To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu. Krok po kroku :-)

Hubeeert - 27-07-2010, 21:02

Trik napisał/a:
Sam mur do pewnych grubości jest kiepskim izolatorem i przez to że tak jest tzw punkt rosy wypada w pomieszczeniu i najczęście skrapla się wówczas w warstwie izolacji wewnętrznej (styropian, wełna)

W celach doświadczalnych spróbuj przy ociepleniu styropianem dobrac tak materiał na ścianę, żeby punkt rosy wypadł na zewnątrz ściany. Kiedys liczyliśmy to z moim Ojcem i co byśmy nie przyjmowali to wychodziło albo wewnatrz ściany albo w pomieszczeniu.
Trik napisał/a:
Ściany z żelbetu, pełne nie z wielkiej płyty, są bardzo dobrymi akumulatorami ciepła zimą, a skutecznie izolowane od zewnątrz zapewniają sympatyczny chłodek latem.

Do tego są równie przepuszczalne co styropian i równie ładnie co ciepło akumulują wilgoć. A nawet ładniej bo trudniej ją oddają...

Krzyzak - 27-07-2010, 21:42

Hubeeert napisał/a:
Styropian uniemożliwia praktycznie migrację pary wodnej

kolejny naciągany argument producentów wełny - 99% "migracji pary wodnej" odbywa się przez wentylację - czy to grawitacyjną, czy wymuszoną...
oddychanie ścian to slogan na który niektórzy się wciąż nabierają...

jaca71 - 27-07-2010, 21:50

Hubert gada zupełnie jak facet, który przyszedł do mnie i zaczął z wełną wyjeżdżać, nomem omen przedstawiciel Rock-Wood'a :)
Wszystko co Hubert i wspomniany facet twierdzą jest prawdą i dlatego wątpliwości co do wyboru styropianu mam dalej tym bardziej że jeszcze nie jest za późno. A i jeszcze jedno okna są drewniane, wymuszonej wentylacji raczej nie będzie chociaż kusi - brak kasy.
Domek jest z porothermu 25cm. Plan był położyć styropian ale... napisałem wyżej.

Teraz kolejne pytania rzucone pod burzę mózgów:

1. Jak długo powinny schnąć wylewki by można było położyć na nie parkiet/lite deski, a jak długo jeśli chcemy położyć deski trójwarstwowe np. Deskę Barlinecką?
Wiem, że tu zagląda magik, który się wprowadził po 8 miesiącach od wbicia łopaty - wygląda że z terminami poszedł ma maksa a raczej minimum ;)

2. Jaki alarm wybrać dobry a niedrogi i czy jest sens bawić się strefę zewnętrzną? Co z kotami, psami i innymi sowami? Nie będzie wyło po nocach?

Krzyzak - 27-07-2010, 22:04

jaca71 napisał/a:
1. Jak długo powinny schnąć wylewki by można było położyć na nie parkiet/lite deski, a jak długo jeśli chcemy położyć deski trójwarstwowe np. Deskę Barlinecką?
Wiem, że tu zagląda magik, który się wprowadził po 8 miesiącach od wbicia łopaty - wygląda że z terminami poszedł ma maksa a raczej minimum

zależnie od temperatury - tak jak teraz, to niektórzy kładą po 3 tygodniach... ja bym poczekał min. 2 miesiące a najlepiej zrobił to po zimie (pewnie masz podłogówkę?)

jaca71 napisał/a:
2. Jaki alarm wybrać dobry a niedrogi i czy jest sens bawić się strefę zewnętrzną? Co z kotami, psami i innymi sowami? Nie będzie wyło po nocach?

