To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Od czego zacząć ?

wojmi1 - 10-10-2006, 13:12

Krzyzak napisał/a:
Przy gazie (teraz już mówię o wnętrzu cylindra a nie typowych warunkach atmosferycznych na zewnątrz) te wymagania są wyższe - więc albo zmniejszamy przerwę, albo podwyższamy napięcie między elektrodami. A skąd tak drastyczny wzrost? z 1000V na 1mm do kilkunastu kV? - ano ze wzrostu ciśnienia, jakie panuje w cylindrze oraz dania czynnika dielektrycznego - benzyna nie przewodzi prądu.
z pelnym szacunkiem benzyne to masz w pompie w listwie w cylindrze juz masz pary benzyny w mieszance z powietrzem .Jedno i drugie w formie gazowej jonizuje sie i pozwala na rozjazenie luku elek. Wytlumacz jak z 1kV robi Ci sie np. 18kV pod wplywem cisnienia. Czy chodzi Ci o niezbedne napiecie do rozjazenia luku /jonizacja par gazow itp/??? Napisz cos dokladniej (edit tomusn: bez wycieczek osobistych proszę)
EDI kazde paliwo nie wyregulowane /spalanie/ moze zniszczyc silnik
P.S. --Czemu az tak boicie sie gazu???

Hugo - 10-10-2006, 13:41

wojmi1 napisał/a:

Tak naprawdę na LPG dobrze chodzą tylko silniki w dobrym stanie. W moim Colcie akurat instalacja gazowa nie sprawia żadnych problemów. Warunek: filtr powietrza wymieniany na czas, również filtr gazu (oba co 10 000 km). Świece co 20 000 km. Co jakiś czas upuszczam syf z parownika, ale prawie nic nie leci. No i chodzi i przy tym mało pali.

wichura1 - 10-10-2006, 14:07

wojmi1 napisał/a:

Wyższa temperatura spalania, inny czas spalania, inna wilgotność paliwa. Ma to wpływ na wypalanie zaworów, uczczelki pod głowicą, spalanie oleju, rozwalanie przepływomierzy po cofce, padnięcia lambdy, dziury w wydechu, zamuły, falowanie obrotów, świecące po gałach check engine. Jedyny gaz jaki bym dopuścił w moim Lancerze to sekwencja lub faza ciekła, oba odpadają z powodu, że jeden to ponad pół wartości Lancera a drugi ją przewyższa. Wcześniejsze instalacje gazowe, są według mnie niedopracowane.

wojmi1 - 10-10-2006, 14:20

co do tych usterek to przesada wszystko sie zdarzyc moze ale sie nie zdarza - az tak czesto
napewno jest duze ryzyko przy nowoczesnych autach bardziej boli - ale jak wlejecie wynalazek ta jakas pseudo benzynka to dopiero mozna ..........
Co do gazu to nie potwierdzam kwestji z glowicom, spalania oleju, jakos to sie kreci wszysko zalezy od montera ale przy kazdym paliwie macher potrafi zniszczyc silnik

wichura1 - 10-10-2006, 14:30

wojmi1 napisał/a:
co do tych usterek to przesada wszystko sie zdarzyc moze ale sie nie zdarza - az tak czesto
napewno jest duze ryzyko przy nowoczesnych autach bardziej boli - ale jak wlejecie wynalazek ta jakas pseudo benzynka to dopiero mozna ..........
Co do gazu to nie potwierdzam kwestji z glowicom, spalania oleju, jakos to sie kreci wszysko zalezy od montera ale przy kazdym paliwie macher potrafi zniszczyc silnik

Tankuje tylko na BP i baaardzo szerokim łukiem omijam stacje no name typu ZDZICHUOIL. Poza tym wyliczałem juz gdzieś, że instalacja gazowa zwróciłaby mi się po 33 miesiącach, co jest bez sensu.

A co do macherów, wszystko robię sam i nie chcę widzieć fachowców, bo już mam ich dość.

wojmi1 - 10-10-2006, 14:35

tak masz racje ekonomia to podstawa ja robie ok 60-70 tys km rocznie a co do macherow to to samo
Anonymous - 10-10-2006, 14:53

wojmi1 napisał/a:
tak masz racje ekonomia to podstawa ja robie ok 60-70 tys km rocznie a co do macherow to to samo
Z tym przebiegiem to chyba trochę przesadziłeś, bo samochód ciężarowy który jeździ codziennie po 8h robi rocznie 120-140k km.

[ Dodano: 10-10-2006, 14:55 ]
Ale wg mnie to żeczywiście temperatura pracy silnika na gazie jest wyższa, co powoduje szybsze zużycie silnika.

wojmi1 - 10-10-2006, 14:56

nie to sa moje srednie roczne przebiegi /ostatnie trzy lat
handel lozyskami i troche poza RP

ROMEL - 10-10-2006, 16:06

Czasami warto sie pobłąkać wtedy człowiek coś sie dowie nowego....

