Outlander II Ogólne - Outlander wygrywa z Tiguanem w Motorze
ZbigniewD - 21-04-2010, 10:50
Fragu napisał/a: | Tiguan Tiguan...ale jak to kurna mol wygląda
Nuuuda panie, nuda - jak wszystkie VW | w Outku jest wesoło bo graja plastiki na nerwach i to idealne wykonanie
smutne jest te że w polsce ludzi nie stać na porządnego suva i lapia sie na tą chińską technologie ,podobnie jak ja sie złapłem ,natomiast jeżeli chodzi o Austrię to tam ten wynalazek kosztuje blisko 40 tys euro i nie jest najlepiej sie sprzedającym suvem jak łatwo sie domyśleć
jaca71 - 21-04-2010, 11:04
Ja się załapałem na... mniejszego brata Outlandera - Lancera - ze względu na stosunek cena do oferty i cena do jakości. Nie żałuję nawet przez chwilę, ale nie mam problemów z:
- plastikami bo je widziałem przed zakupem.
- silnikiem i jak jeździ bo dostałem samochód z połowa baku na praktycznie nieograniczony czas do testów.
- serwisem bo nie ma gwarancji
Nie zamienił bym go na żaden samochód za te same pieniądze z prostego powodu, bo nie ma nic porównywalnego. Albo gorsze wyposażenie, albo słabszy silnik, albo mniejszy, albo brak dostępnych modeli w tej cenie. Ale byłem świadomy tego co biorę i za co płacę.
Dlatego dziwię się ludziom wydającym grubo ponad 100k zł że nie sprawdzili co kupują i narzekają.
sylb - 21-04-2010, 11:17
Kolego jaca7, nie da się sprawdzić wszystkiego. I niemów mi że jesteś zadowolony z działania np. wentylacji/klimatyzacji.
jurekschroda - 21-04-2010, 11:26
Wszystkiego nie.
ZbigniewD,
po to jest możliwość jazd testowych, po to jest np. takie forum, żeby podejmowac świadome decyzje. Jesli Outek nie jest dla ciebie porządnym suvem, to powiedz mi, co masz lepszego w tej cenie i tych rozmiarów ? Jeśli jesteś taki wymagający to kup sobie Porsche Cayenne i nie marudź - widziały gały co brały - a jak nie widziały, to pretensje miej do siebie, że kupiłeś auto, ktore nie spełnia twoich oczekiwań.
Tak się składa, że w Polsce ten samochód spełnia oczekiwania zdecydowanej większości użytkowników.
"nie jest najlepiej sie sprzedającym suvem jak łatwo sie domyśleć "
Outek nie sprzedaje się najlepiej w austrii ? ( celowo małą literą, skoro ty też się nie wysilasz) Całe szczęście, im mniej bufonów w Mitsubishi, tym lepiej.
Mam dla ciebie swietny pomysł - sprzedaj swoje auto, opuść to forum i wszyscy będą zadowoleni. Założę się, że gdyby do jakiegoś auta VW doczepić znaczek Mitsubishi, to i tak stwierdziłbyś, że to jedno wielkie g.
Nie pozdrawiam.
Anonymous - 21-04-2010, 11:54
jurekschroda napisał/a: | Outek nie sprzedaje się najlepiej w austrii ? ( celowo małą literą, skoro ty też się nie wysilasz) Całe szczęście, im mniej bufonów w Mitsubishi, tym lepiej. |
kolega ZbigniewD, ma takie auto i moze wypowiadac o nim opinie jakie chce, jesli to Tobie nie odpowiada nie czytaj tego, a tym bardziej nie komentuj obrazajac go.
Fragu - 21-04-2010, 11:59
sylb, nie ma samochodów idealnych. Kupisz Astona, pojeździsz, rok, dwa...i też zacznie Ci COŚ przeszkadzać, wkurzać.
Z samochodem jak w miłości, nie kocha się "za" tylko "pomimo że"
....a ideały to tylko w tv.
Wszystkim niezadowolonym proponuję sprzedać mi outka w baaardzo atrakcyjnej cenie
jurekschroda - 21-04-2010, 12:17
kolego arturro, nie uważam, żebym kogokolwiek obraził. Nigdy na tym forum. Nie przesadzaj, ok?
Cytat: | kolega ZbigniewD, ma takie auto i moze wypowiadac o nim opinie jakie chce |
a ja w żadnym dowodzie rejestr. żadnego Outka nie jestem wpisany jako właściciel, ale tak się składa, że mogę o nim się wypowiadać, i to pełną gębą
Nie należę do osób, które biorą słowa z sufitu, wierz mi.
Lubię dyskutować, ale jeśli to ma sens - nie lubię natomiast, jeśli kogoś jedynym wkładem do dyskusji jest wylewanie żółci " dla zasady", ok ?
