To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

Krzyzak - 10-10-2006, 10:12

kochajj napisał/a:
kupiłem avance z 2002/12r i po załatwieniu formalności 2.0 idzie na sprzedaz...

czy to V6? i ma te składane lusterka? dawaj foty, jaki kolor?
pytam, bo jak będziesz chciał za parę lat sprzedać, to jestem 1 w kolejce

Anonymous - 10-10-2006, 10:30

@Marcino ja moge. Chodz nie wiem czy zrobilem zdjecia wlasciwych elementow (jestem zielony;)
,,,,,,,

Instalacja Kosztowala mnie 3.500zl. Tansza mozna bylo wziasc za 1800zl ale wolalem porzadniejsza z wtryskiem wielopunktowym. Elementy wyposazenia instalacji to :
1.Reduktor : prod. SIROCCO
2.Zawor gazowy : WALTEK
3.Zbiornik : Toroidalny (w kole zapasowym) LPG pojemnosc 44L (rzeczywista 37L)
4.Wielozawor : prod. TOMASETTO 200
5. Obudowa wielozaworu : BORMECH
6. Zawor Tankowania : TOMASETTO
7. Sterownik : SIROCCO
8. Uklad elektroniczny : MATRIX

Instalacja automatycznie zmienia benzyna-gaz gaz-benzyna lub jest guziczek do recznej zmiany ;) Dodatkowo gdy konczy sie gaz sygnalizuje jeszcze dzwiekiem. Oraz jest wskaznik (kilka diod) ilosci gazu.
Jak narazie zadnych problemow nie mialem,nie wyjezdzalem na zadne dluzsze trasy ale po miescie spalanie wychodzi 11L (benzyny 9,5L). Jestem zadowolony i polecam.

Jesli chodzi o DT GAS SYSTEM tez bylem sie u nich pytac to mi powiedzieli cene 2800zl lecz potem kilka osob mi odradzilo ich gdyz podobno ich instalacje sa robione na bardzo slabych podzespolach i ze slyszeli o ich awaryjnosci). Nic wiecej dokladnie nie jestem w stanie powiedziec gdyz nie znam sie az tak dokladnie ;) Mam nadzieje ze komus sie przydadza informacje ktore umiescilem.
pozdr dla GAZownikow ;)

krzysio1972 - 10-10-2006, 10:51

Frog napisał/a:

Instalacja Kosztowala mnie 3.500zl.
Elementy wyposazenia instalacji to :
1.Reduktor : prod. SIROCCO
2.Zawor gazowy : WALTEK
3.Zbiornik : Toroidalny (w kole zapasowym) LPG pojemnosc 44L (rzeczywista 37L)
4.Wielozawor : prod. TOMASETTO 200
5. Obudowa wielozaworu : BORMECH
6. Zawor Tankowania : TOMASETTO
7. Sterownik : SIROCCO
8. Uklad elektroniczny : MATRIX

Instalacja automatycznie zmienia benzyna-gaz gaz-benzyna lub jest guziczek do recznej zmiany ;) Dodatkowo gdy konczy sie gaz sygnalizuje jeszcze dzwiekiem. Oraz jest wskaznik (kilka diod) ilosci gazu.
Jak narazie zadnych problemow nie mialem,nie wyjezdzalem na zadne dluzsze trasy ale po miescie spalanie wychodzi 11L (benzyny 9,5L). Jestem zadowolony i polecam.

I to jest zestaw ok, to sirocco to wloska wersja polskiego kme diego ;-)
Z tym, ze pozycja 8 to listwa wtryskiwaczy matrix.
Tylko cena spora, ale pewnie zakladales przynajmniej rok temu, obecnie to nie powinno kosztowac wiecej niz 2.5kpln (oczywiscie w wersji na 4 cylindry).
Jak w zimie sie instalka sprawowala, chodzi mi szczegolnie o wtryskiwacze?
Ile zrobiles km? koszt serwisu?

