To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Co policja moze podczas kontoli drogowej ?

Tomek - 14-06-2010, 22:42

Cichanos napisał/a:
czy poprostu czekaliście na swoją kolej podczas kontroli

o widzisz, zgadłeś
kontrola trwała może 3-5 minut, dokumenty, kto, po co (wiadomo, z włoch do polski, z wakacji do domu), bagażnik itp
no, ale jak brali dosłownie każde nieaustryjackie auto, to sie troche nazbierało

Cichanos napisał/a:
Piszę tutaj o kontroli celnej łącznie z wjazdem na tzw. Rentgen.

a ja pisałem o zwykłej kontroli policyjnej
gdzie tylko przekroczyliśmy "otwarte" granice pomiędzy Italią (UE) a austrią (UE)
nie była to kontrola graniczna

robertdg - 14-06-2010, 23:04

krzychu napisał/a:
A na tekst że to przecież można sprawdzić i znaleźć gościa pan zza maszyny do pisania powiedział że kolega się za dużo naoglądał filmów SF....
bzdury, albo sam sie nie znał, albo chciał uniknąć papierkowej roboty, albo
krzychu napisał/a:
sprawa rozbija się o przepisy i współpracę operatorów z policją

każdy telefon komórkowy mozna namierzyć, i teraz nie ma znaczenia czy jest on właczony, czy wyłaczony, czy posiada karte sim, czy jej nie posiada, najważniejsze jedynie jest byleby mial baterie, jak wyciagniesz baterie z telefonu, to tak jakby go wcale nie bylo.

Juiceman - 14-06-2010, 23:43

jacek11 napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
acha moze i racja, no ale kontrola osobistych urzadzeń typu nawigacja i laptop ???

Nawigację mogą kontrolować,z tym,że raczej nie mają możliwości sprawdzić legalności na ulicy.(nie pytajcie skąd wiem)

Hubeeert napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
no ale kontrola osobistych urzadzeń typu nawigacja i laptop
Nazywa się to kontrolą legalności oprogramowania i mają prawo - zresztą pierwszy raz mi się zdarzyła taka kontrola w Szwecji w bodajże 2004 roku ;-)

Polecam sobie poczytać troche na tym forum :) (tak jako ciekawostka)

http://forum.prawnikow.pl...php/t62814.html

Gdzieś słyszałem, może plotka, iż jak była szumna akcja sprawdzania nawigacji to policja nadziała się na prawnika.W konsekwencji jemu nawigacji nie sprawdzono, ani nie zatrzymano.

szpala85 - 15-06-2010, 00:19

hmmm.... bardzo ciekawe :roll:
kiedyś jak miałem jeszcze colta C5x jechałem o 12.00 - 1.00 w nocy do miasta obwodnicą ( policja i straż graniczna stały na środku obwodnicy na pasu zieleni ) nagle wyskoczył pan z czerwoną latarką i na pobocze ..... wtedy pamiętam że przeszukiwali mi całe auto i Pan Policjant wsiadał do Colta i przeglądał każdy schowek, radio tak samo wnętrze bagażnika ........ teraz widzę że nie maił takiego prawa :? ..... każdy z nas powinien zapisać się na jakieś studia zaoczne dla prawników wtedy moglibyśmy spokojniej kontrolować to co się dzieje z autem i z nami po zatrzymaniu przez Policję ... ale z drugiej strony :lol: .... czasami lepiej po zatrzymaniu przez pana "P" podejść do niego jak do normalnego człowieka ... trochę humoru ... zawsze jakoś tak inaczej wtedy jest :mrgreen: .....

rosomak1983 - 15-06-2010, 01:30

Juiceman, dzieki własnie o to mi chodziło. Cos poparte artykułami itp...
Anonymous - 15-06-2010, 08:20

mnie jak zatrzymali to sami nie trzepali auta, kazali mi otwierac schowki i nie grzebali w nich. Mialem w schowku dwa discmany i policjant z glupim pytaniem spytal sie a to skad? to ja glupio odpowiedzialem ze ze sklepu.

nic nie mogli znalesc wiec zaczeli sie czepiac nie dzialajacego jednego swiatelka w tablicy rejestracyjnej. Na szczescie swiatelek do podswietlenia tablicy jest podwojna ilosc wiec sie wybronilem, ze przeciez druga lampka dziala...

londolut - 15-06-2010, 09:10

robertdg napisał/a:
nie ma znaczenia czy jest on właczony, czy wyłaczony
robertdg napisał/a:
najważniejsze jedynie jest byleby mial baterie
robertdg, nie pisz głupot jeśli nie wiesz o czym mówisz ;) Jeśli telefon jest wyłączony to jest WYŁĄCZONY - "znika z mapy". Nieważne czy zrobisz to przyciskiem 'On/Off' czy baterię mu wyciągniesz.
Owczar - 15-06-2010, 09:43

Hubeeert napisał/a:
Pierwsza rzecz która robi złodziej to wyciąga baterię a następnie zmienia numer IMEI zapisany w pamięci...

