Colt - Ogólne - Jak przyspieszyć Colta?
Anonymous - 05-10-2006, 09:15
wichura1 napisał/a: | zyraff85 Gaz w 4G13 według mnie jest bez sensu. Ten silnik jest do bólu ekonomiczny, pali mi mniej niż Maluch , którego miałem fabrycznie nowego, a to różnica pojemności x2. W mieście spalanie podobne 7-8 l/100km na trasie Maluch 5,3l/100km ; Lancer 4,9l/100km. A ty masz pewnie już 16 zaworowy, więc przy tym samym zużyciu paliwa wyciąga 88KM. Warunek ekonomiczności 4G13 kręcenie do max 3000 obrotów/minutę. |
ekonomicznosc powiadasz heh gdybym był ekonominczy nie przerabiał bym go na gaz ;/ ja nie umiem jeździc ekonomicznie zawsze dociagam mu na biegach ;/ ehh nie umiem sie nauczyc jeździc spokojnie.. załozylem gaz aby mniej wydawac na exploatacje na gazie 100km kosztuje mnie 20zl a na benzynie ok 35 róznica duza jak dla mnie bezrobotnego studenta hehe
==edit==
mój colt ma 75km ;]
pozdro !!
Anonymous - 05-10-2006, 10:32
A ile Ci kosztuja raty, badz ile kosztowala instalacja biedny studencie ?
Porazka montowac w samochodzie o charakterze sportowym gaz - tego sie trzymam i trzymal bede.
wichura1 - 05-10-2006, 12:13
zyraff85 napisał/a: | ...ekonomicznosc powiadasz heh gdybym był ekonominczy nie przerabiał bym go na gaz ;/ ja nie umiem jeździc ekonomicznie zawsze dociagam mu na biegach ;/ ehh nie umiem sie nauczyc jeździc spokojnie.. załozylem gaz aby mniej wydawac na exploatacje na gazie 100km kosztuje mnie 20zl a na benzynie ok 35 róznica duza jak dla mnie bezrobotnego studenta hehe
==edit==
mój colt ma 75km ;]
pozdro !! |
Nie jest taniej, bo musisz częściej wymieniać detale typu: kable, filtry, świece. Silnik się szybciej zużywa, z powodu wyższej temperatury podczas spalania, oraz tego że gaz jest suchy. Instalacja gazowa też kosztowała, przeglądy i regulacje tejże również kosztują. Instalacja gazowa, przy 4G13 zwraca się po przejechaniu jakiejś koszmarnej liczby kilometrów.
Jeżeli masz zwężkę na dolocie na pewno już nie masz 75KM, może z 65KM nie więcej.
edit: Po przeliczeniu na stronie gazownika wyszło mi że instalacja zwróciłaby mi się po 33 miesiącach to raczej bez sensu. Kalkulator opłacalności instalacji gazowej
Anonymous - 05-10-2006, 13:26
kaeres napisał/a: | Porazka montowac w samochodzie o charakterze sportowym gaz - tego sie trzymam i trzymal bede |
gdzie ty masz samochod o charakterze sportowym?
stanik - 05-10-2006, 14:15
właśnie nie chciałem tego pisać pierwszy , czekałem na kogoś, ale właśnie nie przesadzajmy, colt 1.6 o mocy 75 czy nawet 88 KM to nie jest ani auto sportowe ani nawet o zabarwieniu sportowym (jeśli chodzi o osiągi itd). Jest tak samo łykane spod świateł jak każdy inny, przeciętny kompakt. Tak samo sportowe jest CC 1.1 Sporting, które też spod świateł zostaje przy średniej klasie kompakcie.
Ale fakt, spotkałem już się z opiniami, że ktoś tam nie zagazuje swojego opla 1.4 60KM bo autko będzie przyspieszało o sekundę dłużej... Ale każdy ma swoje preferencje, ja stawiam oszczędność jazdy nad osiągami. szczególnie że moja carisma 1.8 115KM to też w żadnym wyapdku nie jest auto sportowe
Pozdrawiam
Anonymous - 05-10-2006, 14:23
stanik napisał/a: | colt 1.6 o mocy 75 czy nawet 88 KM to nie jest ani auto sportowe |
1,6 ma 113KM. chyba że to jakiś inny bo ja mam 16v...