Zaznaczam że w przypadku WN przy instalacji LPG - nie błąkam sie... tak samo jak nie błąka sie Krzyżak czy też Hubert...
WOJMI1 - z prostych zasad wynika że mamy rację a Ty ciągle mocno "wykręcasz kota ogonem" ja ciągle staram sie Ci to przetłumaczyć... dlaczego tylko ja???... mozliwe że ja mam cierpliwośc do Twojej osoby... a oni porezygnowali z tłumaczenia.. bo poprostu to staje sie juz żenujące...
Popatrz troszke z innej strony na całą tą sprawę.... taaakk stań z boku i popatrz... kto tu sie błąka...

PZDR

wojmi1 - 10-10-2006, 16:36

dobra ok ROMEL, tylko nonstop mnie te zwiekszanie napiecia irytuje .... przyczepilem sie rozomie
tomusn - 11-10-2006, 00:09

proszę ponownie bez wycieczek osobistych, mają być opinie a nie "prawdy jedyne i absolutne"
Krzyzak - 11-10-2006, 09:25

wojmi1 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Przy gazie (teraz już mówię o wnętrzu cylindra a nie typowych warunkach atmosferycznych na zewnątrz) te wymagania są wyższe - więc albo zmniejszamy przerwę, albo podwyższamy napięcie między elektrodami. A skąd tak drastyczny wzrost? z 1000V na 1mm do kilkunastu kV? - ano ze wzrostu ciśnienia, jakie panuje w cylindrze oraz dania czynnika dielektrycznego - benzyna nie przewodzi prądu.
z pelnym szacunkiem benzyne to masz w pompie w listwie w cylindrze juz masz pary benzyny w mieszance z powietrzem .Jedno i drugie w formie gazowej jonizuje sie i pozwala na rozjazenie luku elek. Wytlumacz jak z 1kV robi Ci sie np. 18kV pod wplywem cisnienia.

Odpowiadam:
1. to chyba jasne, że wiem, że nie jest tam benzyna, lecze mieszanka - z reguły - o proporcjach stechiometrycznych; użyłem skrótu myślowego
2. nie - to zwiększenie bierze się głównie z faktu użycia KABLI ZAPŁONOWYCH, których opór jest ok. 10 kOm na łokieć oraz proporcji uzwojeń pierwotnego i wtórnego cewki zapłonowej i napięcia na wejściu
3. boję się gazu, bo jakieś 3 tyg. temu spotkałem (w odstępnie kilku dni) 3 auta: Galanty E32 i E33 oraz Lancera C62, które miały gaz - w C62 zaniedbany, to fakt - i były KOMPLETNIE NIEREGULOWALNE oraz miały NIEDIAGNOZOWALNE problemy ze spalaniem, obrotami, kichaniem, prychaniem i innymi sprawami, a właścicielom nie mogłem przetłumaczyć, że tak naprawdę NIC nie mogę zrobić z ich autami, bo nawet nie jestem w stanie, nie mogę przewidzieć, co po drodze narobił gaz i jakie modyfikacje zrobili gaziarze; a takie poprawianie po kimś, to naczęściej proszenie się o kłopoty - bo potem, jak coś nawali, to pewnie byłaby moja wina; teraz - gdy ktoś pisze, że ma gaz - to nawet nie odpowiadam na posta

wojmi1 - 11-10-2006, 10:12

Krzyzak napisał/a:
teraz - gdy ktoś pisze, że ma gaz - to nawet nie odpowiadam na posta

to juz jest szowinizm /zart/
Na powaznie masz duzo racji jw wg twojego opisu to droga przez meke ludziska cos maja i dopiero jak sie wali - zamiast samemu sie zainteresowac to probuja zepchnac to na innych

Anonymous - 11-10-2006, 10:25

wichura1 napisał/a:
wojmi1 napisał/a:

Wyższa temperatura spalania, inny czas spalania, inna wilgotność paliwa. Ma to wpływ na wypalanie zaworów, uczczelki pod głowicą, spalanie oleju, rozwalanie przepływomierzy po cofce, padnięcia lambdy, dziury w wydechu, zamuły, falowanie obrotów, świecące po gałach check engine

Kolega wichura1 wymienił chyba wszystko. Poza tym mam kilku znajomych, którzy mają instalacje w różnych aut i prawie każdy z nich ma mniejsze lub większe problemy. Nie uśmiechałoby mi się jeździć co jakiś czas do warsztatu bo auto pali "nadspodziewanie dużo".

Anonymous - 11-10-2006, 11:06

markus78 napisał/a:
wichura1 napisał/a:
wojmi1 napisał/a:

Wyższa temperatura spalania, inny czas spalania, inna wilgotność paliwa. Ma to wpływ na wypalanie zaworów, uczczelki pod głowicą, spalanie oleju, rozwalanie przepływomierzy po cofce, padnięcia lambdy, dziury w wydechu, zamuły, falowanie obrotów, świecące po gałach check engine

Kolega wichura1 wymienił chyba wszystko. Poza tym mam kilku znajomych, którzy mają instalacje w różnych aut i prawie każdy z nich ma mniejsze lub większe problemy. Nie uśmiechałoby mi się jeździć co jakiś czas do warsztatu bo auto pali "nadspodziewanie dużo".
A ja tam na gaz nie narzekam w golfie matka ma gaz już chyba z 8 lat i nic się nie dzieje regularne wymianyi normalne bierzące naprawy, ja w miśku mam 2 lata gaz i wzasadzie też nie narzekam.