To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Uzytkownicy CB-Radia - pochwalcie sie! :-)

dab - 11-10-2010, 23:22

milosnikow outlandera zawsze sie kilku znajdzie...przykladem moze byc to co sie stalo ubieglej nocy w Oławie kolo Wroclawia: byla jakas zorganizowana akcja bo skradziono za jednym zamachem kilka outlanderow w tej miejscowosci...ciekawe gdzie pojechaly...pewnie na wschod? :mrgreen:
mitsu00 - 11-10-2010, 23:24

dab napisał/a:
ciekawe gdzie pojechaly...pewnie na wschod?

Napewno poszły na części..... Tawarisi jeżdżą tylko benzyniakami. W zeszłym roku jak byliśmy w Szczyrbskim Plesie na nartach, widziałem karawanę 5 czarnych Pajero obowiazkowo z wszystkimi szybami przyciemnionymi :D Rejestracje ukraińskie i motorki 3.8 MIVEC.

rezon - 12-10-2010, 06:27

mitsu00 napisał/a:
Tawarisi jeżdżą tylko benzyniakami.
dokładnie, a już na pewno nie 2.0 DID ;)
dab - 12-10-2010, 08:17

Jeszcze taka jedna sprawa w temacie CB.
Wyczytalem na forum, ze sa jakies dwie wersje anteny Triflex - stara i nowa (podobno sprawniej dzialajaca) :-)
Moje pytanie o roznice, Po czym mam rozpoznac ze kupuje nowy model?

londolut - 12-10-2010, 09:01

mitsu00 napisał/a:
dab napisał/a:
A powiedzcie no mi dokladniej, jak praktycznie wyglada i na czym polega strojenie anteny do CB? Lajkonik jestem... :oops: :biggrin:

Jedziesz do sklepu z CB, pan podłącza miernik zakłóceń do anteny i radia i je niweluje.
Akurat. Miernikiem SWR mierzy się tylko i wyłącznie poziom zakłóceń. Zakłócenia i lepszy zasięg, lepszą słyszalność itd itp uzyskuje się przez odcięcie kawałka anteny, żeby SWR był jak najbliżej wartości 1.
dab - 12-10-2010, 11:36

londolut napisał/a:
Zakłócenia i lepszy zasięg, lepszą słyszalność itd itp uzyskuje się przez odcięcie kawałka anteny, żeby SWR był jak najbliżej wartości 1.

A jak praktycznie obciac triflexa? Nikt tu z jego uzytkownikow nie pisal o tym ze go skracali....
Jak wiec zestroic triflexa? :roll:

mitsu00 - 12-10-2010, 11:55

dab napisał/a:
A jak praktycznie obciac triflexa? Nikt tu z jego uzytkownikow nie pisal o tym ze go skracali....
Jak wiec zestroic triflexa?

Olej tego triflexa bo to duzo marketingowyej ściemy, a w praktyce spisuje się przeciętnie albo gorzej. Ja przetestowałem na misiu chyba wszystkie anteny na magnes z wyzszej półki i doszedłem do wniosku że poczciwa President Florida II o długości 60 cm daje radę idealnie. Zmiesci ci się na kawałku blachy bagażnika, będziesz bez problemu mógł otwierać i zamykac klapę bagaznika bez zdejmowania anteny, no i zasięg bardziej niz przyzwoity - około 5 km w trasie. A najfajniejsze jest to że anten presidenta na 99 przypadków ze 100 nie trzeba dostrajać. Od razu jest idealnie. na noc odkręcam sobie sam bacik.