W nowych telefonach IMEI jest zapisany na płycie głównej w pamięci niezapisywalnej. Jedyny sposób to wymiana scalaka, ale żeby zdobyć scalaka to trzeba słono zapłacić. Już minęły te czasy i kradzieże telefonów na szczęście są już nieopłacalne :)

Telefon można namierzyć tylko gdy jest włączony. Musi się zarejestrować u operatora.

robertdg - 15-06-2010, 13:14

Niestety Panowie nie jest tak łatwo jak się wydaje ;-)
londolut - 15-06-2010, 13:27

robertdg napisał/a:
Niestety Panowie nie jest tak łatwo jak się wydaje ;-)
Podziel się informacjami. Naprawiam ten syf od 4 lat i nigdy wyłączony telefon nie dawał się namierzyć ;)
robertdg - 15-06-2010, 14:12

londolut, to jest doć skomplikowane i napewno nie jest dostępne dla tak szarych użytkowników jakimi jesteśmy MY, w tym celu kłania się wiele ścisłych przedmiotów, sam nie znam pełnych szczegółów, jednakże zapewniam, że to nie jest żaden kit pochodzący z filmów SF, teorii spisków, etc.
Paweł_BB - 15-06-2010, 15:51

Z tego co wiem dopóki nie wyjmie się baterii z komórki dopóty odpowiednie służby są w stanie ją namierzyć oraz oczywiście podsłuchać - takie informacje już dawno słyszałem a ostatnio kumpel mi to potwierdził bo pracując w hotelarstwie miał m.in. do czynienia z kolesiami z ABW, CBŚ, CBA itp. kolesie chętnie się chwalą jakie to mają możliwości a komórki są ich ulubionym sprzętem do inwigilacji.
robertdg - 15-06-2010, 16:06

Paweł_BB, bądźmy szczerzy, w obecnych czasach komórka to jest najlepszy sprzęt w takim celu, ale to już wykracza poza wątek obecnego tematu.
Paweł_BB - 15-06-2010, 20:19

robertdg napisał/a:
Paweł_BB, bądźmy szczerzy, w obecnych czasach komórka to jest najlepszy sprzęt w takim celu

O tym właśnie mówię, jak ktoś myśli że jest inaczej to jest w błędzie.

Zajc3w - 15-06-2010, 21:54

robertdg napisał/a:

każdy telefon komórkowy mozna namierzyć, i teraz nie ma znaczenia czy jest on właczony, czy wyłaczony, czy posiada karte sim, czy jej nie posiada, najważniejsze jedynie jest byleby mial baterie, jak wyciagniesz baterie z telefonu, to tak jakby go wcale nie bylo.

Zgodzę się tylko z z kartą sim. Telefon wyłączony z włożoną baterią odcina zasilanie modułów radiowych i tylko w filmach SF można taki telefon namierzyć. Inna sprawa jak ktoś przy takim telefonie pogrzebie, i zasili moduł radiowy na sztywno, dodatkowo wsadzi procesorek, który zaloguje się do sieci..... ale mówimy o zwykłych telefonach komórkowych....

[ Dodano: 15-06-2010, 21:59 ]
Paweł_BB napisał/a:
Z tego co wiem dopóki nie wyjmie się baterii z komórki dopóty odpowiednie służby są w stanie ją namierzyć oraz oczywiście podsłuchać - takie informacje już dawno słyszałem a ostatnio kumpel mi to potwierdził bo pracując w hotelarstwie miał m.in. do czynienia z kolesiami z ABW, CBŚ, CBA itp. kolesie chętnie się chwalą jakie to mają możliwości a komórki są ich ulubionym sprzętem do inwigilacji.

Takimi bujdami rekompensują sobie jakieś braki najwidoczniej..... Dopóki przy telefonie nie pogmerają programowo i/lub sprzętowo to nic mogą, co najwyżej namierzyć jak telefon jest włączony i zalogowany(bez SIMa może być). Wyłączony może wykryją, że jakiś jest z kilku-kilkunastu metrów.