Outlander II GEN Techniczne - System multimedialny MMIS
Gregz - 12-05-2010, 15:11
Nie mam pojęcia czy jest tam wzmacniacz Raczej ciężko to samemu sprawdzić, bo nie będę tej anteny rozbierał :/
Ciekawi mnie czy ktoś inny z tym samym systemem MMIS ma ten sam problem co ja czy tylko tak jest w moim przypadku?
breweryhills - 13-05-2010, 16:40
mitsu00 napisał/a: | Może AM z 2006r zadziała z dźwiękiem Totalna żenada za prawie 9 tys. peelenów. |
Aaa, jednak nie Odpuściłem sobie AM na jakiś czas, za to zabrałem się za iGo - no i udało się iGo w wersji 8.3.4 117940 działa rewelacyjnie, żadnych problemów, żadnych przycięć - wykrywa GPS oraz wykrywa odbiornik TMC wraz z sygnałem na RMF FM. Chodzi naprawdę szybko, co jest zasługą dwurdzeniowego procesora SiRF Atlas III (jeden rdzeń to procesor DSP, drugi rdzeń to procesor ARM926EJ-S z zegarem 396MHz). Problem z dźwiękiem wynika z faktu, że w urządzeniu stosowany jest specjalny procesor dźwięku, który zapewnia m.in. miksowanie audio z wielu źródeł na raz. Dlatego trzeba w pliku sys.txt wskazać w jaki sposób iGo ma obsługiwać dźwięk - oto co musi znaleźć się w sys.txt aby na MMIS było słychać dźwięk iGo:
Kod: |
[interface]
width=480
height=234
resolution_dir="480_234"
[modules]
IEXTERNAL_BACKGROUND_PLAYBACK_MANAGER="KRS_EXT_BG_PB_MGR"
[interface]
external_mp3_player_window_name="Main"
[keybind]
175="VOLUMEUP"
174="VOLUMEDOWN"
C1="TOGGLEMUTE"
[sound]
set_volume_force_on_mute=1
sound_krs_standard_volume_setting=0
sound_max_level = 10
sound_level_0=0x00000000
sound_level_1=0xC000C000
sound_level_2=0xC71CC71C
sound_level_3=0xCE38CE38
sound_level_4=0xD554D554
sound_level_5=0xDC70DC70
sound_level_6=0xE38CE38C
sound_level_7=0xEAA8EAA8
sound_level_8=0xF1C4F1C4
sound_level_9=0xF8E0F8E0
sound_level_10=0xFFFFFFFF
|
Poza tym ustawiając konfigurację należy pamiętać że GPS jest na porcie 1 i pracuje z prędkością 9600 a TMC jest na porcie 4 i pracuje z prędkością 38400 w standardzie GNS.
Gregz - 13-05-2010, 18:06
breweryhills napisał/a: |
Mam dokładnie to samo, zgłosiłem zresztą w salonie - jutro zadzwonię i się dowiem, bo kierownik serwisu miał się dowiedzieć w Warszawie o co chodzi. |
Powiedzieli Ci coś w serwisie na temat TV? Ja wybieram się do nich w przyszłym tygodniu i zobaczę co mi powiedzą.
Anonymous - 13-05-2010, 22:24
breweryhills napisał/a: | oto co musi znaleźć się w sys.txt |
MMIS ma rozdzielczość 480x234 ?
13zbyszek13 - 15-05-2010, 08:04
Gregz napisał/a: | Nie świecą się żadne diody. Na tym pudełeczku jest tylko taka naklejka Mister Anenna
Rozumiem, że dioda jest u Ciebie zamontowana wewnątrz tego pudełeczka i światło z niej przebija się przez ten plastik? Czy widać diodę "gołym okiem" wlutowaną w obudowę? |
kolego dioda jest zamontowana w rogu tunera jak ma zasilanie od chińczyka to się świeci na czerwono.Zasilanie ma w momencie naciśnięcia ikonki na ekranie TV.
breweryhills - 15-05-2010, 17:36
Pe.te napisał/a: | MMIS ma rozdzielczość 480x234 ? |
Tak.
mitsu00 - 15-05-2010, 17:51
breweryhills napisał/a: | Tak. |
Bo bidny ten ekranik z taką rozdzielczością.... Chińczyk ma 800x480.
