[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
robertdg - 24-10-2010, 00:20
marcinzam napisał/a: | można też sprawdzić w innym miejscu jedna ręka na godzinie 9 druga na 3, | pod warunkiem, że ne wystepuja luzy w układzie kierowniczym
Optic - 01-11-2010, 21:17
Cześć,
przeczytałem dokładnie FAQ, za który wielki szacun, ale nie potrafię dopasować swojego przypadku...
Prosiłbym Was więc o pomoc.
Sprawa wygląda tak:
1. stukanie w lewym przodzie, gdy najadę na niewielkie nierówności (np. "tarkę"). Tego stukania nie czuję na kierownicy. Są cichsze lub prawie nie występują jak się obciąży lewą stronę wozu (np. tylko jeden pasażer jedzie za mną).
2. trochę ściąga na prawo
3. kierownica cały czas lekko bije, niezależnie od prędkości lub jazdy po łuku, choć częstotliwość bicia zmienia się z prędkością - jakby była uzależniona od obrotów koła.
4. równo przy 120 kmh i szybciej zaczyna się ciągły dźwięk "trrrrrrrrrrrrrrrr...." z lewego przodu.
Pasuje mi sworzeń banana i dolnego prostego, ale jak Wy sądzicie??
Bardzo Was proszę o pomoc, bo w środę zostawiam auto u mechaniora a jak mu nie powiem co, to mi całą zawiechę wymieni.
Pozdrawiam!
robertdg - 01-11-2010, 21:21
A ja podejrzewam, że możesz mieć coś z oponą i łozyskiem.
marcinzam - 01-11-2010, 21:37
ja tak samo obstawiam koła opony i łożysko/piasta
Optic - 01-11-2010, 21:57
marcinzam napisał/a: | ja tak samo obstawiam koła opony i łożysko/piasta |
Kurcze, to mi zabiliście ćwieka - czyli raczej nie sworznie?? :/
Widzicie, dobrze że spytałem... Ok, jutro/pojutrze założę zimówki (i tak to miałem zrobić) i zobaczymy.
Pozdrawiam serdecznie!
wilukce - 01-11-2010, 21:58
Ja ostatnio robiłem łożysko, wprawdzie z tyłu, ale bicie było podobne do tego o którym mówisz. Uzależnione od prędkości jazdy ... w takich przypadkach najczęściej jest to łożysko lub ewentualnie coś z oponą. Źle wyważone koło lub guz na oponie .
fergul11 - 15-12-2010, 22:20
witam kolegów mitsumaniaków i mam szybkie pytanie który wahacz górny przedstawia wyższą jakość "quality" i trwałość SRL czyYAMATO
http://allegro.pl/wahacz-...1350222801.html
http://allegro.pl/wahacz-...1331287518.html
Hugo - 15-12-2010, 22:43
fergul11 zdecydowanie YAMATO pewniejsze.
marcinzam - 16-12-2010, 13:57
nie koniecznie po ostatnich wpadkach Yamato po kilku miesiącach guma na sworzniu pękała, ja mam SRL i po roku nic się nie dzieje , na forum Hondy też narzekali na Yamato, a nie lepiej wymienić sam sworzeń na np 555
Hugo - 16-12-2010, 14:59
marcinzam napisał/a: | nie lepiej wymienić sam sworzeń na np 555 | Najlepiej, oczywiscie w przypadku gdy tuleje metalowo-gumowe sa OK.
wilukce - 16-12-2010, 15:51
Ja też mam takie szybkie pytanie. Ostatnio mechanik mi powiedzial, że mam wybite jakieś gumy nad amorkami. No i powiedział, że niedługo zacznie stukać i rzeczywiście stuka na dziurach lekko. Ktoś mi powie, dokładnie jakie to gumy, jak wyglądają i ile kosztują ?
Marti - 16-12-2010, 18:34
wilukce zakładam że puka Ci tył, zakładam że masz jeszcze nivo, zakładam że bardziej puka jak jest mokro, to że masz kombi to widzę po opisie...... opisz co gdzie i jak - może pomogę bo też miałem ten problem
wilukce - 16-12-2010, 18:47
nie nie, puka z przodu. na nierównościach. z tym jak jest mokro to Ci powiem, że sam nie wiem. Nie zwróciłem uwagi
fergul11 - 16-12-2010, 18:50
marcinzam napisał/a: | a nie lepiej wymienić sam sworzeń na np 555 |
pewnie że lepiej ale w moich warunkach niewykonalne
zamówiłem YAMATO (prawy i lewy) bo na SLR skończyła się aukcja i do tego firma z łodzi więc ktoś mi kupuje i podeśle do irl .
tu pytałem dzisiaj w sklepie i cena za sztukę 80€ + vat =100€ za te pieniądze mam dwa z polski z wysyłką .
tutejsze wahacze firmowane są przez BLUE PRINT , ale oni tylko pakują
na te z aukcji dają roczną gwarancje na YAMATO więc jak by coś to reklamacja ,a stare wahacze (proste i banany ) zbieram i podeśle do SZczecina na regeneracje
dzięki za rady i pozdrawiam
jeszcze raz podziękowania dla Owczar za temat i instr. wymiany wahacza górnego przedniego
zgodnie z rysunkiem ustawienia sworzni i ich odległości, montaż był trywialnie prosty
arturj123 - 31-01-2011, 16:58
Koledzy dopnę się do tematu. Czy ma ktoś namiary gdzie można dostać końcówki drążków firmy 555 ew.Yamoto?
|
|
|