To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA

filippoz - 25-01-2009, 23:12

ja tak trochę nie o zimówkach ale nadal o kołach. Widziałem na forum, że ktoś wspominał z klubowiczów że kupił do lancerka Dotzy Hanzo 18" - wie ktoś kto to jest bo mam kilka pytań :)

tak w ogóle, opony całoroczne w odebranym w piątek lancerze okazały się letnimi oponami :D postanowiłem sprawdzić na necie i letnie lol a to koniec stycznia, oby mrozów już nie było !!

Anonymous - 27-01-2009, 18:48

No ja dzisiaj odebralem zamowione GY UltraGrip 7+,
Przy odbiorze sprawdzilem date produkcji i tutaj mega wielki :shock:

Data produkcji to 0209.

Czekam teraz tylko na autko ;-)

Pozdr
AK

Anonymous - 27-01-2009, 22:19

Czyli drugi tydzien 2009 roku :) Funkiel nowki :)
mazin - 01-03-2009, 14:10

A ja od dealera "wycyganiłem" opony i dywaniki (za alarm i czujniki niestety musiałem już zapłacić :-(
Ponieważ darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, to nie wybrzydzam - wcześniej, w corolli miałem Dunlopy WinterSport coś tam - baaardzo fajne oponki. Potem Firstopy - cóż, były lepsze od zużytyh dunlopów, ale chyba gorsze od nowych. Nie pojeździłem w nich dużo (ok 1000 km) bo autko sprzedałem razem z nimi.

No a dealer założył mi Barum Polaris - pewnie były najtańsze. Ale nie jest źle, hamują dość dobrze, ABS zadziałał mi do tej pory raz, co na rejon w którym mieszkam jest niezłym wynikiem. Nie wiem jeszcze jak popada, czy sobie poradzą z odprowadzaniem wody.
Jeździłem do tej pory (wymieniam i zimówki i letnie) na Michelinach, Goodyearach, Pirelli, Kleberach, Dunlopach, Dębicach, Firstopach i teraz na Barumach (a letnie Dunlopy na alusach czekają sobie w garażu). Najlepsze moim zdanim były Micheliny, (ale i najdroższe), porównywalne z Pirelli, najsłabsze Goodyeary - to znaczy na suchym - rewelacja, na mokrym tragedia. Dunlopy były bardzo dobre, tylko przy więszych prędkościach huczały jak mała fabryka. Klebery, Dębica porównywalne, bez rewelacji, ale całkiem OK.

A dokładnie było to tak:
Clio RSi 1,8 '94 (97-00) - Goodyeary, Klebery, Dębica (kupiłem na goodyerach, zmieniem na klebery, zimówki dębicy)
Corolla 1,4 '00 (00-09) - Micheliny, Pirelli -lato, Dunlopy, Firstop -zima
Lancer 1,8 '08 (09----?) - Barum (zima), Dunlop (teraz)

krzychu - 01-03-2009, 14:23

mazin napisał/a:
najsłabsze Goodyeary

Zimówki Ultra Grip 7+?

Krzychu

mazin - 01-03-2009, 14:43

krzychu napisał/a:
mazin napisał/a:
najsłabsze Goodyeary

Zimówki Ultra Grip 7+?

Krzychu

Niestety, nie pamiętam modelu (to był 1997 rok :-) ) ale chodzi o letnie. Opony to były prawie semislicki, to znaczy nie miały praktycznie żadnych rowków odprowadzających wodę, a wyłącznie takie ochodzące na boki dość długie ukośne rowki. Dość dobrze autko się w nich trzymało przy suchej nawierzchni (zrobiły ponad 100 tys. zanim zmieniłem na inne i to raczej ze względu na wiek, bo bieżnik jeszcze miał parę milimetrów. Ale na wodzie, nawet lekko wilgotnej jezdni - tragedia. Przy 60 na godzinę zaliczałem poślizgi, aquaplaning był taki, że porafiło mi przesunąć auto o ok.metr w lewo czy prawo. Guma była dość twarda, zużywała się wolno - może w troplikalnym czy śródziemnomorskim klimacie byłyby odpowiedniejsze dla tego autka.

Może to nie tak, że to tragedia absoluna, ale po prostu nie były to własciwe opony na nasze drogi i na nasze warunki atmosferyczne. Na zadaszonym torze i na idealnej nawierzchni sprawdziłyby się dość dobrze.

krzychu - 01-03-2009, 14:44

A to nie bo my się tutaj rajcujemy Ultra Grip 7+ które są średnio cenowo a dorównują czołówce np. Legendzie Pireli SnowSport czy Alpine.

Krzychu

mazin - 01-03-2009, 14:49

krzychu napisał/a:
A to nie bo my się tutaj rajcujemy Ultra Grip 7+ które są średnio cenowo a dorównują czołówce np. Legendzie Pireli SnowSport czy Alpine.

Krzychu

Jasne. Ja się specjalnie oponami nigdy nie interesowłem, dopóki nie musiałem ich zmienić :-)
Zresztą, jak sądzę, każdy producent ma w swojej ofercie lepsze i gorsze i porównywanie samymi markami mija się z celem, ale niestety nie pamiętam modeli a tylko producentów... Napisałem po prostu o własnych doświadczeniach.

patryk666 - 19-03-2009, 08:04
Temat postu: rozmiar opon jaki wejdzie na 18' ? please help !
Witam!!

Mam pytanko jestem przedk upnem 18'stek alusków i mam pytanko czy profil 45 wejdzie czy bede musial kupic 40 ? ..

jaca71 - 19-03-2009, 08:20

Takie są oryginalnie założone na 18" - 215/45R18 ;)
patryk666 - 19-03-2009, 09:27

dzieki ,rzeczywiscie w wersji intense sa takie :) rozumiem ze 225 spokojnie wlożę ;>?
jaca71 - 19-03-2009, 10:13

Tu masz wszystkie zamienniki opony 215/45R18 z dopuszczalna tolerancja 2%
http://www.opony.com.pl/o...imageField.y=13
225/45R18 powinny wejść i "tylko" 1,4% różnicy ;)
Ale po co Ci takie szerokie kapcie - będziesz pływał w koleinach...

basik - 19-03-2009, 20:42

Pływanie to raz, a po drugi spalanie sie zwiększy i komfort jazdy się trochę zmieni.
pawelek32 - 25-03-2009, 14:53

witam.
planuję kupić na przyszły sezon opony zimowe 195/xx/16
nie wiem tylko jaki profil wybrać 60 czy 65??
dlaczego węższe 195 są droższe niż 205? trochę to dziwne...
wole węższe, bo mieszkam na wsi i często na jezdni są 3 kolejny (środkowa wspólna), poza tym często muszę przebijać się przez zaspy :)
przy okazji mam pytanie dot oryginalnie montowanych opon letnich w lancerze SB- chodzi mi o dunlopy 205/60/16.
czy one są kierunkowe?
dzisiaj zauważyłem, że mają niby strzałki i z jednej strony (od kierowcy) są jakby założone w odwrotnym kierunku, natomiast od strony pasażera strzałki wskazują prawidłowy kierunek.
z jednej strony myślę, że nie zrobiliby takiej grandy, ale z drugiej strony po cholerę te krokiewki- raczej to strzałki...
pzdr

Luk - 25-03-2009, 16:16

pawelek32, a co jest napisane przy tych strzałkach? Rotation albo coś w tym stylu? Bo jak tak, to ewidentnie założyli źle. Tylko pytanie gdzie, bo nie wydaje mi się, żeby pomylili się w fabryce. W takim razie po co ktoś gmerał przy oponach...?