[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Stukające zawory. Szarpanie autem.
robertdg - 05-08-2010, 20:23
Czujnik położenia wałka rozrządu nie ma nic wspólnego ze stukającymi zaworami, a przeważnie objawami jego uszkodzenia jest niemożnośc odpalenia auta.
s8n - 05-08-2010, 20:54
robertdg napisał/a: | Czujnik położenia wałka rozrządu nie ma nic wspólnego ze stukającymi zaworami, a przeważnie objawami jego uszkodzenia jest niemożnośc odpalenia auta. |
Odnoszę wrażenie, że zboczyłeś trochę z kursu. Nie stukający zawór jest problemem a szarpanie autem po rozgrzaniu się silnika. Bo auto po przejechaniu określonej liczby kilometrów i zagrzaniu się silnika zaczyna szarpać i w końcu staje.
robertdg - 05-08-2010, 21:05
s8n napisał/a: | Odnoszę wrażenie, że zboczyłeś trochę z kursu. Nie stukający zawór jest problemem a szarpanie autem po rozgrzaniu się silnika. Bo auto po przejechaniu określonej liczby kilometrów i zagrzaniu się silnika zaczyna szarpać i w końcu staje. | Wybacz, odnoszę sie do tematu wątku, jeżeli auto stanie, są problemy z jego odpaleniem Jeżeli tak, to wine faktycznie może ponosić czujnik połozenia wałka rozrządu.
Krzyzak - 05-08-2010, 21:33
robertdg napisał/a: | Czujnik położenia wałka rozrządu nie ma nic wspólnego ze stukającymi zaworami, a przeważnie objawami jego uszkodzenia jest niemożnośc odpalenia auta. |
wałka? - pomyliłeś z czujnikiem wału
s8n - 28-10-2011, 21:01
Przepraszam, że tak późno, ale zapomniałem, że ktoś mógłby mieć podobny problem.
Po wymianie oleju, sprawdzeniu cewek zapłonowych, sprawdzeniu rozrządu i wymianie świec, wymieniłem ... czujnik położenia wałka rozrządu i problem zniknął.
Pozdrawiam.
Dominick - 01-11-2011, 23:26
dokładnie ja to samo przerabiałem, jakies kosmosy zapłon przepustnica przepływomierz lambda swiece kable rozrzad patrzylem 3 ! razy czy aby sie nie przestawia, znaki cacy załamka okazało sie ze czujnik, i ni chu... na błedach nie wyskoczyło
s8n - 26-09-2012, 17:27
Dobra Panowie i Panie witam ponownie!
Nie będę zakładał nowego tematu bo to kompletnie nie ma sensu. Wczoraj wracając autem z miejscowości oddalonej od mojej o jakieś 7km w połowie 'trasy' zapalił się check, zgasł i znowu się zaświecił no i ... tak został. Dzisiaj odpaliłem samochód check nie zniknął, przejechałem kilka km, wracając przy hamowaniu auto zgasło, wjechałem na podwórko, sprawdziłem co mi wywali komputer.
11 - sonda lambda. Wcześniej zauważyłem spadki mocy zarówno na benzynie jak i na gazie przy wyższych obrotach, jakby się dławił.
Pytanie nasuwa mi się jedno, czy to na pewno sonda lambda i czy da się ją w jakiś prosty sposób wymienić.
Pozdrawiam serdecznie!
m6riano - 26-09-2012, 19:25
Możesz podmienić sonde na drugą i wtedy bedziesz wiedział..
tnalag - 10-01-2013, 18:49
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że po odpaleniu zimnego silnika coraz głośniej słychać zawory/popychacze ogólnie klekocze jak diesel przez parę sekund. Jakieś 5 tyś. temu wymieniany olej na Valvoline Maxlife 5w40. Przebieg Misia to 176 tkm. Przynajmniej tyle licznik pokazuje Silnik się nie poci, na ciepłym jest wszystko ok. Pamiętam, że jak go kupiłem też trochę klekotał, po zmianie oleju było lepiej, ale po 5 tyś od wymiany raczej olej nie wymaga jeszcze zmiany. Czy zmiana na półsyntetyk coś pomoże?
Hugo - 10-01-2013, 19:40
tnalag napisał/a: | Czy zmiana na półsyntetyk coś pomoże? | Nie, może być tylko gorzej.
deejay - 10-01-2013, 19:45
W tym przypadku tylko demontaz pokrywy i klawiatury i weryfikacja ilosci uszkodzonych popychaczy załatwi problem.
fredfm - 11-01-2013, 07:48
tnalag napisał/a: | ...Jakieś 5 tyś. temu wymieniany olej na Valvoline Maxlife 5w40. ... |
Miałem dokładnie tę samą sytuację na tym oleju, na motulu cisza od wymiany do wymiany tj 15tys, a po tym po 5tys. km rano po odpaleniu miałem sieczkarnie pod maską..
tnalag - 11-01-2013, 17:30
fredfm napisał/a: | tnalag napisał/a: | ...Jakieś 5 tyś. temu wymieniany olej na Valvoline Maxlife 5w40. ... |
Miałem dokładnie tę samą sytuację na tym oleju, na motulu cisza od wymiany do wymiany tj 15tys, a po tym po 5tys. km rano po odpaleniu miałem sieczkarnie pod maską.. |
A dokładnie na jakim motulu ? Ja jeszcze poczekam bo szkoda mi wymieniać olej po 5 tyś.
predatorix - 11-01-2013, 22:52
U mnie Misiek 208000 przebiegu. Auto raz klekotało raz nie ale generalnie to mega głośne podczas jazdy plus wibracje na około 2500 obr/min decyzja: WYMIANA SAMOREGULATORÓW na nowe. Po wymianie.... Zero klekotania,auto miękko sie zbiera, zero wibracji. Az sie nie chce z auta wychodzić.Koszt nie najniższy ale sie opłacało
fredfm - 13-01-2013, 12:51
Cytat: | A dokładnie na jakim motulu ? Ja jeszcze poczekam bo szkoda mi wymieniać olej po 5 tyś. |
Kolego klepało mi na valovoline maxlife 5W40, taki w czerwonej bańce z "licznikiem kilometrów":):) Wróciłem do motula xcess 5w40 którego lałem od momentu kupna i teraz leję go nadal.. Błoga cisza przez 15tys.. km
|
|
|