Anonymous - 21-04-2010, 12:28
jurekschroda napisał/a: | Lubię dyskutować, ale jeśli to ma sens - nie lubię natomiast, jeśli kogoś jedynym wkładem do dyskusji jest wylewanie żółci " |
szkoda ze nie czytasz tego co sam napisales na forum, bo to jest dokladnie to co wyzej,
jurekschroda napisał/a: | nie uważam, żebym kogokolwiek obraził. |
piszac o kims bufon mozesz kogos obrazic, ja bym sobie nie zyczyl.
btw. sprawdz znaczenie tego slowa bo ja nie zauwazylem aby ZbigniewD przechwalal sie lub byl w jakikolwiek sposob zarozumialy.
lexus - 21-04-2010, 12:28
koledzy nie ma co się na siebie obrażać i obrażać nawzajem, forum służy do wymiany opinii,wiedzy i wzajemnej pomocy na temat danej marki co jest przydatne tym którzy chcą kupić takie auto tak jak to było w moim przypadku.Wierzcie czy nie ale po takich postach dwa razy podchodziłem do kupna outkaII bo wydawało mi sie że to auto to totalna klapa ,ale kiedy popatrzyłem na konkurencję poczytałem inne fora to wróciłem z powrotem do zakupu outka .w tej cenie mamy PRAWDZIWY napęd 4x4 ,7 miejsc,lub ogromny bagażnik,niezłe sprawdzone silniki,bogate wyposażenie ,bezpieczne nadwozie ,no i naprawdę super wygląd zewnętrzny .Napewno są i wady, ale które samochody teraz są bezawaryjne ,każdy zakup samochodu jest pośrednią tych wszystkich cech o których piszę więc to co dla jednego jest dobre to dla innego złe,nie ma o co kopi kruszyć nie mogę zrozumieć Zbygniew D jak porównuje outka do dacii.Umiar mocium panie nade wszystko umiar
jurekschroda - 21-04-2010, 12:36
Cytat: | szkoda ze nie czytasz tego co sam napisales na forum, bo to jest dokladnie to co wyzej |
jeśli posty Zbigniewa nie są wylewaniem żółci np. na cłą japońską motoryzację z Mitsubishi włącznie, to ja jestem chińskim murzynem.
Cytat: | piszac o kims bufon mozesz kogos obrazic, ja bym sobie nie zyczyl. |
Ja też nie. Będąc w Austrii i mając styczność z takimi ludźmi, jakicgh tam spotkałem nie sposób inaczej napisać. I nie miałem tu na myśli akurat ZbigniewaD - nie znam go, więc nie mogę o nim pisać. Mogę tylko odnosić się do treści jego postów, co też czynię.
"nie mogę zrozumieć Zbygniew D jak porównuje outka do dacii"
Ja też i dlatego mnie krew zalewa i emocje biorą górę.
Cytat: | koledzy nie ma co się na siebie obrażać i obrażać nawzajem, forum służy do wymiany opinii,wiedzy i wzajemnej pomocy na temat danej marki co jest przydatne tym którzy chcą kupić takie auto tak jak to było w moim przypadku |
I dlatego przepraszam, jeśli mimo wszystko ktokolwiek poczuł się obrażony, kogoś dotknąłem etc. etc.
Pora skończyć OT.[/quote]
rezon - 21-04-2010, 13:46
Fragu napisał/a: | gdy ktoś narzeka na plastiki w Outku, będąc w posiadaniu np. auta z Bawarii. | Ja też narzekam na plastiki Outka będąc posiadaczem auta z Mladej Bolesław
Fragu - 21-04-2010, 14:21
rezon, ale powiedz mi coś. Obudziłeś się pewnego dnia, wchodzisz do garażu, a tu outlander...i tak już został? Przecież chyba widziałeś wcześniej to auto, oglądałeś..może nawet jeździłeś
Producenci aut z Japonii stosują zupełnie inną szkołę w składaniu wnętrza auta, stosują inne materiały, to jasne. Jednym to odpowiada innym nie. Ale nie można narzucać zdania, że miękkie = lepsze.