Satel - do wyboru, do koloru - mają stronę WWW, więc łatwo dobrać :)
możesz kupić czujki, które nie reagują na obiekty małe - np. ważące do 25 kg :) ... czyli psy, koty, małe dzieci itd.
edit - nie wiem, co to jest strefa zewnętrzna, ale warto mieć centralkę na kilka stref - możesz sobie np. włączyć drzwi zewnętrzne i balkony/tarasy + garaż i mieć czuwający alarm w tej strefie w nocy - przy czym bez problemu możesz przejść z sypialni do lodówki bez aktywacji alarmu

edit2 - bierz ten styropian i się nie martw - system jest sprawdzony i działa
żeby była jasność - mam dom ze ścianą jednowarstwową i żadnego związku z producentami styropianu ;) - po prostu chciałem mieć solidną ścianę na zewnątrz, żeby mi np. antena nie "latała" na wietrze a dzieciak grający w piłkę nie porobił dziur...
żeby dobrze położyć wełnę trzeba mieć dobrą ekipę - łatwo zepsuć i narobić sobie zgnilizny...

jaca71 - 27-07-2010, 22:09

Krzyzak napisał/a:
ja bym poczekał min. 2 miesiące a najlepiej zrobił to po zimie (pewnie masz podłogówkę?)

Podłogówka tylko pod płytkami w łazienkach, kuchni i korytarzu wejściowym wiatrołapie (nie ma miejsca na kaloryfer). Chętnie bym poczekał ale się nie da. Musze się wprowadzić jak najwcześniej bo zostałem bezdomnym - dlatego liczę każdy dzień. I było fajnie do póki mnie nie nastraszyli że w okresie jesiennym (wylewki jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem będą po połowie sierpnia) to najbidniej 3 miesiące a lepiej i więcej.

Alarmy przejrzę i jak będą wątpliwości to się dopytam.

[ Dodano: 27-07-2010, 22:14 ]
Krzyzak napisał/a:
edit - nie wiem, co to jest strefa zewnętrzna, ale warto mieć centralkę na kilka stref - możesz sobie np. włączyć drzwi zewnętrzne i balkony/tarasy + garaż i mieć czuwający alarm w tej strefie w nocy - przy czym bez problemu możesz przejść z sypialni do lodówki bez aktywacji alarmu

Strefa zewnętrzna to otoczenie domu. Miałem to olać bo i po co, ale tu kolejny ostrożny mnie napuścił. W planach mam kontaktrony w oknach (dostałem gratis od producenta okien), drzwiach wejściowych i garażu oraz parę czujek w środku, sensownie to wszystko zgrupowane jak piszesz. I tutaj wyszedł temat otoczenia domu. Dlatego pytam się czy warto?

Hubeeert - 27-07-2010, 22:28

Krzyzak napisał/a:
kolejny naciągany argument producentów wełny - 99% "migracji pary wodnej" odbywa się przez wentylację - czy to grawitacyjną, czy wymuszoną...
oddychanie ścian to slogan na który niektórzy się wciąż nabierają...

Z całym szacunkiem Darku, ale z nas dwóch to ja studiowałem budownictwo i twierdzę, że nie masz racji. Owszem - migracja pary wodnej przez wentylację jest faktem, jednak proponuję poczytać Budownictwo Ogólne (taka wielotomowa kobyła) a nie reklamy styropianu. Ściany "oddychają" w zdrowym budynku i w takim jest zdrowy mikroklimat. gdy zamkniesz możliwość migracji pary wodnej jakąkolwiek przegrodą szczelną to ściana zaczyna akumulować wilgoć. Widziałeś zapewne na szybach od wewnątrz parę wodną?
jaca71 napisał/a:
dlatego wątpliwości co do wyboru styropianu mam dalej tym bardziej że jeszcze nie jest za późno
Nie bierz styropianu. Zapraszam nad morze do Koszalina. Pokażę Ci dom ocieplony wełną przez mojego Ojca przed około 25 laty. I jak znajdziesz gdzieś jakiekolwiek wykwity na ścianach wewnątrz stawiam skrzynkę piwa. Sąsiedzi nie byli tacy przewidujący. Styropian był lepszy (oczywiście po tym jak przez parę zim palili po 6-8 ton węgla na sezon) i teraz mają wykwity i grzyba.
jaca71 napisał/a:
Jak długo powinny schnąć wylewki by można było położyć na nie parkiet/lite deski, a jak długo jeśli chcemy położyć deski trójwarstwowe np. Deskę Barlinecką?

