To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Civek 5dr MB2 '98

jaca71 - 04-05-2010, 21:45

Po tym jak hondzina dostała taki cios:

Stwierdziłem że do czasu aż jej ran nie opatrzę należy jej się jakieś zadośćuczynienie. Postanowiłem jak wcześniej już pisałem nabyć droga kupna dywaniki welurowe.
Zamiast takich:
i
Nabyłem takie:

W samochodzie wyglądają tak:
, ,

Dałem za nie całe 106zł z przesyłką.

Anonymous - 05-05-2010, 16:31

Lotka powinna trochę zamaskować :doubt:
jaca71 - 05-05-2010, 18:15

Mam zaprawkę, która była w komplecie z samochodem. Jak się ociepli i będę miał czas to... spróbuje powalczyć ze szramą. Na Lancerze mam podobną tylko krótszą.

Jakiś kolo szedł przez osiedle i wszystkie po kolei tak załatwił w tym oba moje grrr :axe:

mystek - 06-05-2010, 05:20

Kurde, nawet w Hucie nie ma takich gburów :)
jaca71 - 06-05-2010, 09:53

Pierwszy raz się to zdarzyło. Mam nadzieję że już się więcej nie wydarzy.
jaca71 - 21-05-2010, 13:23

Dzisiaj doniosła chwila - nastąpiła wymiana oleju. Zalałem Valvoline Synpower 5W40 (4L za 161zł wymian gratis) do tego filterek Filtrona i zobaczymy co będzie. Silnik po wymianie stał się zdecydowanie cichszy i przestał trząść się na wolnych obrotach.

Poza olejem wymieniłem jeszcze świece, które najprawdopodobniej były powodem wspomnianego trzęsienia na wolnych obrotach. Było czuć tylko trzęsawkę a obroty stabilne - na moje oko odpadły silnik krokowy i przepływomierz. Wyglądało to na wypadanie, któregoś z cylindrów. Kable wydawały się ok, a że świece pamiętały jeszcze fabrykę to jako pierwsze poszły pod nóż.

Okazało się że do wymiany też jest płyn hamulcowy - praktycznie sama woda mimo że był zmieniany dwa lub trzy lata temu. Ale to pójdzie do wymiany dopiero po "pierwszym".
Płyn chłodniczy jest ok.

Silnik suchutki i "czysty".

I to już wszystko co chciałem napisać w blogu o civku ;) .

robertdg - 21-05-2010, 13:44

jaca71 napisał/a:
Valvoline Synpower 4W40
moze 5W40 :?:
jaca71 - 21-05-2010, 14:09

robertdg napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Valvoline Synpower 4W40
moze 5W40 :?:

Może na pewno ;) Dzięki :)

jaca71 - 04-09-2010, 16:06

Kolejny update.

Udało się za drobne pieniądze wymienić stare radio Sony kaseciak na prawie nowe, mało śmigane radyjko Sony z CD (czyta mp3/WMA/AAC), z USB i AUX.
SONY CDX-GT39U - się toto nazywa.
Słuchając starego radia myślałem że już podlejszych głośników w samochodzie nie może być. Po podłączeniu nowego (najchętniej nogi bym wyrwał z :butthead: temu co montował pierwsze) okazało się że nie jest tak źle. Teraz po cichu trzeba poszukać lepszych głośniczków na przód, dołożyć na tył i powinno być super - znaczy nie powinno być problemów z zagłuszeniem odgłosów dochodzących z podwozia :P

jaca71 - 10-09-2010, 19:07

Nie miał chłop problemu to sobie kaseciaka na CD z mp3 zamienił. Jako że wożę dzieciaki do szkoły i przez najbliższe 3 może 4 miesiące będzie trwało to ponad godzinę to wpadłem na diabelski pomysł że nagram im całe CD piosenek dla dzieci i będę miał spokój po drodze. prawie 100% sukces. Dzieciaki szczęśliwe, muzyki mam na przynajmniej dwa może trzy tygodnie zanim im się znudzi ale jest problem. Civic ma tylko głośniki z przodu. Dlatego żeby one słyszały muzykę z tyłu u mnie musi być baaaardzo głośno. Ile można słuchać na maksa "Czarne jagódki", "Jadą jadą misie" itp? Dlatego zaglądnąłem do tyłu i tam są gotowe kabelki do głośników (w radiu podpiąłem cały komplet). I teraz pytanie:

Może ktoś polecić budżetowe* głośniki na tył w rozmiarze 6x9 cali? Żeby tylko grały, coby dało się wysłać muzę tylko na tył :) Nie muszę osiągać efektu sali koncertowej bo nie o to chodzi. Raz że nie chcę w ten samochód inwestować nie wiedzieć jakiej kasy, dwa że jest on na tyle głośny że nie ma co walczyć jakieś Hi Endowe odczucia ;)

* - budżetowe znaczy do 100zł komplet.

londolut - 10-09-2010, 19:28

jaca71 napisał/a:
do 100zł komplet
http://allegro.pl/glosnik...1220097065.html
http://allegro.pl/glosnik...1216423244.html
http://allegro.pl/glosnik...1219365060.html
http://allegro.pl/kenwood...1215871080.html
http://allegro.pl/mac-aud...1224625947.html

I nie interesuj się sprzętem Peying, Boshmann itd :wink:

jaca71 - 10-09-2010, 19:39

londolut, A które polecasz? Czy po prostu przy moich wymaganiach wybrać te, które się najlepiej kojarzą? A dla ułatwienia powiem że mam pierwszy stopień umuzykalnienia - słyszę jak grają.

Te http://allegro.pl/glosnik...1220097065.html
Mają tę zaletę że będę miał (jak się pospieszę) dodatkowo twetery do Lancera :P

londolut - 10-09-2010, 20:11

Wybierał bym między:
1. Magnat
2. Kenwood
3. JBL

W tej kolejności. Reszta zależy od tego, gdzie jest to montowane (nie wiem jak mają Cify), ile będzie miejsca itp. Na bank jest tam 6x9?

jaca71 - 10-09-2010, 22:02

londolut napisał/a:
Reszta zależy od tego, gdzie jest to montowane (nie wiem jak mają Cify), ile będzie miejsca itp. Na bank jest tam 6x9?

Z tyłu za tylną kanapą na boczkach trzymających podnoszoną półkę. Jutro jak będę pucował to może zrobię zdjęcia :) Raczej na pewno 6x9"

jaca71 - 07-11-2010, 01:03

Mały update :)
Jak co 10k km nadszedł czas wymiany oleju. I jak ostatnio civic dostał Valvoline SynPower 5W-40 :) Przed zima dostał też nowy płyn hamulcowy DOT-4, a co, za 3 lata znowu się zmieni.
Jako że był na podnośniku to nie obyło się bez oględzin podwozia.
Pod samochodem brak oznak rdzy, niestety na jednym tylnym nadkolu pojawiły się dwa może trzy purchle rdzy rozmiaru od 1 do 2mm. Trzeba będzie się temu dokładniej przyjrzeć i zareagować.
Dodatkowo tylne silentblocki mają oznaki starzenia - popękana guma. Na razie nic nie słychać ale to następny problem, nad którym trzeba pomysleć.

Z upgradu tuningowego to zakupiłem TAKIE CUDA - jako odreagowanie na lanie klapą w tył głowy. Model plug and play od skody, tylko trochę za mocny i zamiast dostawać w tył głowy opadającą klapa dostaje się po zębach podnoszącą :) Czekają na chwilę wolnego i na odpowiedni kij od szczotki żeby na czas wymiany podeprzeć klapę.

A i jeszcze jedno - dwa dni temu a raczej trzy noce temu przygoda z psem terminatorem. Kundel mniej więcej 35 może 40cm władował się pod koła. Awaryjne hamowanie nic nie dało, usłyszałem tylko łomot, zobaczyłem przelatującą nad maską tablicę rejestracyjną i rozpadającą się ramkę Mitsumaniaków :( Pies przeturlał się kilkakrotnie, po czym wstał otrzepał się i pobiegł dalej - po prostu jak terminator.
Oględziny: Ramka rozpadła się w drobny mak, tablica zwinięta w trąbkę, dolna część zderzaka (coś ala dolny spojler pod kratką wlotu powietrza na chłodnicę) wgnieciona na jakieś 15cm - ten pies to prawdziwy terminator.
Honda okazała się jeszcze lepsza od pasa terminatora - gdy się ociepliło w ciągu dnia zderzak uległ samo-naprawie/regeneracji :) nawet śladu nie ma po wgnieceniu, zero odprysków lakieru itp.