breweryhills - 15-05-2010, 21:59
mitsu00 napisał/a: | breweryhills napisał/a: | Tak. |
Bo bidny ten ekranik z taką rozdzielczością.... Chińczyk ma 800x480. |
No i co z tego ? Teraz odpowiedz mi jak taktowany jest procesor Twojego Chińczyka, bo to że posiada grafikę GDI w trybie bufora ramki jest dla mnie oczywiste. Oznacza to że Twój Chińczyk będzie musiał się zdrowo napocić by obsłużyć rozdzielczość 800x480, która w warunkach samochodowego systemu multimedialnego nie daje kierowcy praktycznie nic ponad to, co da 480x234. Natomiast 480x234 daje procesorowi sporo czasu na obsługę innych zadań programowych bez przycinania się. To oznacza stabilność, która jest ważniejsza niż rozdzielczość ekranu na który spoglądasz raczej rzadko (ja na przykład patrzę głównie przed siebie).
Nawigacja w samochodzie to nie plazma full HD w domowym kinie. Co mi po wysokiej rozdzielczości ekranu w sytuacji, w której procesor zajęty rysowaniem nie będzie miał czasu na odpowiednio sprawne przeliczanie trasy i manewrów, informując mnie o konieczności manewru już po tym, jak źle go wykonam ? Nie raz będąc w obcym mieście kręciłem się w kółko jak zagubiony bo nawigacja nie potrafiła odpowiednio szybko przeliczyć trasy uwzględniając moje manewry na skrzyżowaniach i rondach. Jeśli chodzi o MMIS to trzeba przyznać, że obliczeniowo daje sobie radę naprawdę imponująco (lepiej niż mój Asus P750 na StrongARM'ie z zegarem ponad 500MHz), oferując przy okazji idealną wręcz płynność animacji. Być może MMIS ma kiepski interfejs użytkownika, ale sprzętowo jest nieźle opracowany.
Stawiajmy urządzeniom wymagania odpowiednie do ich zastosowań a nie do naszych "widzimisię". Owszem, Poloneza można wyposażyć w kapcie szerokości 245 tylko co to da, skoro taki "poldek" pojedzie gorzej niż fabryczna konstrukcja ?
Zauważ że Twój Chińczyk nie ma odbiornika TMC. Brak tunera TMC w czymś, co pretenduje do miana systemu nawigacyjnego to dość poważna wada.
mitsu00 - 15-05-2010, 22:13
Cytat: | No i co z tego ? Teraz odpowiedz mi jak taktowany jest procesor Twojego Chińczyka, bo to że posiada grafikę GDI w trybie bufora ramki jest dla mnie oczywiste. Oznacza to że Twój Chińczyk będzie musiał się zdrowo napocić by obsłużyć rozdzielczość 800x480, która w warunkach samochodowego systemu multimedialnego nie daje kierowcy praktycznie nic ponad to, co da 480x234. Natomiast 480x234 daje procesorowi sporo czasu na obsługę innych zadań programowych bez przycinania się. To oznacza stabilność, która jest ważniejsza niż rozdzielczość ekranu na który spoglądasz raczej rzadko (ja na przykład patrzę głównie przed siebie).
Nawigacja w samochodzie to nie plazma full HD w domowym kinie. Co mi po wysokiej rozdzielczości ekranu w sytuacji, w której procesor zajęty rysowaniem nie będzie miał czasu na odpowiednio sprawne przeliczanie trasy i manewrów, informując mnie o konieczności manewru już po tym, jak źle go wykonam ? Nie raz będąc w obcym mieście kręciłem się w kółko jak zagubiony bo nawigacja nie potrafiła odpowiednio szybko przeliczyć trasy uwzględniając moje manewry na skrzyżowaniach i rondach. Jeśli chodzi o MMIS to trzeba przyznać, że obliczeniowo daje sobie radę naprawdę imponująco (lepiej niż mój Asus P750 na StrongARM'ie z zegarem ponad 500MHz), oferując przy okazji idealną wręcz płynność animacji. Być może MMIS ma kiepski interfejs użytkownika, ale sprzętowo jest nieźle opracowany.
Stawiajmy urządzeniom wymagania odpowiednie do ich zastosowań a nie do naszych "widzimisię". Owszem, Poloneza można wyposażyć w kapcie szerokości 245 tylko co to da, skoro taki "poldek" pojedzie gorzej niż fabryczna konstrukcja ?
Zauważ że Twój Chińczyk nie ma odbiornika TMC. Brak tunera TMC w czymś, co pretenduje do miana systemu nawigacyjnego to dość poważna wada.