Polecam zakupić dżaga z dechą w skórze
ps. Chyba zdajesz sobie sprawę ile teraz Skoda ma wspólnego z Czechami
rezon - 21-04-2010, 14:40
Fragu napisał/a: | Przecież chyba widziałeś wcześniej to auto, oglądałeś..może nawet jeździłeś | to chyba nie oznacza, że mam być ślepym wielbicielem wszystkiego co w tym samochodzie jest. Kupiłem go z jego zaletami i wadami. Jestem generalnie z niego zadowolony, ale widzę też obszary do udoskonalenia. Mam za sobą kilkanaście aut i ok. miliona km za kółkiem - miałem czas na naukę. Fragu napisał/a: | Producenci aut z Japonii stosują zupełnie inną szkołę w składaniu wnętrza auta, stosują inne materiały, to jasne. Jednym to odpowiada innym nie. Ale nie można narzucać zdania, że miękkie = lepsze. | akurat miękkie tworzywa stosowane są w samochodach raczej wyższej klasy w przeciwieństwie do dość tandetnych i twardych plastików Outka. Jak komuś bardziej się podoba plastik z Outka - jego wola, gusta nie podlegają dyskusji. Nikomu niczego nie narzucam - piszę o swojej opinii. Z innych ciekawostek Outka nie spotykanych przeze mnie w żadnym innym samochodzie to styropian pod nogami jako wygłuszenie podłogi. Rozumiem, że to jest ta japońska szkoła produkcji samochodów Podobnie jak skrzypiące czasami na nierównościach zawieszenie - niestety nie zawsze, więc trudno to reklamować. Fragu napisał/a: | Polecam zakupić dżaga z dechą w skórze | rozważałem i taką opcję. Na razie nie jestem do skóry przekonany - różne są opinie posiadaczy.
[ Dodano: 21-04-2010, 14:42 ]
Fragu napisał/a: | Chyba zdajesz sobie sprawę ile teraz Skoda ma wspólnego z Czechami | zdaję sobie i zazdroszczę Czechom mądrości przy wyborze inwestora - patrz FSO Żerań.
[ Dodano: 21-04-2010, 14:46 ]
Fragu napisał/a: | Wszystkim niezadowolonym proponuję sprzedać mi outka w baaardzo atrakcyjnej cenie | jak zakończy się postępowanie prokuratorskie z nim związane i ew. proces cywilny to bardzo chętnie sprzedam go w atrakcyjnej dla mnie cenie.
jurekschroda - 21-04-2010, 15:02
Cytat: | akurat miękkie tworzywa stosowane są w samochodach raczej wyższej klasy w przeciwieństwie do dość tandetnych i twardych plastików Outka. |
Zdarzają się i gorsze. Jednak w swojej opinii nie jesteś odosobniony, a do producenta czasem docieraja opinie klientów, i dlatego w Outkach z 2010 już masz częściowo miękkie wykończenia.
Co do japońskiej szkoły wykończenia- fakt. Albo na to się przymruża oko, albo nie.
Zdecydowanie jednak wolę japońską szkołę, bo wytwory tej szkoły jeżdżą jednak znacznie dłużej i mniej sprawiają problemów niż większość konkurencji, zwłaszcza francuskiej.
Co komu po miękkich plastikach, skoro auto sprawia problemy ?
Zaraz ktoś się odezwie, że ma francuza, środeczek cacy i zero problemów. Ok, wierzę. Jakoś jednak nie pamiętam, aby takie auta były gdzieś na szczytach rankingów bezawaryjności. Tam jest raczej japońskie towarzystwo + jakieś porszaki.
Raczej = na ogół, proszę nie łapac mnie za slowa.
Wracając do tematu - chodzi o testy w pismach motoryzacyjnych, dla przypomnienia
Zawsze zwracam uwagę na jedną rzecz - suma punktów do zdobycia to np. 400, a o miejscach na podium i szumny tytuł "zwycięzcy" często decyduje na 4 lub 14 punktów , czyli jakiś naprawdę mały procent, śmiesznie mały.
Nie jestem przeciwnikiem testów jako takich, ale wolałbym, gdybu były pozbawione ocen końcowych, czyli tzw wyroku " najlepsze jest auto nr 1, później auto nr 3 itp." Wybór powinien nalezeć do czytających, a zadaniem testujacych powinno być wskazanie samych cech pojazdów, ich właściwości.
Dla większości użytkowników decydujące są 3-4 aspekty.
Dla jednych silnik, dla drugich pojemność bagażnika, dla trzecich coś tam jeszcze.
W teście natomiast sumuje się to razem do kupy i wychodzi jakiś bigos. Tak, jak gdyby każdy człowiek był taki sam i miał takie same potrzeby
jaca71 - 21-04-2010, 15:52
sylb napisał/a: | Kolego jaca7, nie da się sprawdzić wszystkiego. |
Nie da się ale to co mogłem sprawdziłem. Porównałem wyliczyłem na co mnie stać i kupiłem to co uważałem za najlepsze.
sylb napisał/a: | I niemów mi że jesteś zadowolony z działania np. wentylacji/klimatyzacji. |
A co do klimy to mam manualną ale swoje problemy opisałem tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=41756
Ale okazało się że działa dokładnie tak jak w Camry
|
|
|