Parkieciarze mają czujniki wilgoci ale ja słyszałem od nich, że od 2 do 3 miesięcy po takim zgrubnym wyschnięciu gdzie na szybach nie masz już pary ;-) w tym samym pomieszczeniu gdzie chcesz kłaść drewno to powinno ono leżakować, żebyś nie miał szpar. Wilgotnośc powinna wynosic poniżej 3% http://www.lakiery.pl/sub...orady&porada=43 tu masz więcej.
Co do deski barlineckiej - producent określa wymaganą wilgotność podłoża.
Cytat:
Podłogę z deski barlineckiej możemy układać na każdym suchym, czystym, trwałym i równym podłożu. Ponadto musimy sprawdzić wilgotność podłoża, która powinna wynosić odpowiednio: dla betonowego 2%, dla drewnianego 8%, anhydrytowego 0,5%. Zakupione paczki desek należy złożyć poziomo w pomieszczeniu, w którym będziemy układać podłogę na okres min. 48 godzin, bez rozpakowywania.
http://edom.home.pl/MONTAZ_INSTRUKCJA-k14-0--default.html
Trik - 28-07-2010, 01:26

jaca71 napisał/a:
Jak długo powinny schnąć wylewki by można było położyć na nie parkiet/lite deski, a jak długo jeśli chcemy położyć deski trójwarstwowe np. Deskę Barlinecką?

Ja odczekałem z położeniem drewienek ok 4m-cy, następnie przybył "pan od parkietów" zrobił pomiar swoją maszynką i stwierdził że zaczyna :biggrin:

Krzyzak - 28-07-2010, 07:07

Hubeeert napisał/a:
Z całym szacunkiem Darku, ale z nas dwóch to ja studiowałem budownictwo i twierdzę, że nie masz racji.

nie ma problemu - mam sporo praktyki...
nie czytałem reklam ani producentów wełny ani styropianu - sam mam ścianę 1-warstwową Ytong 40 cm i żadnego oddychania ścian nie ma :) (lub jest pomijalnie małe)
a skroploną parę wodną widziałem na oknach i u siebie i u kolegi w bloku (styropian) i u kuzyniacza w domku (wełna) - winna jest konstrukcja okien, które mają metalowe ramki wokół szyb oraz otwory odprowadzające wodę (przez te otwory dostaje się zimno i wokół ramek wykrapla się para)
mieszkałem też w bloku ocieplonym styropianem i nie było żadnej pary...

Hubeeert - 28-07-2010, 07:42

Krzyzak napisał/a:
żadnego oddychania ścian nie ma
:shock: :lol:
Lub tak Ci się wydaje.

Odpadam z dalszej dyskusji - poczytaj literaturę.

krzychu - 28-07-2010, 09:55

Trik napisał/a:
Izolacji termicznych nie kładzie się od srodka

Sorry za nieścisłość chodziło mi o środek ściany czyli duży pustak, styropian i mały pustak lub odwrotnie. Są też spece którzy robią co 2 warstwy
duży, styropian, mały
duży, styropian, mały
mały, styropian, duży
mały, styropian, duży.

Co w tym sposobie jest złego na moim terenie BARDZO dużo tak się buduje znaczy z tą zakładką widziałem rzadko ale ogólnie ze styropianem w środku ściany (nie budynku) to wydawało mi się standard....