Anonymous - 10-10-2006, 10:57

@Kzzysio zakladalem miesiac temu ;) Gosc mowil ze nie sa najtansi ale polecali mi wokol to miejsce bo niby najporzadniej to tam robia. Po 2.800 byla w tym DT GAS SYSTEM ale to juz nie SIROCCO tylko jakas tam ich....Narazie przeszedlem pierwszy przeglad po 1tys. co byl to ten byl darmowy. Cos tam poregulowali i dalej jezdze. Narazie nic zadnych problemow wszystko bardzo ladnie chodzi. A zrobilem moze ze 3tys jak narazie...
Marcino - 10-10-2006, 11:28

z tego co sie dowiadywałem to dt gas sytem tez chodzi na listwach wtryskowych matrixa. Czy listwa wtryskowa to jedno, a sam wtryskiwacz ( u kolegi Valtec to drugie??)
Wczoraj jak to ogladaem gazownik w BMW miał uzyte dwie listwy z których wykorzystywał po 3 kanały wtryskowe. Kurde zabiliście mi małego gwozdzia... ze ten dt gas sytem jest słaby, na moje oko wygladał duzo porządniej niz ten przedstawiony na powyzszych zdjeciach. Listwy wtrykiwaczy dodatkowo sa chłodzone lub grzane płynem z obiegu...
Zaraz dzwonie do przedstwiciel DT do gdańska i sie wsztkiego dowiem.

Kochaj pochwal sie galancikiem, i nie róbicie ot w temacie LPG.. hihihi
Pozdrawiam

krzysio1972 - 10-10-2006, 11:34

Frog napisał/a:
@Kzzysio zakladalem miesiac temu ;) Gosc mowil ze nie sa najtansi ale polecali mi wokol to miejsce bo niby najporzadniej to tam robia. Po 2.800 byla w tym DT GAS SYSTEM ale to juz nie SIROCCO tylko jakas tam ich....Narazie przeszedlem pierwszy przeglad po 1tys. co byl to ten byl darmowy. Cos tam poregulowali i dalej jezdze. Narazie nic zadnych problemow wszystko bardzo ladnie chodzi. A zrobilem moze ze 3tys jak narazie...

No to powiem, ze drogo, ale przynajmniej w dobrym zakladzie i to sie liczy najbardziej!

To jest fragment oferty zakladu z Czestochowy:

Stag 200 4cyl. Tomasetto zbiornik w koło zapasowe z montazem 2100zł
Stag 300 4cyl. Tomasetto zbiornik w koło zapasowe z montazem 2250zł
KME Diego 4cyl. valtek zbiornik w koło zapasowe z montazem 2100zł

Stag 200 6cyl. EmmaGas zbiornik w koło zapasowe z montazem 2700zł
Stag 300 6cyl. EmmaGas zbiornik w koło zapasowe z montazem 2800zł

Diego to jest dokladnie to samo co Sirocco, Stag jest b.dobrym polskim sterownikiem, mozliwosci konfiguracyjne nawet wieksze niz w diego/sirocco.

Ja oczywiscie tam bym nie zakladal, a za porzadny zaklad trzeba by troche doplacic i poczekac, moze troche lepsze reduktory, ale nie powinno to kosztowac wiecej niz 3kpln. No i zbiornik do EA mozna wiekszy mieszcza sie nawet 62l (630mmx250mm).

Marcino - 10-10-2006, 11:36

Krzysio.... ja nigdzie nie znalazłem ceny poniżej 3500 za 6 cylindrów.... ciekawe czym to idzie?
Pozdrawiam

krzysio1972 - 10-10-2006, 11:43

Marcino napisał/a:
Czy listwa wtryskowa to jedno, a sam wtryskiwacz ( u kolegi Valtec to drugie??)

Nie. Matrix ma taka zintegrowane listwe, dokladnie to widac na 3 zdjeciu, valtek to tylko zawor gazowy na 2 zdjeciu z niebieska cewka elektrozaworu.

Odnosnie dt gas system to ja prawie nic nie wiem, robia go w lublinie, opracowany wspolnie z ludzmi z politechniki.

EDIT DT GAS SYSTEM

[ Dodano: 10-10-2006, 11:48 ]
Marcino napisał/a:
Krzysio.... ja nigdzie nie znalazłem ceny poniżej 3500 za 6 cylindrów.... ciekawe czym to idzie?

