To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ludzie! Powstrzymajcie mnie bo zgrzeszę (z nową Sportage)!

ICECOOL - 13-08-2010, 23:23

color1 napisał/a:
na mitsu sie obrazilem po tym jak mnie przed dwa tygodnie zwodzili z ostatnia sztuka asx intense 150 w graficie
Więc jednak o mały włos byłby Asx? Mimo tych wszystkich za przytoczonych przeze mnie, twoich postów zachwalających Sportage itd.?
color1 - 14-08-2010, 00:34

ICECOOL napisał/a:
Więc jednak o mały włos byłby Asx? Mimo tych wszystkich za przytoczonych przeze mnie, twoich postów zachwalających Sportage itd.?

tak, dokładnie 23 lipca dostałem ofertę leasingowa bo miała być 1 sztuka na cle już po odprawie ("Pojazd jest aktualnie na cleniu odbiór pojazdu do w ciagu ok max 10 dni"), ale jak przyszło co do czego to okazało się ze diler nie może mi go wyciągnąć, gdyż mitsu trzyma łapę na nim, bo któryś salon chciał mieć intense na ekspozycji... no paranoja po prostu !

kur... jak można oferować leasing bez pewności ze ma się auto do sprzedaży ?? czyli co, podpisałbym papiery a potem łaskawie by mi powiedzieli, proszę czekać do września ? i tak mnie zwodzili, wiec pojawiła się kilka dni po tym... koncepcja sprtage.

i w sumie chyba nie zaluje, bo jednak kia jest bardziej komfortowa w srodku, wygodniejsza z tylu, wiecej miejsca w bagazniku... i jak tak sobie porownalem oba, to wyszlo na to ze design asx jest jakby z poprzedniej dekady :) mimo że w kii troche gorsze materialy (do przyzwyczajenia)... i moze lepiej bo wtedy wzialbym diesla, ktory mi - poza dynamiką, na plaster, w miescie...

ktos moglby powiedziec, trzeba bylo sie zapisac wczesniej... otoz nie, nie kupuje niczego w ciemno, a zwlaszcza auta za prawie 100kpln (jak to niektorzy mowili, w ciemno to tylko mozna kupowac golfa)

a tak na marginesie to najbardziej mi chyba zal tej (i tańszej) mazdy3 ktora musialem odpuscic.. no coz, trzeba bylo dokonac jakiegos wyboru, ale nie chcialem sie zamykac ponownie kompakcie.

ICECOOL - 14-08-2010, 00:59

color1 napisał/a:
nie kupuje niczego w ciemno, a zwlaszcza auta za prawie 100kpln
Hmm, po ostatnich postach wnioskuję, że ta Kia to jednak trochę z "łapanki" była.
color1 - 14-08-2010, 11:08

ICECOOL napisał/a:
color1 napisał/a:
Hmm, po ostatnich postach wnioskuję, że ta Kia to jednak trochę z "łapanki" była.

nie z łapanki :) to był świadomy i trudny wybór, bo jednak poświeciłem mazde3 do której czułem mięte :)
asx wyglądem blednie przy sportage wiec tez odpadł... zwłaszcza że był problem z dostępnością
"łapanką" był tylko wybór silnika, ale niektórzy mogliby stwierdzić że to rozsądny wybór przy przebiegach do 10kkm rocznie, i z czasem tez doszedłbym pewnie do takiego wniosku.
i może jeszcze wersja wyposażenia, choć z drugiej strony po co mi ksenony czy bezkluczykowy zaplon...

ale powiem tak: o nowej sportage usłyszałem przypadkiem a w dodatku termin jej dostepnosci mial byc na wrzesien, wiec w ogole jakos nie rozwazalem takiego wyboru. przypadkiem zadzwonilem do salonu jak pojawily sie oficjalne ceny i zapytalem, kiedy sie spodziewaja pierwszej dostawy samochodow aby mozna je zobaczyc na zywo - a facet na to, ze juz stoi i nawet mozna ją kupic :)

ICECOOL - 14-08-2010, 11:45

color1 napisał/a:
ICECOOL napisał/a:
color1 napisał/a:

nie z łapanki :) to był świadomy i trudny wybór, bo jednak poświeciłem mazde3 do której czułem mięte :)
asx wyglądem blednie przy sportage wiec tez odpadł... zwłaszcza że był problem z dostępnością
"łapanką" był tylko wybór silnika, ale niektórzy mogliby stwierdzić że to rozsądny wybór przy przebiegach do 10kkm rocznie, i z czasem tez doszedłbym pewnie do takiego wniosku.
i może jeszcze wersja wyposażenia, choć z drugiej strony po co mi ksenony czy bezkluczykowy zaplon...