Krzyzak - 28-07-2010, 11:20

Hubeeert, zaczynasz cytować wygodne fragmenty, a przecież dalej napisałem:
Krzyzak napisał/a:
(lub jest pomijalnie małe)
...
literatury to się naczytałem kiedy stałem przed wyborem z czego dom budować...
przekonało mnie to, że mam litą ścianę z dwóch stron i mogę w niej wiercić wkrętarką...
oddychania nie zauważyłem - czy to dom ze styropianem czy bez to trzeba wietrzyć i mieć sprawną wentylację
i wtedy kwestia oddychania ścian jest pomijalna

Hubeeert - 28-07-2010, 12:55

"Oddychanie ścian" nie jest pomijalnie małe a Ty cały czas ignorujesz jeden fakt.
Ściana "oddychając" oddaje na zewnątrz wilgoć, która w naturalny sposób w nią "wnika" choćby na skutek różnicy temperatur pomiędzy tym co wewnątrz a tym co na zewnątrz.

Zamykając możliwość "oddania" tej pary wodnej na zewnątrz prowadzisz do sytuacji gdzie "siedzi" ona w ścianie. Oddając ją wentylacją (zapewniam Cię, że to jest NAJGORSZE rozwiązanie) doprowadzasz do potężnych strat ciepła. Na dodatek ściana wilgotna DOSKONALE ciepło przewodzi zamiast izolować.

Nie wiem co czytałeś Darku. Obawiam się, że nie to co powinieneś.
To co piszę jest oczywiście uproszczeniem bo zagadnienie jest dużo bardziej skomplikowane. Polecam Budownictwo Ogólne.

mkm - 28-07-2010, 14:18

Zachłysnęlismy sie styropianem i tyle.
Rynny leja po scianie, okucia dekarskie albo źle zrobione, albo z uplywu lat zniknęły, ale pierwsze co sie robi to na ten syf kładzie sie styropian (im grubiej – tym lepiej :roll: ).
Albo przy budowie klient kupuje najtanszy pustak na sciane, bo i tak „walnie z 15centow styropianu i bedzie git”...
Ja uwazam, ze za 10-15 lat wszyscy beda rwac ten styropian ze scian (o ile sam nie odpadnie) tak jak teraz rwiemy plyty azbestowo-cementowe, ktore o zgrozo jeszcze w wielu budynkach izoluja sciany.
Niestety z materiałami budowlanymi trzeba bardzo uwazac, poniewaz na poczatku wszystko jest „super i cacy” - najlepszy przyklad okna plastikowe :mrgreen: Pamietacie "mędrców", ktorzy przekonywali ze plastik jest lepszy od drewna?
Prawda o poszczegolnych materialach (czesto specjalnie ukrywana) wychodzi po latach - co my w naszym kraju powinnismy najlepiej wiedziec...

cns80 - 28-07-2010, 14:38

Hubeeert napisał/a:
Trik napisał/a:
Ściany z żelbetu, pełne nie z wielkiej płyty, są bardzo dobrymi akumulatorami ciepła zimą, a skutecznie izolowane od zewnątrz zapewniają sympatyczny chłodek latem.

Do tego są równie przepuszczalne co styropian i równie ładnie co ciepło akumulują wilgoć. A nawet ładniej bo trudniej ją oddają...
A widzisz. A ja mieszkam w 40 cm ścianach nośnych (część żelbet, część pustak, część cegła) i mam bardzo przyjemnie zimą i latem. A jedyny problem to nieizolowana posadzka i tam właśnie gromadzi mi się wilgoć w parne dni (na terakocie) i ciągnie zimnem w zimie. Same ściany są OK i mimo gromadzącej się na podłodze wilgoci nie mam nigdzie grzyba. Wszystkie ściany są obłożone 20 cm warstwą styropianu. Przy 36 stopniowym upale i zaciągniętych roletach oraz zamkniętych oknach mam w domu 27 stopni :D
gigant87 - 28-07-2010, 14:59

jaca, pytałeś o alarm, jeśli masz rolety zewnętrzne, to załóż czujki stykowe również w nich, dzięki temu możesz mieć włączony alarm i przebywać w domu :)
również polecam Satel, łatwo programowalna centralka, obsługa banał :)

u nas jest 25cegły/10 styropianu/9 cegły
w lato zimno (na dole, na górze nagrzewa się od dachu), a w zimie ciepło :)