Dopisalem, ze jak sie wezmie lepszy reduktor, wiekszy zbiornik i sprawdzony zaklad to trzeba bedzie pare setek doplacic. A podane przeze mnie ceny tylko daja orientacje ile co powinno kosztowac. Ja osobiscie wole dac troche wiecej, poczekan np. 2 tygodnie na swoja kolej i miec dobrze zrobione.

Wiktor - 10-10-2006, 16:58

jutro o 9.00 zostawiam samochód u gazownika i wlaśnie ma zakładac instalacje dt, jak odbiore to cos napisze,

Pozdrawiam

Marcino - 10-10-2006, 17:03

Czekamy na szczegółowa relację...!!! i niech ci miśka dobrze zrobią..

POzdrowienia

Wiktor - 12-10-2006, 14:00

Dopiero dzisiaj odebrałem samochód więc dlatego nic wczoraj nie napisałem,

Jak narazie jestem zadowolony z instalacji

Wczesniej pisałem ze mam miec założona instalacje dt, a wkońcu wyszło ze jest co innego, wiem ze na komputerze pisze stg 300,
dt odradzil mi gozownik mówiąc że cos sie dziej z listwami wtryskowymi i po jakimś czasie wystepuja problemy z obrotami, czy to prawda czy nie tego nie wiem, fakt faktem ze ze swojej kia 3.5l wyjmowal instalacje dt,

co mi sie podoba kurek od gazu mam pod klapką od wlewu paliwa, przełącznik g/b jest z poziomem paliwa i rezerwą,

gdy ustawiał instalacje podłączył 2 laptopy wsiadl w samochod i zaczą ustawiac wszystko w czasie jazdy a nie tak jak w moim wczesniejszym samochodzi wstawili rurke w tłumik i cos tam poustawiali na miejscu;

narazie tylko tyle,

JaGrab3 - 12-10-2006, 14:36

Ile zaplaciles jeszcze moze napisz.... i jaki to warsztat...
krzysio1972 - 12-10-2006, 14:55

no i jakie wtryskiwacze i reduktor?
Marcino - 12-10-2006, 20:26

Stag jest pakowany w Białymstoku z włsokimi komponentami, reduktory to chyba tomsetto, a wtryskiwacze to albo Valtec albo jeszcze jakieś inne.

Ja podjałem decyzję i zakładam 4gaz, reduktor LandiRenzo dwumembramowy na 200kM, wtryskiwacze Valtec-zółte mają być 1ohm podobno najkrótsze czasy otwierania dla Valteca. Butla w koło 60L, tylko bede musiał soebie pianke lub steropian zamiast tego plastiku w bagazniku zrobic sam. Za to wszytko zapłace 3.500. Goś mi powiedział sie mu mitsubishi bardzo podobają , podeszedł i powiedział " no prawdziwy galant - w środku skórka...." Silnik powiedział ze jest fajny, ale dla niego "prosty" i wg niego nie ma sensu pakowac sie w kosztowną instalacje - jak bym chciał to m załozy całe LandiRenzo za 4.300 PLN
4gaz jest polecane przez InterCars i on od nich zamawia całe zestawy.

Krzysio
zgadnij ile kasy dzis u jednego gości usłyszałem za PRINSA..........7000zł
Sczena mi odpadła, gadał coś jeszcze o musowych lubryfikatorach dla wszytkich japońskich samochodów...... chyba ne miał racji bo nie mamy gniazd ceramicznych jak Yaris i Fordy chyba focusy..
POzdrawiam

Wiktor - 12-10-2006, 21:35

reduktor w moim przypadku to tomasetto, więcej nie wiem i prawde mówiac mnie nie zabardzo interesuje,
co do prinsa kiedys jeździlem legacy z instalacją princa i fajnie sie spisywało tyle ze to było z 2-3 lata temu i wtedy instalacja kosztowała cos ok 7000 zł,
do galanta mógł bym założyc instalacje princa za 5500 zł,

aha jakim cudem zmiesci sie butla 60L w koło ????????
ja mam chyba 45L i zajmuje całą wnęke