Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Spalanie w miescie... tragedia.
maxblink - 14-06-2010, 19:14
Ale lipa, dzis poszedlem sobie wyczyscic autko - podjechalem z 15 metrow pod "gniazdko" zeby odkurzacz podlaczyc ... wysiadlem z auta a tam ... dosyc intensywny zapach benzyny. Wyciekow pod autem zadnych nie mam. Mozliwe ze za duza dawke dostaje i "pluje" benzyna ?
ciniak - 14-06-2010, 22:13
Zatankuj do pełna i podjedź na jakiś parking lub mało ruchliwy odcinek drogi. Zrób kilka ostrych startów i hamowań, później oblukaj auto w poszukiwaniu ewentualnych wycieków, albo sprawdź czy na asfalcie nie zostały plamki paliwa.
Napisz nam trochę o twoim stylu jazdy po mieście: jak startujesz, przy jakich obr. zmieniasz biegi, ile gazu wciskasz po zmianie biegu. Ja praktycznie nigdy nie zmieniam wcześniej niż 2800-3000 obr. no chyba, że wlokę się w jakimś korku i przez 2 lata posiadania cari, najwyższe średnie spalanie jakie miałem to 9 l.
Anonymous - 15-06-2010, 02:09
Czesc maxblink ja na twoim miejscu bym sprawdzil pompe wysokiego cisnienia.Piszesz o intensywnym zapachy benzyny - u mnie bylo to samo jak mialem uszkodzona pompe wysokiego cisnienia ,spalanie wysokie powyzej 12 litrow i zapach benzyny ,kolega jechal za mna i powiedzial mi o tym ze czuc bylo normalnie jak by sama benzyna z rury sie lala.Sprwadz cisnienie jakie pompa daje to moe byc to .najlepiej w ASO.
plecho1 - 15-06-2010, 07:56
Raczej chodziłoby w takiej sytuacji o regulator ciśnienia. Pompa co najwyżej może dawać zamałe ciśnienie a nie zaduże.
Wojtas24 - 15-06-2010, 09:32
Witam Mam Cari z 98r. jechałem ostatnio do Gdańska i spalanie przy prędkości około 90 100km/h na komputerze pokazało 5,4 l z włączoną klimą, jechałem w nocy. Natomiast w mieście maksymalnie co udało mi się osiągnąć przy włączonej klimie to 7,6 l(w Bydgoszczy).A co do zapachu benzyny to też czasami coś czuje ale to jest jakby nie przepalona nie wiem nie spotkałem się jeszcze z czymś takim zapach spalin jest całkiem inny niż u mojego taty co ma Cari 1.6 może ktoś wie czemu tak jest??
maxblink - 15-06-2010, 14:16
Ja juz czekam na kabelek do evoscana, przejade sie... zgram logi i moze tamto cos pokaze a co do :
ciniak napisał/a: | Zatankuj do pełna i podjedź na jakiś parking lub mało ruchliwy odcinek drogi. Zrób kilka ostrych startów i hamowań, później oblukaj auto w poszukiwaniu ewentualnych wycieków, albo sprawdź czy na asfalcie nie zostały plamki paliwa.
Napisz nam trochę o twoim stylu jazdy po mieście: jak startujesz, przy jakich obr. zmieniasz biegi, ile gazu wciskasz po zmianie biegu. Ja praktycznie nigdy nie zmieniam wcześniej niż 2800-3000 obr. no chyba, że wlokę się w jakimś korku i przez 2 lata posiadania cari, najwyższe średnie spalanie jakie miałem to 9 l. |
To ogolnie to spokojny tryb jazdy, nie spieszy mi sie raczej. A co do zmiany biegow to okolo 2500 obr/min.
rasiak1980 - 15-06-2010, 23:32
resetowałeś komputer po wymianie sondy? możliwe że samochód pobiera z ecu stare korekty paliwowe i po prostu zbyt bogatą mieszankę dostaje możliwe też że sama sonda jest źle dobrana spalanie mam identyczne jak Wojtas 5,4 trasa 7,6 minimalnie w mieście 6,0-6,4 z bagażnikiem dachowym "trumna" w trasie 90-100 km/h
maxblink - 16-06-2010, 08:23
resetowane bylo, sonda byla podpisana ze jest do CARIS
|
|
|