Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Samodzielny demontaż skrzyni biegów.
Anonymous - 27-08-2010, 15:08
Adrians napisał/a: | Dodam tylko, że cała naprawa którą przeprowadziłem nie dała zbyt dużego efektu. Terkotanie nadal jest, teraz nawet bez przerwy, ale nieco ciszej. Japaneze podpowiedział mi, że to raczej zębatka piątego biegu (czy coś więcej, już nie pamiętam). Koszt to około 500zł. Na razie przyzwyczajam się do terkotania, w praktyce z cichego benzyniaka zrobił mi się diesel. |
łożyska pewnie montowałeś młotkiem. A powinno się prasą, ale skąd prasa?
a po 2 wymienia się kpl łożyk kulkowych.
Ale doświadczenia nie kupi się za żadne pieniądze. Pozdr.
Adrians - 27-08-2010, 21:16
A możesz mi wytłumaczyć po co wymieniać łożyska, które są w bardzo dobrym stanie? Szkoda, że tak bardzo krytykujesz to co zrobiłem, jednakże człowiek, który doświadczeniem raczej Cię przewyższa stwierdził, że ten dźwięk na pewno nie jest powodowany przez łożyska. Teraz tylko żałuję, że skontaktowałem się z nim po remoncie. Ale przynajmniej mam nowe sprzęgło. No i nie zrobiłem "interesu życia" wymieniając wszystkie łożyska.
Anonymous - 27-08-2010, 21:32
ale to jest logiczne. jeżeli wałek w skrzyni biegów podparty jest na 2-ch łozyskach, to jeżeli jedno nie wytrzymało to drugie będzie w stanie idealnym??. Technologicznie wymienia sie kpl. kulkowych. Podobnie jest z amortyzatorami, klockami, spręzynami zawieszenia, a nawet żarówkami refletorowymi. A druga sprawa to uzycie specjalistycznych narzedzi.
W poprzednim samochodzie /Galancie/ wymieniałem u mechanika łożyska kół regularnie co 10-20.000 km. Przyczyna? Łozyska osadzał w gniazdach młotkiem. Po wymianie u innego mechanika z prasą, miałem spokój na długie tysiące km. Pozdr.
Jak Ciebie nie przekonałem, to może innym czytającym ten temat cokolwiek pomoże, po to jest to forum. A co do mojego doświadczenie to naprawdę cięzko zmierzyć i porównywać.
Adrians - 27-08-2010, 23:40
To łożysko nie było w tak tragicznym stanie, w sumie to ono nie powodowało żadnych dźwięków, więc jak najbardziej drugie mogło być w stanie dobrym. Co do sprzętu to rozumiem prasę do łożyska w piaście, ale do skrzyni to już zbytnio nie ma takiej wielkiej konieczności. Mniejsza o to. Terkotanie przestało działać mi na psychikę i cieszę się z Miśka, bo to jednak super samochód.
Anonymous - 28-08-2010, 10:17
Adrians napisał/a: | To łożysko nie było w tak tragicznym stanie, w sumie to ono nie powodowało żadnych dźwięków, więc jak najbardziej drugie mogło być w stanie dobrym. Co do sprzętu to rozumiem prasę do łożyska w piaście, ale do skrzyni to już zbytnio nie ma takiej wielkiej konieczności. Mniejsza o to. Terkotanie przestało działać mi na psychikę i cieszę się z Miśka, bo to jednak super samochód. |
i niech tak zostanie, liczy sie komfort psychiczny - szczególnie przy takiej pogodzie
POzdrawiam
Krzyzak - 29-08-2010, 21:37
JackD napisał/a: | ale to jest logiczne. jeżeli wałek w skrzyni biegów podparty jest na 2-ch łozyskach, to jeżeli jedno nie wytrzymało to drugie będzie w stanie idealnym?? |
a czy kiedykolwiek rozkręcałeś skrzynię biegów? - bardzo często jest tak, że pierwsze łożysko jest innego typu niż drugie
po to są różne rodzaje łożysk, żeby przenosić różne obciążenia - tak się składa, że przednie łożysko wałka sprzęgłowego jest z reguły kulkowe a tylne baryłkowe i na dodatek w koszu poliamidowym
wałek zdawczy, czy pośredni (jeśli występuje) ma łożyska stożkowe - bo też jest liczony na inne obciążenia...
na pierwszym biegu podczas ruszania na skrzynię działają inne siły niż na 5 - stąd jest możliwość, że tylko jedno będzie do wyrzucenia
Anonymous - 29-08-2010, 21:53
Krzyzak nie pisałem o łozyskach baryłkowych, igiełkowych, tylko i wyłącznie kulkowych, które wsród łozysk skrzyni biegów sa najsłabszym ogniwem.
Cięzko ocenic stan łozyska /ma luz czy nie ma luzu, szumi mniej czy więcej/ . W wiekszości przypadków cięzko potwierdzić przebieg samochodu, a co za tym idzie i przebieg skrzyni biegów, dlatego sugerowałem wymianę łozysk kulkowych. Koszt pozostałych łozysk kulkowych oprócz przedniego wałka sprzęgłowego, które nie ma zamienników, nie jest już taki duży i warto zmienić je, aby nie ponosić dodatkowych kosztów ponownego demontazu skrzyni.
POzdr.
Krzyzak - 29-08-2010, 22:47
JackD napisał/a: | Cięzko ocenic stan łozyska /ma luz czy nie ma luzu, szumi mniej czy więcej/ |
pozwolę sobie się nie zgodzić - mi to przyszło z łatwością
JackD napisał/a: | przedniego wałka sprzęgłowego, które nie ma zamienników |
jeśli masz na myśli 25/63/18 to już parę lat temu pojawiły się zamienniki - koreańskie
pack3r - 17-09-2010, 18:25
Nie chcę rozpoczynać nowego tematu z drobnym pytankiem odnośnie modelu skrzyni w 1.8 GDI - czy skrzynia z volvo o symbolu F5M42 na 100% jest "taka sama" jak ta z mitsu o symbolu KF5M42? właśnie wymieniam skrzynie i nie chce wtopić
dziękuje i pozdrawiam
// skrzynia pasuje jakby ktoś miał podobny problem do mojego
|
|
|