_________________ |
Chińczyk nie haczy, wszystko płynnie dziala i obraz jest GIT. Procek daje radę w zupełności wystarczająco nawet jeśli to poczciwy Samsung 400 MHz. Traski w Navi czy to w AM, IGO8, Route66 czy TomTom sa obliczane szybciutko i bezproblemowo. Jeszcze ani razu nic mi się nie zawiesiło a mam stację od listopada 2009r. Co do TMC to fakt, nie posiada, ale posiada o wiele innych zalet ktore rekompensują jego brak. Np. 8'' ekran, funkcję Dual, tzn dwa źródła dźwięku działające równocześnie, czy dzialający tuner TV zarówno analogowy jak i DVB-T. A to wszystko za mniej niż 1/3 ceny MMIS-a....
rezon - 16-05-2010, 08:13
breweryhills napisał/a: | Co mi po wysokiej rozdzielczości ekranu w sytuacji, w której procesor zajęty rysowaniem nie będzie miał czasu na odpowiednio sprawne przeliczanie trasy i manewrów, informując mnie o konieczności manewru już po tym, jak źle go wykonam ? Nie raz będąc w obcym mieście kręciłem się w kółko jak zagubiony bo nawigacja nie potrafiła odpowiednio szybko przeliczyć trasy uwzględniając moje manewry na skrzyżowaniach i rondach. | tak jak pisał mitsu00, jakość wyświetlania jest znacznie wyższa, navi się nie haczy - nie kręciłem się w kółko. Obraz jest stabilny i wyraźny - doceniam wyższą rozdzielczość i ekran 8". Wcześniej kilka lat jeździłem z Nokią 500 4,3" z TMC - wolę chińczyka. A że używam AM, to na razie słynne TMC i tak nie jest mi do niczego potrzebne z prostej przyczyny, że AM go nie wykorzystuje. breweryhills napisał/a: | Brak tunera TMC w czymś, co pretenduje do miana systemu nawigacyjnego to dość poważna wada | pod warunkiem, że masz program, który tego używa. A najdokładniejsza w PL AM wciąż nie, i nie zapowiada wprowadzenia tego w wersji 6.5.
andkul2 - 21-05-2010, 12:49
dzisiaj dostałem wyjatkową propozycję od MMC tylko do 31.05.10 system MMIS taniej -35% za 6543 zł
moze ktoś nie dostał oferty a chce kupić po atrakcyjnej cenie
karol_alasz - 22-05-2010, 01:39
andkul2 napisał/a: | system MMIS taniej -35% za 6543 zł |
Taniej o 35% to on jest ale od MMCS-a
ZbigniewD - 25-05-2010, 20:46
tez dostałem taką ofertę
jojpeg - 22-07-2010, 15:03
Czołem!!!
Mam w swoim Outku zainstalowany MMIS..
To jest jakis dramat...
Wyswietlacz jak z dobrych starych gier Commodore (kasetowych).
Zestaw głosnomowiący - każdy z kim rozmaiwam narzeka że słyszy echo
Navi sie wiesza....
Radio gubi sygnał...
W zwiazku z tym że autko jest w miarę nowe (3000 km) no to kombinuję co tu zrobic, żeby albo w tym cholerstwie pogrzebać (w systemie - czy się da???) albo w cholerę wymienić.
Prośba do Was drodzy forumowicze o jakieś porady czy cos zię z tym MMIS da zrobic czy lepiej odpuścić i od razu mysleć o wymianie na coś innego.
W serwisie gościu który mi to sprzedawał mówi, że MMIS został wymyślony specjalnie na potrzeby polskiego klienta, bo podobno MMCS to byl dramat, mieli dużo reklamacji i w tej chwili są duże promocje na zamianę z MMCS na MMIS (co o tej teorii sądzicie, bo mi sie w nia nie chce wierzyc w związku z tym, że MMIS-a nie mozna nawet znaleźć na stronach Mitsu...)
Będe wdzięczny za wszelką pomoc
13zbyszek13 - 23-07-2010, 08:50
breweryhills napisał/a: | ja na przykład patrzę głównie przed siebie). |
A ja rozglądam się patrze również na boki nie tylko przed siebie,z boków chadzają fajne laski.
[ Dodano: 23-07-2010, 08:54 ]
breweryhills napisał/a: | Zauważ że Twój Chińczyk nie ma odbiornika TMC. Brak tunera TMC w czymś, co pretenduje do miana systemu nawigacyjnego to dość poważna wada. |
Och to rzeczywiście wada szczególnie przy AM która tego nie obsługuje.
|
|
|