To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna bestia by tomek84

Tomek - 29-04-2010, 21:35

j-rules napisał/a:
no i mialem okazje dzis ujrzec Twego furacza na zywo.... MIAZGA fura.
Mam nadzieje, ze nie zakurzyl sie za bardzo po tym co nam toromistrz dzis upichcil :D

uwierz mi, że mocno się zakurzył, zwłaszcza od prawej strony, bo stamtąd zawiewało, jak to zwykle na Z3.
Do zobaczenia w niedziele i innego wyniku jak wygrana nie przyjmuje.

ps. dobrze, że go umyłem 2 dni temu, bo by był wstyd, choć już wczoraj nadawał się spowrotem do mycia. Cóż, taki urok czarnych aut.

fj_mike - 16-05-2010, 18:09

Śliczny twój misiek :mrgreen: Problemy mamy identyczne - antena, podświetlenie przycisków, przycinający się pedał gazu.
Ehh te nasze miśki - za co my je kochamy :?:
Za mordkę i fałkę pod maską :D

Życzę szerokości.

Tomek - 21-05-2010, 14:35

Ostatnio w przypływach wolnego czasu i w oczekiwaniu na uszczelki, które wstrzymują wymianę rozrządu wymieniłem sobie filtr kabinowy. Stary był już "stary", swoje odpracował i zasłużył na spoczynek.

Zabawiłem się też w elektryka amatora i zrobiłem sobie przycisk strujący wysuwaniem anteny. Poszedłem za radą od robertdg:

robertdg napisał/a:
tomek84, a ja bym zamontował pod mieszkiem dzwigni biegów, wystarczy przelacznik dotykowy, po pierwsze nie bedzie widoczny wogole, po drugie mało kto kiedy zwróci uwage po co tam siegasz :D

o tutaj:

http://forum.mitsumaniaki...=24082&start=75

i wrzuciłem sobie ten przycisk pod mieszek.
Wygląda to póki co tak:

projekt ukończony, pozostaje tylko kosmetyka.
Jako ciekawostkę dodam, że do projektu użyłem metalową płytkę, którą in-post nakleja na listy. To już drugi projekt, do którego używam w/w płytki.
Całość projektu wyszła mnie w granicach 2,70 PLN + stara kostka ISO, żeby wydobyć z niej żeński i męski wtyk, co by nie rozpruwać oryginalnej kostki od radia.

Teraz planuje pociągnąć sobie zasilanie prosto z baterii do radia i CB.
Jakkolwiek nie przeszkadza mi, to, że jak siedze na parkingu i słucham radia to musze miec kluczyc w stacyjce, ale wkurza mnie to, że jak zapalam auto to wyłącza wtedy radia na kilka sek., przez co dodatkowo chowa się antena. Wkurza mnie to.
A CB mam podpięte póki co pod zasilanie od zapalniczki, a też bym sobie to walnął prosto pod aku.

Po dość niedługim czasie oczekiwania doczekałem się uszczelek pod pokrywy. Zamówione 8 maja, do odbioru były już 13 (Moto Gabra). A straszyli mnie czasem oczekiwania 2-3 tygodnie, a w RM Filipowicz nawet 4-6 tygodni. No i w Gabrze taniej o 36 zł na sztuce.

We wtorek u p. Leszka misiek dostanie nowy rozrząd kompletny, świece, uszczelki pod pokrywami, dokładnie wyczyszczona przepustnica. Wymienione będą też oba drążki kierownicze. Miał być wymieniony tylko lewy, ale stwierdziłem, że jak zbieżność trzeba po tym ustawiać, to lepiej wymienić parę, bo zapewne drugi niedługo padnie.

fj_mike - 21-05-2010, 16:10

tomek84 napisał/a:
Po dość niedługim czasie oczekiwania doczekałem się uszczelek pod pokrywy.

Jakie uszczelki kupiłeś? Erling czy coś innego?

Tomek - 21-05-2010, 16:16

fj_mike napisał/a:
Jakie uszczelki kupiłeś? Erling czy coś innego?

Kod:
Zamówione 8 maja, do odbioru były już 13 (Moto Gabra). A straszyli mnie czasem oczekiwania 2-3 tygodnie, a w RM Filipowicz nawet 4-6 tygodni. No i w Gabrze taniej o 36 zł na sztuce.

i poprzednia strona wątku

Uszczelki oryginalne z ASO

fj_mike - 21-05-2010, 16:24

Typowe dla mnie. Nie doczytałem :P . Przy wymianie rozrządu też będę wymieniał te uszczelki i też się zdecyduję właśnie na ASO.
robertdg - 21-05-2010, 16:29

tomek84, to ile zaplaciles za sztuke uszczelki pod klawiature :?:
fj_mike - 21-05-2010, 16:31

robertdg

Cytat:
i poprzednia strona wątku

czyli 108zł :P

robertdg - 21-05-2010, 16:33

:-" chyba się wybiorę po biovital do apteki :?
anyway tomek84, do twarzy Ci z RB :mrgreen:

Tomek - 21-05-2010, 16:42

robertdg napisał/a:
tomek84, to ile zaplaciles za sztuke uszczelki pod klawiature :?:

tak jak mówi fj_mike, 108 zł za sztukę.
Nie do końca płaciłem, bo jeszcze nie zapłaciłem, bo nie odebrałem. Odbiorę w poniedziałek.

