To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - płukanka silnika - czy zalecacie?

krzychu - 16-12-2010, 22:11

Arturro-86 napisał/a:
na forum BMW czytałem, że ludziom od nagłego szoku termicznego (przez wlanie zimnego oleju do gorącego silnika) pękały głowice :mrgreen:

Bo BMW jest delikatne jak kacuska....

Najwyżej wlewaj pomału.

kpawel - 20-12-2010, 21:20

Na pewno nie zaszkodzi odczekać z 15 min przed wlaniem świeżego oleju.
Radeon - 21-12-2010, 18:27

To i ja dodam 3 grosze.Plukanka fajna sprawa.Stosuje Szelowski Flush engin co 2 zmiany oleum.Polecam to.Schodzi wiecej brudu wraz z starym olejem.Lac powoli i tylko po sciance :mrgreen:
firtiris - 20-12-2011, 16:58

Ja właśnie przeszedłem z Valvoline 10W40 na 5W40 - czyli teoretycznie z półsyntetyku na pełny syntetyk - przebieg 182000 z czego ponad 50000 na półsyntetyku i na dodatek te 50000 na LPG :)
Zrobiłem płukankę silnika i wlałem Valvoiline 5W40 + dodatek do oleju BG MOA.
Zdziwiłem się jak bardzo silnik się wyciszył :)

Taką operacje zaproponował mi człowiek, który przeprowadza analizy chemiczne a krótko mówiąc testuje oleje :)
Ogólnie mój obecny Valvoline MAXLIFE 5W40 to też nie jest pełny syntetyk ale uparłem się przy nim zostać (kupiłem wcześniej) i doradził mi właśnie do niego BG MOA (ma zrobic z tego oleju prawie syntetyk :D - na YT jest kilka filmików jak działa itd...)
Ogólnie bałem się przy tym przebiegu przeprowadzac taki zabieg (niektórzy mówią, że wypłucze cały nagar i się "rozszczelni" (wg osoby która mi to poleciła wypłukanie nagaru powoduje prawidłową pracę silnika - w tym np odpuszczenie pierścieni itd...)