Anonymous - 05-10-2006, 15:00
Nie mowie o mułach po 96 roku zdlawionych przez greenpeace.
Ja uwazam, ze z silnika 1.6 w 91 roku wycisniecie 113KM mialo na celu zrobienie z lekkiego kompakta troszke usportowione autko.
Ja opowiadam o samochodzie z tematu.
PS. Stanik, jak do mojego zapakuje z 300kg (aby waga sie rownala Twojej) to rowniez nie mozna uznac go za sportowca
stanik - 05-10-2006, 15:06
Ficu865 napisał/a: | 1,6 ma 113KM. chyba że to jakiś inny bo ja mam 16v... |
No tak, ale kolega który ma gaz i uważa, że ma zbyt małe przyspieszenie ma 75Km jak sam pisze... A nawet jakby miał 113KM tak jak Ty, to czy to już robi z Colta auto sportowe?
Pozdrawiam
Anonymous - 05-10-2006, 15:16
Sportowe moze i nie ale o charakterze sportowym chyba tak.
Po 25 latach nadal z silnika 1.6 nie robia kompaktow, ktore schodza ponizej 10s 0-100km/h.
PS. Gdzie pisze, ze ma 75KM ?
KaWu - 05-10-2006, 15:31
kaeres napisał/a: | ...
PS. Gdzie pisze, ze ma 75KM ? |
NO wlasnie
To zyraff85, pisze ze tyle ma, ale autor tematu ma 1,6-i chyba 113.
Anonymous - 05-10-2006, 15:32
a jaka jest definicja auta sportowego?
stanik - 05-10-2006, 15:45
wedlug tej definicji:
http://pl.wikipedia.org/w...C3%B3d_sportowy
To w sumie 95% samochodów to pojazdy sportowe
Co do mocy to fakt, mój błąd, odniosłem się do postu zyraff85 a nie autora wątku. Ale też jak mniemam kaeres odniósł się do postu wyżej a nie początkowego a ja znów w sumie skomentowałem Jego wypowiedż. Ale nadal uważam że Colt z mocą 113KM to nie jest auto sportowe. A jak nazwiemy je autem pseudo sportowym to znaczy, że sportowym nie jest. w ogóle słowo "pseudo" to dla mnie wymysł z pogranicza marketingu, żeby komuś wmówić, że coś jest czymś, ale tak na prawde tym nie jest. Tak samo jak powiem, że to krzesło jest pseudo wygodne, czyli znaczy się wygodne nie jest?
A definicje auta sportowego każdy ma pewnie własną, dla jednego będzie to Opel Astra 1.8 a dla drugiego Audi TT. Ja ze swoim poglądem skłaniam się ku tej drugiej opcji.
Pozdrawiam
Anonymous - 05-10-2006, 15:51
Dzieki naciaganiu faktow powstaja niedomowienia.
Po 1 jak juz zauwazyles autor watku ma 113 konne autko (przynajmniej takie bylo fabrycznie), po 2 nie pisalem o pseudo ale o charakterze sportowym.
Colt 1.6 16V nie jest samochodem sportowym bo nawet nie byl tak projektowany.
I czy tylko osiagi robia z samochodu samochod sportowy ? Jezeli tak to jakie ?
Gdzie jest ta granica ?
Anonymous - 05-10-2006, 16:10
Sportowy samochod to jest Evo WRC albo Evo N-grupowe, colty itp. to auta cywilne a takie samochody jak Colt GTi czy CC Sporting sa jedynie ich usportowionymi wersjami.
Anonymous - 05-10-2006, 16:38
borecki napisał/a: | Sportowy samochod to jest Evo WRC albo Evo N-grupowe, colty itp. to auta cywilne a takie samochody jak Colt GTi czy CC Sporting sa jedynie ich usportowionymi wersjami. |
Popieram!! WIna mu nalać
|
|
|