dab - 12-10-2010, 12:57

wiesz.....gdyby nie trzeba bylo co parkowanie w miescie itp odkrecac tgego bacika to bym sie nie zastanawial...nie chce aby mi doszla kolejna czynnosc do obslugi samochodu..wystarczy mi czekanie na schlodzenie turbiny... 8)
a co do triflexa, to ja nie na marketingu firmy bazuje ale wylacznie na opiniach naszych - outlanderowych - jej uzytkownikow, wszyscy pisza bez wyjatku ze spelnia swoja role, to mnie do niej przekonuje :p

mitsu00 - 12-10-2010, 13:06

dab napisał/a:
wiesz.....gdyby nie trzeba bylo co parkowanie w miescie itp odkrecac tgego bacika to bym sie nie zastanawial...nie chce aby mi doszla kolejna czynnosc do obslugi samochodu..wystarczy mi czekanie na schlodzenie turbiny... 8)
a co do triflexa, to ja nie na marketingu firmy bazuje ale wylacznie na opiniach naszych - outlanderowych - jej uzytkownikow, wszyscy pisza bez wyjatku ze spelnia swoja role, to mnie do niej przekonuje :p

Działać to napewno działa, ale mnie bardziej chodzi o kwestię nadawania, jakości odsłuchu etc. Praw fizyki nie zmienisz; jeśli bacik ma obsługiwać kilka urządzeń, na dodatek jest króciutki, pochylony to wszyscy wiemy jak takie kombajny wypadają........ :wink:

michu300 - 12-10-2010, 13:17

To są raczej 3 anteny zwulkanizowane w jednym kondomie. Strojenie triflexa odbywa się poprzez kręcenie pokrętłem na jego końcu (czy śrubką).
rezon - 12-10-2010, 15:54

mitsu00 napisał/a:
Olej tego triflexa bo to duzo marketingowyej ściemy, a w praktyce spisuje się przeciętnie albo gorzej
odsłuch do 7km, nadawanie 2-3km wystarcza w praktyce. Jakość odsłuchu - niestety dużo zależy od radia Uniden 520XL jakoś daje radę. Jakość nadawania nie wiem, nie słyszałem narzekań na siebie. Gdybym miał kupować magnesówkę to raczej 1m. np. LittleWill, zasięg pow. 10km, nadawanie ok. 5-6km
londolut napisał/a:
Zakłócenia i lepszy zasięg, lepszą słyszalność itd itp uzyskuje się przez odcięcie kawałka anteny, żeby SWR był jak najbliżej wartości 1.
ale żeby wiedzieć, kiedy SWR jest bliższy 1 to używa się właśnie miernika ;) . W wielu antenach nie odcina się kawałka tylko wystarczy poluzować mocowanie (mały imbus) i wsunąć/wysunąć antenę, aby osiągnąć optimum
13zbyszek13 - 13-10-2010, 12:14

mitsu00 napisał/a:
ale tylko dlatego ze zapomniałem schować na noc

gdzie ty parkujesz ?
chyba na Szmulkach :lol:

mitsu00 - 13-10-2010, 12:23

13zbyszek13 napisał/a:
gdzie ty parkujesz ?
chyba na Szmulkach

1 antena zniknęła na parkingu pod w Żyrardowie; 2 w Krynicy Górskiej a ostatnia u mnie na strzeżożyn, ogrodzonym osiedlu :evil: Nie ma więc reguły że jak parkujesz tu czy tam, to nie gwizdną.....

13zbyszek13 - 13-10-2010, 12:29

mitsu00 napisał/a:
Nie ma więc reguły że jak parkujesz tu czy tam, to nie gwizdną.....

zgadza się masz rację :lol:

dab - 13-10-2010, 12:31

mitsu00 napisał/a:
a ostatnia u mnie na strzeżożyn, ogrodzonym osiedlu

ja sie pytam jak on jest strzezony skoro okradaja na nim spokojnie auta??? :shock:
pociagnales firme ochroniarska do odpowiedzialnosci? :roll: w koncu sie im za cos placi :evil:

PS. Doslownie przed chwila odebralem moj zestaw :tonqe:
teraz tylko byle do soboty ipotestujemy sobie w trasie, ciekawe czy podziele opinie innych uzytkownikow :roll: :D