ale powiem tak: o nowej sportage usłyszałem przypadkiem a w dodatku termin jej dostepnosci mial byc na wrzesien, wiec w ogole jakos nie rozwazalem takiego wyboru. przypadkiem zadzwonilem do salonu jak pojawily sie oficjalne ceny i zapytalem, kiedy sie spodziewaja pierwszej dostawy samochodow aby mozna je zobaczyc na zywo - a facet na to, ze juz stoi i nawet mozna ją kupic :)

Ciekawe, że myślałeś o Maździe 3. Toż to trochę inny samochód (zwłaszcza MPS) :?:

color1 - 14-08-2010, 13:03

ICECOOL napisał/a:

Ciekawe, że myślałeś o Maździe 3. Toż to trochę inny samochód (zwłaszcza MPS) :?:

tu akurat zrządził przypadek (mps) bo już bym nim jeździł od najbliższego czwartku, gdyby nie okazało się nagle ze jest do odbioru dopiero w listopadzie... :(

"przebolałbym" ze to kompakt i mniej przestronny, zwlaszcza majac taki silnik pod maska i takie wyposazenie ! :)

ale w stosunku do cywilnej wersji - jak pisalem, doszedlem do wniosku ze decydujac sie na nowe auto nie chce sie znow zamykac w ciasnym kompakcie, na najblizsze kilka lat bo wiem, ze wielokrotnie brakowalo mi miejsca, nawet jesli to bylo sporadyczne kilka razy w roku. po prostu chce miec fajne i uniwersalne autko i w rozsadnej cenie :)

mam nadzieje ze takim okaze sie wlasnie nowa sportage - oby tylko bezawaryjnie ;)

ICECOOL - 15-08-2010, 14:41

Mam przed sobą najnowszy egz. czasop. Automoto (9/2010) i niestety, ale Asx dostał po d. w teście z X1, Tiguanem i Rav4... Badali diesle i napęd 2 WD. Zgadnijcie który wygrał? Tak! Brawo! To Tiguan :biggrin: Nie widziałem, że wieśwagen robi teraz lepsze auta od BMW, mimo, że X1 jest ze 2 lata młodsze w prod., a szrotwagen wygląda w środku jak auto z poprzednie epoki (dziennikarze uznali, iż Tiguek ma lepsze materiały niż X1!)...
Więc Asx dostał za: drogę hamowania, CAŁY układ jezdny, przestronność (wysocy z tyłu, poj. bagaż.), kulturę (głośna turbina) i złe rozwijanie mocy w silniku, komfort, widoczność, gwarancję (brak możl. jej przedłużenia i częste wizyty w serw.) oraz brak opcji (tylko pakiety), a i tak był lepszy od Ravki :D
+ zebrał za cenę i parametry silnika (sprint, elast. i spalanie - brawo dla inż. Mitsu!).

Jak widzicie sporo było tego na minus :(

W piśmie jest także pierwszy test nowej Sportage - pozytywny :)

color1 - 15-08-2010, 18:20

ICECOOL napisał/a:

ja bym się tak tymi "pierwszymi" testami nie podniecał... dają one wprawdzie jako taki obraz (jeśli nie jest to sama krytyka) ale ze wszystkimi tak jest, niejako artykuły sponsorowane - na początku och i ach, a po paru miesiącach test porównawczy i "blado" - podobnie z asx-em, też z "pierwszej jazdy" wynikało że to cudo techniki i luksus w jednym.

test nowej sportage jest też na moto.pl - nie bardzo rozumiem, co autor miał na myśli pisząc np. krytycznie o wspomaganiu elektrycznym i cytuję "Nieprecyzyjny podczas jazdy na wprost układ kierowniczy" ?

http://moto.pl/MotoPL/1,8...wsza_jazda.html

marpit - 15-08-2010, 20:11

Pismakami nie warto się interesować. W dzisiejszych czasach info w necie czy gazetach to wszystko marketing.
ICECOOL - 15-08-2010, 21:01

color1 napisał/a:
ICECOOL napisał/a:

ja bym się tak tymi "pierwszymi" testami nie podniecał... dają one wprawdzie jako taki obraz (jeśli nie jest to sama krytyka) ale ze wszystkimi tak jest, niejako artykuły sponsorowane - na początku och i ach, a po paru miesiącach test porównawczy i "blado" - podobnie z asx-em, też z "pierwszej jazdy" wynikało że to cudo techniki i luksus w jednym.

test nowej sportage jest też na moto.pl - nie bardzo rozumiem, co autor miał na myśli pisząc np. krytycznie o wspomaganiu elektrycznym i cytuję "Nieprecyzyjny podczas jazdy na wprost układ kierowniczy" ?

http://moto.pl/MotoPL/1,8...wsza_jazda.html

Ty akurat masz szansę powyższe zweryfikować.