Sprawa wygląda tak, że one w RM filipowicz i w Moto Gabra kosztują po 144 / szt.

Tyle, że w Gabrze dostałem rabat za "stary model", 25% i deklarowany czas oczekiwania 2-3 tygodnie, może szybciej.

W RM 144 zł, brak wspominki o jakims rabacie, deklarowany czas oczekiwania 3-4 tygodnie. Tu mnie dodatkowo wkurzyli, bo zasugerowali mi, żebym dopłacił 10, czy 11%, to będą w 2-3 tygodnie. a jak nie dopłacę to, że może być i 6 tygodni

I tu i tu powiedzieli mi, że uszczelek nie ma nigdzie, nie ma ich w głównym magazynie Mitsu na Europe (w Belgii czy Holandii), wiec beda dopiero do tego magazynu płynąć z Japan. Były już po 5 dniach, więc mniemam, że jednak były gdzieś bliżej.

W RM filipowicz jeden pan nie potrafił wklepać VIN-u. Dzwoniłem potem drugi raz, odebrał kto inny i ja przekonany, że VIN nie wchodzi już go niechętnie podawałem po raz 2, a gość jakimś innym sposobem go jednak wpisał.

No generalnie w Gabrze dział części dużo bardziej pozytywny outcome do clienta.
Uszczelki były do odbioru gość dzwonił do mnie, nie odebrałem - wysłał smsa.

Rafal_Szczecin - 21-05-2010, 17:03

dbasz o misia :)
yaro1976 - 21-05-2010, 19:21

tomek84 napisał/a:
Wymienione będą też oba drążki kierownicze. Miał być wymieniony tylko lewy, ale stwierdziłem, że jak zbieżność trzeba po tym ustawiać, to lepiej wymienić parę, bo zapewne drugi niedługo padnie.

no to zastanów sią na szybko czy nie machnąć od razu końcówek, bo ja nie pomyślałem, końcówki wydawały się być dobre, ale po wymianie drążków i ustawieniu zbieżności (100 pln) auto zaczęło mi myszkować po drodze, a juz w koleinach to żyje własnym życiem, i jak teraz sprawdzam końcówki to faktycznie kwalifikują się do wymiany i znowu będę musiał bulić za geometrię, tak więc jeżeli masz ta 100-130 pln wolne to wymieniaj od ręki i końcówki

gratki Miśka, ładny

Tomek - 26-05-2010, 20:33

Tak jak pisałem tak się stało. Wczoraj mój podopieczny dostał nowy rozrząd i różne bajery.

Pasek rozrządu Contitech (stary jak się okazało był w b. dobrej kondycji, firmy nieznanej).
Pasek klimy i alternatora Mitshuboshi (poprzednio były takie same).
Rolki prowadzące KOYO (poprzednio były takie same).
Napinacz hydrauliczny oryginał (nie wiem co wcześniej było założone).
Pompa wody Jako-parts (nie wiem co wcześniej było założone).
Uszczelniacze NOK.
Świece Denso IK22, wcześniej były NGK PFR60 (i to była chyba największa bolączka misia).
Uszczelki pod pokrywami (orynał z ASO)
Drążki kierownicze i za poradą yaro1976, końcówki firmy '555'. Drążki 65zł./szt., końcówki 40zł./szt.
Płyn chłodniczy Dynagel.
A także filtr powietrza od Jako-parts.

yaro1976 napisał/a:
gratki Miśka, ładny

niestety ma swoje problemy jak każdy, ale pracuje nad nim.

Rafal_Szczecin napisał/a:
dbasz o misia

niestety nie mogę pozwolić sobie na takie traktowanie jakie bym chciał, ale staram się.

Wszystko jak już wspominałem robione u p. Leszka, z usług którego jestem wiecej niż zadowolony.

piterr27 - 27-05-2010, 17:19

tomek84 ładny Misiek oj ładny :D dbaj o niego kolego ...............pozdrawiam
Tomek - 30-05-2010, 22:43

zapomniałem wrzucić fotkę CB:

a tu fotka z cyklu "gdzie się schował miś":

dziś go umyłem, niestety potem popadało
jak jutro będzie ładnie to może pstrykne mu w końcu fotki