... Ogólnie cała składka OC AC NW wyniosła 1712 zł...
Uważałem że jest to bardzo dobra cena bo w innym punkcie ubezpieczeń HDI powiedzieli mi 2900zł, ale myślę że skoro w tym samym biurze mam też ubezpieczony drugi samochód, rodzice dodatkowo 2 inne samochody i dom to babeczka już troszkę zna całą rodzinę, i może daje najlepsze zniżki jakie tylko może bo i tak niezłą kasę czepie...
W następnym roku również ubezpieczam w tym samym miejscu i ten sam pakiet udało się jeszcze zbić do 1498 zł... więc wszystko super... =)
Ale w ten czwartek poszedłem i babeczka już na wstępie mnie ostrzegła żebym sobie usiadł,
(wiedziała też już że zgłaszałem szkodę na samochód bo jakiś dureń obtarł mi zderzak pod blokiem) a dodatkowo stawki poszły nieźle do góry a już zwłaszcza dla młodych kierowców.
Faktycznie dobrze że siedziałem bo na ten rok najniżej co mogła mi zaoferować w HDI ten sam pakiet wyniósł: takie małe zestawienie, 2009r = 1712zł 2010r = 1498zł 2011r = 4897zł Kopara to siadła mi do samej ziemi... a najniższe ubezpieczenie wyszło w PZU 4100zł
Cena w porównaniu do poprzednich lat wygląda dość słabo...

svalbard - 07-05-2011, 19:54

... a potem się dziwią, że Polacy nowych samochodów nie kupują i nie ubezpieczają.

Ja też po wstępnym rozpoznaniu. Póki co przedział ...1800 a 4500 zł. Z tym, że te najtańsze odpadają, bo bank tego nie aakceptuje.

Mam nadzieje,że leasing konsumencki rozrusza ten rynek, tzn. teraz może i są kredyty na 6-8% rocznie, ale do każdej raty należy doliczyć ok. 300 zł miesięcznie za ubezpieczenie, więc może w tym leasingu będzie taniej (miesięczna rata + ubezp).

Swoją drogą jest tu może jakiś specjalista od ubezpieczeń, który wytłumaczyłby mi co to jest "techniczny zysk" stosowany w ubezpieczalniach do pokazania jak wielkie straty mają na OC i AC?

Przeglądałem ostatnio dane (z 2009r) na temat składek i po nich nie wygląda, by ubezpieczalnie traciły na ubezp. samochodów, bo składki są od 20 do 40% wyższe niż suma wypłat za szkody :evil: Rozumiem, ze są jeszcze koszty operacyjne, ale coś mi się wydaje, że wszystkie te koszty przypisują do samochodów, a na ubezp. na życie czy domów nic...

Kjuba - 08-05-2011, 17:57

chodzi generalnie o to że na rynku OC jest wojna o klienta i ceny sa na tyle niskie w porównaniu do wypłacanych odszkodowań, ze firmy tracą na tym
http://www.knf.gov.pl/opr...ne/dane_kw.html
tu masz dane bierzesz część D i analizujesz, przhypis składki 7 mld odszkodowania ponad 5, a jeszcze koszty utrzymania firm, prowizje, rezerwy na odszkodowania to nie jest wszystko takie kolorowe jak się wydaje
BTW jak masz szkody to musisz zawsze więcej płacić więc małych szkód - do 700 zł raczej nie opłaca się robić z AC bo się podwójnie za to zapłaci

i nie możesz mieszać ubezpieczeń na życie z majątkiem bo to zupełnie 2 odrebne działy i nie przenikają się w żaden sposób

i ostatnie info leasingi to niezłe dupki, mają podpisane umowy generalne i to przez nie agenci nie mogą potem występować o dodatkowe zniżki dla swoich klientów - wiem, bo sami często jesteśmy przez leasingi zablokowani...