[97-04]Galant EAxA/W - [EAxW] Skrzypiące drzwi kierowcy
Zhan - 03-07-2011, 19:29
m6riano napisał/a: | Zhan napisał/a: | Tak, na 100%. Wiem, bo kupiłem kiedyś niechcący nie taki jak trzeba. |
To znaczy prawy przód pasuje na lewy..i prawy tył na lewy tył? |
Tak
Hugo - 11-03-2012, 18:31
Wymieniłem ten ogranicznik w drzwiach kierowcy na inny, wcześniej go rozebrałem, umyłem rozpuszczalnikiem, nasmarowałem w środku smarem ŁT, zamontowałem i... bajka! Nic nie tzraska, a drzwi mają w dwóch miejscach taki opór, o którym zawsze marzyłem (prawie jak w vw/audi ). Jeszcze w żadnym japończyku tak mi się ładnie drzwi nie zachowywały. To samo muszę zrobić z prawym przednim i tylnymi, ale właśnie, tylne też są rozbieralne, bo nie jestem pewien: http://allegro.pl/mitsubi...2190141673.html
daboss - 06-06-2013, 12:07
Odgrzebię trochę ten temat, bo mam problem z ogranicznikami z przodu z obu stron i nie chcę zakładać nowego. Pomijam fakt, że ograniczniki nieco trzeszczą przy otwieraniu, bo aż tak mnie to nie boli. Głównym problemem jest to, że powinny mieć one skok/blokadę - otwarcie drzwi do połowy i na full (no, tak mniej więcej). U mnie - po otwarciu drzwi przymykają się i przytrzaskują mi łydę, zanim zdążę ją schować do auta. Nie wiem jak jest z prawą stroną, bo rzadko tamtędy wsiadam. Dodatkowo całe ograniczniki wysmarowane są jakimś zaschniętym smarem miedzianym, a przynajmniej tak to wygląda. Radzicie to czyścić i montować od nowa, czy raczej kupić "nowy" z allegrosza i wsadzić inny?
Krzyzak - 06-06-2013, 13:45
daboss napisał/a: | raczej kupić "nowy" z allegrosza i wsadzić inny? | raczej
Hugo - 06-06-2013, 14:01
daboss, ograniczniki są rozbieralne i da się je zregenerować. Warunek: są tam 2 rolki i obie muszą być w dobrym stanie (nie zardzewiałe i nie starte), bo wtedy regeneracja nie ma sensu, bo o ile drzwi będą miały opór w połowie i przy całkowitym otwarciu to ogranicznik będzie głośno "strzelał". Jeśli u Ciebie drzwi nie mają już żadnego oporu to na 99% przynajmniej po 1 rolce z każdej strony jest na śmietnik. Ja bym wymontował i rozebrał oba ograniczniki, wziął po 1 rolce z kazdego i złożył jeden sprawny, a drugi dokupił inny sprawny. Zostanie kilkadziesiąt pln w kieszeni
mirex94 - 09-07-2013, 13:11
tym razem ja odnowie temat ;D to jakiego waszym zdaniem smaru wkoncu najlepiej uzyc?
Hugo - 09-07-2013, 15:01
mirex94 napisał/a: | jakiego waszym zdaniem smaru wkoncu najlepiej uzyc? | Tzw. "białego smaru" albo nawet zwykłego do łożysk tocznych ŁT.
Tomii - 09-07-2013, 18:11
mirex94 napisał/a: | tym razem ja odnowie temat ;D to jakiego waszym zdaniem smaru wkoncu najlepiej uzyc? |
jak masz zużyty ogranicznik to smar jaki by nie był pomoże tylko na chwilę,
daboss - 04-08-2013, 15:46
Rozebrałem dwa ograniczniki, oczyściłem, jutro przyjdzie pora na kolejne dwa. Wyjąłem sprężynki, rolki. I tu moje dwa pytania: gdzie smarować (wszędzie czy tylko na mocowaniach rolek)? Bo w tych co dostałem od danino88 była tona smaru, a mimo tego się nie ruszały. A drugie pytanie: czy da sie zdjąć tą puszkę z tego "pałąka"? Czy któraś ze stron jest rozbieralna? I jeśli tak, to w jaki sposób?
[EDIT]
Tak wygląda część zestawu z którego będę składał jeden z ograniczników:
A tu fotki tych co się chyba nie nadają (nie mylę się?)
Ewcia80 - 21-02-2016, 23:30
Hejka.musze wymienic ogranicznik z przodu bo juz nie dziala.Orientujecie sie ile moze kosztowac nowy w aso?Ewentualnie czy warto kupic uzywke na allegro?
Hugo - 22-02-2016, 08:43
Ewcia80, nowy u japaneze 80 zł/szt.
|
|
|