Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Rozładowany akumulator
mitsu00 - 29-10-2012, 17:30
rezon napisał/a: | krzychu napisał/a: | mitsu00 no takie objawy ma zwarta cela. | mojej żonie padł na skrzyżowaniu odcinając zasilanie wszystkiego. Nie wyświetlał nic, nie dawał oznak życia. Przy ładowaniu niemal od razu "gotował" się. Tu jednak wyświetla ASC-Off itd. więc raczej nie będzie to zwarta cela, ale po naładowaniu wszystko wyjdzie. Można jeszcze podjechać do jakiegoś mechanika na test obciążeniowy aku. | tez mialem ASC Off i po zamontowaniu nowego akku problem zniknal i komp nie zarejestrowal bledu. Sprawdzalem Lexia. Byc moze tu jest analogiczny problem.
kaammyyk - 29-10-2012, 19:37
Aku wymieniony na nowy i wszystko ok. Co więcej , autko kupiłem w sierpniu i od początku użytkowania przed odpaleniem samochodu oprócz innych kontrolek w prawym górnym rogu zapalało się małe asc off. Myślałem , że tak ma być / spr kontrolki itd/ ale jaki mi sie aku rozładował to dopiero sprawdziłem w instrukcji że ta kontrolka zapala się między innymi wtedy jak aku nie jest doładowany.
Teraz po włożeniu nowego ona się nie zapala. Z jedne strony to ciekawy wskaźnik na przyszłe problemy z akumulatorem
mitsu00 - 29-10-2012, 20:38
kaammyyk napisał/a: | Teraz po włożeniu nowego ona się nie zapala. | A nie mowilem...?
krzychu - 30-10-2012, 07:28
mitsu00 napisał/a: | kaammyyk napisał/a: | Teraz po włożeniu nowego ona się nie zapala. | A nie mowilem...? |
Nie przesadzaj. Jak jest problem z ładowaniem to problem powróci po paru dniach... Ale oczywiście mógł to być akumulator.
rezon - 30-10-2012, 10:40
krzychu napisał/a: | Jak jest problem z ładowaniem to problem powróci po paru dniach... | który chciałem wykluczyć przed zakupem nowego aku. W przypadku ciągłego świecenia kontrolki - przyczyną mógł być oczywiście akumulator, ale równie dobrze ślizgający się pasek wieloklinowy. Naprawy powinno się zacząć od diagnozy przyczyn, a nie wymiany drogiego elementu, jakim jest akumulator - to jest znacznie prostsze.
maxpoll - 30-10-2012, 20:14
Dzisiaj ponownie aku po 5 latach odmówił mi posłuszeństwa, to już 2 raz w ciągu mieciąca. Czy któryś z forumowiczów zna parametry jaki to powinien być akumulator, chodzi o typ bądz jakieś wymiary i amperaż. Najchetniej zakupiłbym jakiś akumulator Varty lub podobny dobrej klasy.
13zbyszek13 - 31-10-2012, 08:49
maxpoll napisał/a: | Dzisiaj ponownie aku po 5 latach odmówił mi posłuszeństwa, to już 2 raz w ciągu mieciąca. Czy któryś z forumowiczów zna parametry jaki to powinien być akumulator, chodzi o typ bądz jakieś wymiary i amperaż. Najchetniej zakupiłbym jakiś akumulator Varty lub podobny dobrej klasy. |
Cytat: | Dzisiaj ponownie aku po 5 latach odmówił mi posłuszeństwa, to już 2 raz w ciągu mieciąca. Czy któryś z forumowiczów zna parametry jaki to powinien być akumulator, chodzi o typ bądz jakieś wymiary i amperaż. Najchetniej zakupiłbym jakiś akumulator Varty lub podobny dobrej klasy.
_________________ |
Ja bym zakupił o tych samych parametrach co miałeś ori tylko dowolnej firmy jaka by mi pasowała. 5 lat, myślę ze się wysłużył i czas na zmianę.
krzychu - 31-10-2012, 08:52
maxpoll napisał/a: | Dzisiaj ponownie aku po 5 latach odmówił mi posłuszeństwa, to już 2 raz w ciągu mieciąca |
To po 5 latach czy poniżej 1 miesiąca? Czy to w innym samochodzie?
kaammyyk - 31-10-2012, 16:56
maxpoll napisał/a: | Dzisiaj ponownie aku po 5 latach odmówił mi posłuszeństwa, to już 2 raz w ciągu mieciąca. Czy któryś z forumowiczów zna parametry jaki to powinien być akumulator, chodzi o typ bądz jakieś wymiary i amperaż. Najchetniej zakupiłbym jakiś akumulator Varty lub podobny dobrej klasy. |
http://www.iparts.pl/auto...491-100042.html
[ Dodano: 31-10-2012, 17:14 ]
rezon napisał/a: | krzychu napisał/a: | Jak jest problem z ładowaniem to problem powróci po paru dniach... | który chciałem wykluczyć przed zakupem nowego aku. W przypadku ciągłego świecenia kontrolki - przyczyną mógł być oczywiście akumulator, ale równie dobrze ślizgający się pasek wieloklinowy. Naprawy powinno się zacząć od diagnozy przyczyn, a nie wymiany drogiego elementu, jakim jest akumulator - to jest znacznie prostsze. |
Źle sie wyraziłem w poście o nie doładowaniu , w instrukcji jest napisane że w czasie uruchomienia silnika może się pojawić asc off jeżeli nastąpił krótki spadek napięcia w akumulatorze a nie , że jest niedoładowany.
|
|
|