To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Sprzeglo umiera?

Krzyzak - 10-12-2007, 22:09

wysprzeglik masz przy skrzyni - chodzi o ten drut, co naciska juz na widelec, ktory potem lozyskiem oporowym naciska na docisk (ufff) - smarujesz miejsce, gdzie drut naciska na widelec

ad. poczatek - tak, docisk sprzegla (sprezyna (gwiazda) skrzypiec potrafi)

Hugo - 11-12-2007, 23:28

Reperaturki oraz płyn wymienione. Sprzęgło naciska się lżej (napewno mi się nie wydaje). Możliwe, że pompka na starych gumkach już się lekko przycierała. Odpowietrzone sprzęgło "łapie" w ok. połowie skoku pedału. Niestety ruszenie z miejsca dalej nie jest tak płynne jak być powinno co świadczy ewidentnie o jakimś tam zużyciu sprzęgła. Tak czy inaczej najważniejsze, że płyn nie powinien już się sączyć.
Anonymous - 12-12-2007, 20:18

witam was panowie i panie :mrgreen: pytanko odnosnie sprzegla:czytalem juz na forum jakie sa najlepsze do mojego colciaka,ale dzis gadalem z kolesiem i polecil mi takie jak saxa,asn,luk,napiszcie czy warto cos takiego zakladac bo niechce utopic siana w gow.... :badgrin: ps.szukalem ale zadnej z tych firm nie znalazlem.POZDRAWIAM :lol:
Hugo - 12-12-2007, 20:23

hałwa napisał/a:
saxa
Sachs'a.
hałwa napisał/a:
asn
Pewnie chodzi o Aisin.
hałwa napisał/a:
luk
Tu akurat dobrze napisałeś. Teraz powinieneś znaleźć chociażby na Allegro. Tu masz Aisin'a. http://moto.allegro.pl/it...olt_lancer.html
Sachs oraz Aisin to super sprzęgła. Tak samo Daikin. Luk'a bym nie polecał. Valeo również niekoniecznie.

Anonymous - 13-12-2007, 06:55

wielkie dziki :mrgreen:
josie - 13-12-2007, 16:01

Hugo napisał/a:
Luk'a bym nie polecał

Bardzo dobra firma. Robi/ła na pierwszy montaż w VW/Audi

Hugo - 13-12-2007, 18:04

josie napisał/a:
Bardzo dobra firma. Robi/ła na pierwszy montaż w VW/Audi
A nie Lucas przypadkiem?
josie - 13-12-2007, 21:04

Hugo napisał/a:
A nie Lucas przypadkiem?

Wiem że LUK, jak Lucas nie wiem, podobno Luk szedł też do Opli...

Hugo - 24-03-2008, 10:04

http://moto.allegro.pl/it...ia_persona.html
U mnie też przydałoby się wymienić sprzęgło. Co myślicie o tej ofercie? Wiadomo firma produkująca sprzęgła pierwszorzędnej jakości, ale czy to będzie oryginał za takie pieniądze?

Anonymous - 24-03-2008, 10:16

U mnie tez juz lapie przy samym koncu i przydaloby sie wymienic. Hugo, nie pomoge Ci ale moze ktos wie ile moze kosztowac wymiana sprzegla?? chodzi mi o robocizne.
londolut - 24-03-2008, 10:22

SlaVkoEg napisał/a:
moze ktos wie ile moze kosztowac wymiana sprzegla?? chodzi mi o robocizne.
około 200-300 zł. Robocizna za sprzęgło przeważnie wychodzi drugie tyle co zestaw :)
Anonymous - 24-03-2008, 12:54

dzieki wielkie ;)
Hugo - 24-03-2008, 13:00

SlaVkoEg sam sobie wymień.
Anonymous - 24-03-2008, 22:54

pod blokiem to troszke lipa pozatym nie wiem czy podolam temu hehe :]
Anonymous - 05-07-2008, 10:20

Chciałbym raz jeszcze poruszyć temat sprzęgła, bo nie wiem o co chodzi z moim "sprzętem". Ostatnio dałem przejechać się moim Colcianem znajomemu, który pierwsze co zauważył to ślizagające sprzęgło. Ja może z racji przyzwyczjenia i raczej delikatnego stylu jazdy nie odczuwałem tego. Po jego uwagach i gdy troszeczkę "wygarnąłem" memu maleństwu faktycznie zauważyłem niepokojące objawy.
Zrobiłem test sprzęgła (lekka górka zaciągnięty hamulec ręczny, wrzucona "trójka" i jazda). Autko ładnie się przydusiło :-) Moje pytanie zatem:
czy można i jak podregulować sprzęgło w CA0? Czy faktycznie lekki ślizganie jest objawem zużycia. Czy starczy podregulowanie. Normalnie wjechałbym na warsztat i powymieniał co trzeba, jeśli trzeba. Niestety jestem w małym dołku finansowym i nie chce robić dodatkowych kosztów.