PS. Liczę na jakiś w miarę obiektywny test porównujący Sportage, Asx i np. Qaszankę

color1 - 15-08-2010, 22:34

ICECOOL napisał/a:

PS. Liczę na jakiś w miarę obiektywny test porównujący Sportage, Asx i np. Qaszankę

kaszankę sobie daruję, wystarczyło że do niej wsiadłem i oblookałem "na stojąco" - na przedbiegach odpadła (akurat odwiedziłem oddysey w pogoni za mazdą - stała tez kaszanka w salonie :)

jak już się rozjeżdżę sportage z pewnością podjadę na ponowną jazdę próbną asx-em - właśnie w celu porównania co straciłem albo co zyskałem - będzie trudno ocenić jeśli znów będę miał do dyspozycji diesla, ale ... skupię się na walorach jezdnych i ogólnych :)

oczywiście nie omieszkam poinformować na forum

ICECOOL - 16-08-2010, 10:56

color1 napisał/a:
ICECOOL napisał/a:

kaszankę sobie daruję, wystarczyło że do niej wsiadłem i oblookałem "na stojąco" - na przedbiegach odpadła (akurat odwiedziłem oddysey w pogoni za mazdą - stała tez kaszanka w salonie :)

jak już się rozjeżdżę sportage z pewnością podjadę na ponowną jazdę próbną asx-em - właśnie w celu porównania co straciłem albo co zyskałem - będzie trudno ocenić jeśli znów będę miał do dyspozycji diesla, ale ... skupię się na walorach jezdnych i ogólnych :)

oczywiście nie omieszkam poinformować na forum

Chodziło mi o test w czasopiśmie/portalu, ale ok, taki też może być :)

PS. W dzisiejszym Auto Świecie jest z kolei bardzo pozytywna recenzja Asx`a.
A w Motorze ledwo wygrał z Qaszaną.

Weź to człowieku ogarnij :shock:

tonyhc - 17-08-2010, 00:07

Panowie, powiem tyle, jezdze ASX'em na codzien po miescie, bylem juz nim na niemieckich autostradach i na polskich w trasach. Żaden test nie wmówi mi, że autko gdzieś ustępuje takiej marce jak Kia czy Nissan. Mój brat, wielki zwolennik KIA (jezdzi Ceed'em i zanim go kupil, duzo jezdzil) kiedy wsiadł do ASX'a i pojeździł, nie ma już nic do powiedzenia. Auto prowadzi sie bardzo dobrze, bardzo dynamicznie przyspiesza, bez trudu daje rade w mieście i na autostradach - przy tym spalanie jest naprawdę miłe dla kieszeni. Polecam ASX'a - to dobry wybór mówcie co chcecie.
ICECOOL - 17-08-2010, 10:00

tonyhc napisał/a:
autko gdzieś ustępuje takiej marce jak Kia
No przepraszam Cię bardzo, ale przynajmniej jeżeli chodzi o wymiary to owszem, ale ustępuje nowej Sportage. Wymiary to raczej czynnik obiektywny. A i podejrzewam, że jeż. chodzi o skuteczność hamulców to także odstaje od średniej - pomiary (w 4 testach szczegółowych, jakie dotychczas znalazłem - śr. dr. ham. - ok. 44 m.!) jak i subiektywne odczucia (własne) to potwierdzają. Co do reszty to nie będę dyskutował. Każda matka własne dzieci chwali :D
Fragu - 17-08-2010, 10:45

MITSUBISHI_WRC, tak samo jak nie wiadomo jak będzie się sprawował ASX. Nie bądź wróżka :D

Nowa kia wygląda naprawdę konkretnie. Dzisiaj widziałem taką w jakimś ciemnym kolorze z diodami do jazdy dziennej. Fajnie się prezentuję.
ASX na początku bardzo mi się podobał, ale przez to że każdy miś ma teraz jedną paszczę..jakoś mi się szybko znudził :roll: