To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fotele w Lancerze - wygodne czy nie?

Arczi89 - 19-01-2016, 07:51

Zależy od człowieka. Ja mam 170cm i brakuje mi wysuwanej kierownicy. Przez to pozycja w fotelu jest nie wygodna a nogi bolą. Przy agresywnej jeździe muszę się zapierać. W trasie 100 razy zmieniam położenie względem fotela bo wszystko boli. W sportbacku na środku tylnej kanapy jest pręt. Pasażerowie zgłaszają problem że w 5 nie da się jeździć dalej niż na zakupy. To tak odemnie :lol:
tyku - 19-01-2016, 10:15

RalfPi napisał/a:
mierzę 180cm i waże 72kg
Rafał :!: to Ty chudziutki jesteś, dlatego lancerek Cię tak unosi. :wink:
Ja mierzę 176cm i niestety 78 kg :( , ale nie narzekam na wygodę za kierownicą i pod :butthead: .
Jedynie mam zastrzeżenia do jakości tkaniny z boku siedzeń, która dziwnie się wyciera(na forum już ktoś pisał o tym incydencie). :roll:
Arczi89 napisał/a:
Ja mam 170cm i brakuje mi wysuwanej kierownicy.
Podłuż sobie poduszeczkę pod pupcię i będzie Ci super wygodnie. :D
Ja siedzę na takiej:

Jest mi wygodnie bo nie wpadam w fotel i jestem wyższy za kierownicą. :mrgreen:

intruder9 - 19-01-2016, 11:46

Faktycznie fotele troszeczkę różnią się pomiędzy wersjami.
Ja mam Intense a kolega Invite i jest różnica w wyglądzie foteli na korzyść wersji Intense. Trochę wyższe trzymanie boczne i jakoś inaczej się siedzi całkiem.

Robert_N - 19-01-2016, 14:44

Ja tylko narzekam na boczek siedzenia z lewej strony, od wsiadania trochę się wyciera. Wymiary 187cm/97kg. Nie narzekam na komfort.
lobuzek - 19-01-2016, 18:00

190 cm wzrostu i na fotele nie narzekam. Są lepsze niż wyglądają, jedyne co mnie denerwuje tu głupi japoński skokowy sposób pochylania oparcia. Przy moim wzroście nawet brak regulacja kierownicy w jednej płaszczyźnie nie stanowi zbytniego problemu, a i podłokietnik jest jak dla mnie ok i nie przeszkadza przy zmianie biegu.
April77 - 19-01-2016, 23:19

Lipson-L1 napisał/a:
Cytat:

Potwierdzam fotele są słabe... Niby duże ale zbyt miękkie

Niestety jakość siedzeń jest słaba. Przy ostatnich mrozach fotel kierowcy przestał być wygodny-oparcie pleców zaczęło trzeszczeć jak stara kanapa. Po nagrzaniu wnętrza problem zanika. Testowałem fotel pasażera i nic nie trzeszczy. Tylna kanapa-cisza... Podgłaszam audio żeby nie słyszeć trzeszczenia. Niby OK, ale dyskomfort pozostał :(

PROBLEM ŁATWO ROZWIĄZAĆ. po kilku latach i w niższej temperaturze trzeszczą sprężymy ocierające się o gąbkę. Wystarczy rozpiąć fotel z tyłu (są zameczki) i w oparcie (między gąbkę a sprężyny podłożyć np jakąś "miękką szmatkę" i jest CISZA. Sprawdzone od dwóch lat :D

lurek - 20-01-2016, 21:28

Sam fotel w miarę wygodny, potwierdzam trzeszczenie choć u mnie nie trzeszczy regularnie (chyba uzależnione od tego ile zjem ;) ). podłokietnik jest trochę za nisko i rzadko na nim trzymam łokieć (tak samo boczek drzwi). Przy dłuższej jeździe przeszkadza mi tylko brak regulacji kierownicy w poziomie :P (180cm 80kg)

Nie wiem czy mam uszkodzony fotel czy to z powodu wzmacniacza rf ale nie mogę za bardzo obniżyć fotela kierowcy (porównuję do polo i mazdy 3 bo nie siedziałem w innym lacerze ;P)

ps. czy dzięki tym suwaczkom można ściągnąć tkaninę i np. wyprać w domu??

Lipson-L1 - 21-01-2016, 23:06

April77 napisał/a:
PROBLEM ŁATWO ROZWIĄZAĆ. po kilku latach i w niższej temperaturze trzeszczą sprężymy ocierające się o gąbkę. Wystarczy rozpiąć fotel z tyłu (są zameczki) i w oparcie (między gąbkę a sprężyny podłożyć np jakąś "miękką szmatkę" i jest CISZA. Sprawdzone od dwóch lat :D

Mistrzu, na taką podpowiedź czekałem od kilku dni :D .
"Albercik to działa" jak powiedział klasyk :wink:
Dzięki.

berladi - 10-02-2016, 01:05

Witam.
Lepsze trzymanie boczne oraz długość siedziska można uzyskać wyciągając dolną sprężynę z oparcia.

Uwex - 10-02-2016, 08:59

berladi- hmm .. ? a kręgosłup nie protestuje ? nie ma wtedy dobrego podparcia dolnej części .
berladi - 11-02-2016, 00:49

Witam.
Mój kręgosłup nie narzeka.Pozycja jak w pewnym niemieckim aucie,co prawda trochę starszym ale jednak niemieckim i kultowym(cokolwiek to znaczy :finga: ).
Demontaż sprężyny dwie minuty,można spróbować pojeździć ewentualnie założyć z powrotem.
Bardziej zastanawia mnie sprawa zużycia lub zniszczenia gąbki w oparciu.

kkwadrat - 27-06-2016, 17:33

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem Lancera 1.8SB. Wg mnie największym mankamentem tego samochodu są niewygodne fotele, co zostało już opisane przez gros użytkowników, więc nie będę powtarzał się z ich mankamentami, powiem tyle że nawet w Lanosie z 2000 roku były wygodniejsze....

1. Czy ktoś próbował włożyć inne fotele (czy są pasujące Plug&Play z innych modeli Mitsubishi)?

2. Czy w wersjach wyższych są faktycznie inne, lepsze fotele? (ja mam wersję Invite) W katalogu Mitsubishi nie ma żadnej informacji, jakoby w wyższych wersjach miały by być lepsze siedzenia, prócz informacji, że w Instyle mają podgrzewanie:
http://www.mitsubishi.pl/...n-Sportback.pdf

gzesiolek - 27-06-2016, 17:57

kkwadrat, w niektórych rocznikach były wersje ze skórzaną tapicerką i elektrycznie sterowanym fotelem kierowcy...
Poza tym możliw że przypaszą fotele z Evo czy Outka II...

No i ja tam nie wiem co takiego strasznego macie w tych fotelach... Może super wygodne nie są, i dokucza mała ilość ustawień fotel - kierownica... Ale mają jedną zaletę, są dość obszerne i mają wysokie oparcia...

Lucas123w - 27-06-2016, 20:28

kkwadrat, jeździłem Lanosem ok 5 lat i fotele w Lancerze jak dla mnie są o niebo wygodniejsze. W trasie ok 750 km nie czuje zmęczenia. Jedyny mankament to słabe boczne trzymanie ale to nie auto sportowe.
becu - 06-07-2016, 19:38

Również uważam, że fotele są wygodne. Jechałem 1000km w jedną stronę i nie narzekałem na ból pleców lub tyłka :) Trzymanie boczne faktycznie średnio, ale to chyba tego prędzej do Evo wymagać niż od cywilnej wersji.