Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja
jorzyk1976 - 04-06-2010, 18:32
słuchajcie Koledzy jaki "fokus" wydarzył się w moim miśku a mianowicie klimatyzacja jak nie działała tak i nie działa, pomimo przeglądu, uzupełnienia czynnika chłodzącego , jest szczelna, sprawdzeniu wszystkich bezpieczników pompa kilimy nie chce załączyć. co najciekawsze po podłączeniu do komputera czy muta (nie wiem jak to sie nazywa) jest komunikat ile razy nawet została włączona klima, nie ma żadnego błędu wszystko jest ok. czy ktoś z was spotkał sie z takim problemem, a możne jest zatarta pompa klimy? co wy na to?
karol_alasz - 04-06-2010, 20:29
jorzyk1976 napisał/a: | pompa kilimy nie chce załączyć |
Czy to znaczy ,że elektromagnetyczne sprzęgło nie załącza czy co bo nie wiem jak pompa by miała nie załączać (a w zasadzie sprężarka)... A pompa gdyby była zatarta jak to ująłeś to na pewno w serwisie by sie kapnęli-Ty w zasadzie też,bo gdyby sprzęgło załączyło a sprężarka byłaby unieruchomiona to poczułbys chyba swąd przypalanego paska klinowego,co?
jorzyk1976 - 04-06-2010, 20:43
karol_alasz napisał/a: | jorzyk1976 napisał/a: | pompa kilimy nie chce załączyć |
Czy to znaczy ,że elektromagnetyczne sprzęgło nie załącza czy co bo nie wiem jak pompa by miała nie załączać (a w zasadzie sprężarka)... A pompa gdyby była zatarta jak to ująłeś to na pewno w serwisie by sie kapnęli-Ty w zasadzie też,bo gdyby sprzęgło załączyło a sprężarka byłaby unieruchomiona to poczułbys chyba swąd przypalanego paska klinowego,co? |
dokładnie elektromagnetyczne sprzęgło nie załącza. a tak po za tym to wszystko jest ok. a w serwisie powiedzieli jakby była zatarta sprężarka to by szumiała a tak nie jest. przypadek bardzo dziwny.
karol_alasz - 05-06-2010, 20:47
jorzyk1976 napisał/a: | dokładnie elektromagnetyczne sprzęgło nie załącza |
No to czemu w ASO nie wymienią tegoż dla świętego spokoju czy działa czy też nie...
jorzyk1976 - 06-06-2010, 07:35
a można same tylko sprzęgło wymienić czy jest ono na stałe zintegrowane z sprężarka i wymienna jest całość tzn. sprężarka z sprzęgłem
karol_alasz - 06-06-2010, 10:40
jorzyk1976 napisał/a: | a można same tylko sprzęgło wymienić czy jest ono na stałe zintegrowane z sprężarka i wymienna jest całość tzn. sprężarka z sprzęgłem |
Nie pracuję w ASO ale na 100% mozna wymienić samo sprzęgło...Jakby Ci ktoś próbował wcisnąć kit ,że się nie da to pokaż mu schemat który znajdziesz T U T A J
Ale najpierw warto sprawdzić czy to aby na pewno sprzęgło nie działa,bo byc może to wina jednostki sterującej..Zrobic mozna to następująco: Test Sprzęgła sprężarki
Może będziesz miał szczęście i tylko luz na tym sprzęgle trzeba będzie wyregulować poprawnie...
Powodzenia
jorzyk1976 - 06-06-2010, 15:26
jednostka sterująca odpowiadająca tylko za sprężarkę czy ogólnie sterująca cała elektronika samochodu.
karol_alasz - 06-06-2010, 19:43
jorzyk1976 napisał/a: | jednostka sterująca odpowiadająca tylko za sprężarkę czy ogólnie sterująca cała elektronika samochodu. |
Raczej sterująca klmatyzacją-nie wyobrażam sobie takiej jednostki co steruje silnikiem,klimą,lusterkami elektrycznymi i szybami i załączaniem tylnego napędu w jednym...
A bezpiecznik od klimy rozumiem,że sprawdziłeś? I lampka klimatyzacji świeci się bez mrygania?
jorzyk1976 - 06-06-2010, 20:36
bezpieczniki wszystkie sprawdzone są ok a co do lampki gdy klima pochodziła dłużnej dioda zaczynała migać. wtedy wyłączam klimę i włączam ponownie i świeci ciągłym światłem.
karol_alasz - 07-06-2010, 09:07
jorzyk1976 napisał/a: | co do lampki gdy klima pochodziła dłużnej dioda zaczynała migać |
No to wyraźnie masz problem,bo wg instrukcji migać będzie w przypadku nieprawidłowego działania klmatyzacji i zaleca się oddac samochód do sprawdzenia...ale to juz pewnie sam doczytałeś.Może zmień serwis.
jorzyk1976 - 07-06-2010, 14:11
tylko miga nie za każdym razem. tak czy siak coś jest zepsute. w środę umówiłem się w serwisie tylko ze nie wiedza oni gdzie szukać wady, ponieważ komputer pokazuje że wszystko jest ok.
ZbigniewD - 07-06-2010, 18:13
no ale jak nie wiedzą gdzie szukać wady ???
przecież to ewidentnie sprężarka poszła się kochać skoro układ jest szczelny i pełny
ja wiem że w ASO to pracują idioci ale myślę że az nie do tego stopnia
13zbyszek13 - 07-06-2010, 19:05
Moja klima chłodzi cały czas za mocno .
W ustawieniu auto chłodzenie jest na jednym bardzo niskim poziomie/zimno/
a pokrętło temperatury zmienia tylko obroty dmuchawy.
Czym niższa temperatura tym szybciej kręci i mocniej dmucha
jorzyk1976 - 07-06-2010, 20:35
zobaczy po środzie dam znać co z tego wyszło a póki co będę zażywał sauny w swoim aucie luksus co!!!!!!!
a tak na marginesie ile może trwać wymiana sprężarki w ciągu dnia się wyrobią?
rezon - 07-06-2010, 22:16
13zbyszek13 napisał/a: | Moja klima chłodzi cały czas za mocno . | bo ten prymityw nie zna pojęcia mieszania powietrza ciepłego i zimnego w przewodach nawiewu, tylko albo chłodzi, albo nie - a miesza powietrze wewnątrz kabiny . Zamiast schłodzić i dmuchać powietrze o właściwej temperaturze.
|
|
|